Prima pagină » Informații utile » Ce fraze a rostit Iisus Hristos când era răstignit pe cruce?

Ce fraze a rostit Iisus Hristos când era răstignit pe cruce?

01 aug. 2024, 12:22,
BZI.ro, în Informații utile

Iisus Hristos răstignit pe cruce a rămas un eveniment central în teologia creștină, acest sacrificiu este însoțit de șapte fraze rostite de Mântuitorul în ultimele sale clipe, fraze care au rămas gravate în conștiința spirituală a creștinității și care continuă să inspire și astăzi.

În centrul credinței creștine se află un moment de o importanță monumentală și de un simbolism profund și anume Iisus Hristos răstignit pe cruce și cele 7 fraze rostite de acesta în acele clipe de suferință.

Ce fraze a rostit Iisus Hristos când era răstignit pe cruce?

În orele în care Iisus Hristos a stat răstignit pe cruce a rostit șapte vorbe înțelepte cărora teologii le-au dat diferite interpretări.

După o noapte chinuitoare, târât de la un tribunal la altul. După biciuirea cu 39 de lovituri, după un drum lung sub crucea grea spre dealul Golgota, Iisus a fost pironit între doi tâlhari și lăsat în batjocura mulțimii. În cele șase ore petrecute pe cruce, Iisus a rostit 7 fraze care au rămas până azi în inimile creștinilor.

„Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac” (Luca 23, 24) – este prima rostire a lui Iisus, prin care Mântuitorul se roagă pentru cei care-l lovesc şi batjocoresc, pentru toţi care nu înţelegeau în acel moment ceea ce se întâmplă.

„Femeie, iată fiul tău”. Apoi a zis lui Ioan: „Iată mama ta! Şi din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine” (Ioan 19,26-27) – Iisus îi încredinţează apostolului Ioan grija pentru Maria, Maica Domnului. Este unul dintre argumentele invocate de teologi în a arăta că Maria nu a avut alţi copii, că Iisus, unicul ei fiu, s-a îngrijit de ea înainte de a muri.

„Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în Rai”(Luca 23, 39-43) – sunt cuvintele spuse de Iisus unuia dintre tâlharii răstigniţi alături de El. În timp ce unul dintre ei îl batjocorea, celălalt tâlhar îl ceartă, întrebându-l dacă nu se teme de Dumnezeu. Iisus îi spune acestuia că „azi vei fi cu mine în Rai”, semn că şi în ceasul al 12-lea te poţi mântui, te poţi îndrepta.

„Eli, Eli, lama sabahtani, care se tălmăceşte: Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit” ( Matei 27, 46) – este momentul în care Iisus vorbeşte cu Dumnezeu-Tatăl din postura de Fiu al Omului.

„Mi-e sete” –  sunt cuvintele lui Iisus care împlinesc profeţiile din Vechiul testament, unde se spunea : „Şi mi-au dat spre mâncarea mea fiere şi în setea mea m-au adăpat cu oţet”.

„Săvârşitu-s-a” – în loc de apă, Iisus primeşte oţet, apoi rosteşte aceste cuvinte care arată că tot ceea ce trebuia să se întâmple s-a petrecut.

„Părinte, în mâinile Tale încredinţez duhul Meu”- ultimele cuvinte ale lui Iisus înaintea morții arată că Fiul își încredințează „duhul” Tatălui.

Ce formă avea crucea Mântuitorului?

Forma exactă a crucii folosite pentru Iisus este disputată, dar cele mai probabile variante sunt:

Crux immissa ( + ), compusă din patibulum și crux simplex, foarte des folosită în arta creștină, atât în catolicism și protestantism, cât și în ortodoxism. Crucea latină este o cruce formată dintr-un braț orizontal mai scurt, care se intersectează la mijloc cu un braț vertical mai lung. Crucea latină evocă forma crucifixului din tradiția creștină. Forma crucii latine se regăsește frecvent pe lăcașurile de cult creștine.

Crux commissa ( T ), cea mai realistică variantă din punct de vedere istoric și arheologic.

Crux decussata ( X ), precum crucea pe care a fost răstignit Sf. Apostol Andrei.

Crux simplex ( I ), fără patibulum, un simplu stâlp, după varianta Martorilor lui Iehova.

Forma crucii în catolicism, protestantism și ortodoxism poate varia în funcție de tradiție, cultură și simbolism și este considerat că crucile din biserici oferă binecuvântare. Aceasta este un vechi simbol cosmic care reprezenta soarele și armonia contrariilor. Punctul de întretăiere a brațelot ei simboliza centru universul, cele patru brațe indicau cele patru puncte cardinale.

Obiectul sfânt al creștinismului era inițial un instrument de tortură și moarte, dar aceștia l-au transformat în ceva profund și dătător de viață dat fiind faptul că Iisus Hristot a fost răstignit pe cruce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *