Prima pagină » International » Ce formă de protest a devenit populară în America
Ce formă de protest a devenit populară în America

Ce formă de protest a devenit populară în America

08 iun. 2020, 19:45,
BZI.ro, în International

În contextul morţii lui George Floyd, îngenuncherea, ca formă de protest, a devenit un gest comun printre americani. În 2016, un jucător profesionist de fotbal american îngenunchea pentru prima dată în timpul intonării imnului naţional, în semn de protest. Acum aproape patru ani, Colin Kaepernick, fost jucător profesionist de fotbal american, alegea să îngenuncheze pentru prima dată, în timpul intonării imnului naţional, la un meci al echipei sale. Gestul sportivului venea în semn de protest împotriva inechităţilor rasiale din SUA şi brutalităţilor poliţiştilor faţă de oamenii de culoare.

Ulterior, lui Kaepernick i s-au alăturat alţi numeroşi sportivi de culoare, aceştia aducând în prim-plan problema violenţei poliţieneşti şi a nedreptăţii rasiale. Gestul sportivilor a fost inspirat de o poză din 1965 în care Martin Luther King Jr şi alţi americani de culoare protestau pentru apărarea drepturilor civile. În ultimele zile, îngenuncherea, ca formă de protest, a devenit un gest comun printre americani. Numeroşi manifestanţi şi, în unele cazuri, chiar poliţişti şi militari, s-au oprit să îngenuncheze, făcând astfel o legătură între gestul lui Colin Kaepernick şi moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare de 46 de ani ce a murit asfixiat după ce poliţistul alb Derek Chauvin a ţinut genunchiul pe gâtul victimei, timp de mai multe minute, fără să-i pese de rugăminţile bărbatului de culoare.

Protestele din SUA, focare de coronavirus! Autoritățile sanitare vor testarea protestatarilor pentru COVID-19

Autoritățile sanitare din SUA se tem că epidemia de coronavirus ar putea să se înrăuțească pe fundalul protestelor masive care au loc de două săptămâni în marile orașe americane după moartea lui George Floyd, relatează CNN. Centrul american pentru prevenția bolilor (CDC) a anunțat, duminică, faptul că monitorizează cu îngrijorare demonstrațiile care au luat pe teritoriul Statelor Unite și a avertizat că astfel de adunări publice ar putea genera noi focare de coronavirus într-o țară care este deja grav afectată de pandemie. Unele state ale Uniunii deja au confirmat o creștere a numărului de noi cazuri.

Timp de trei luni, SUA a trecut fiecare prag sumbru în parte până a ajuns la cifra de peste 2 milioane de infectări și peste 100.000 de decese. Autoritățile sanitare spun că în absența măsurilor de carantină generalizată, numărul morților ar fi fost mult mai mare dar și că dacă măsurile ar fi fost luate mai devreme, așa cum ar fi trebuit, numărul deceselor și infectărilor ar fi fost semnificativ mai mic.

Protestele masive fac dificilă respectarea normelor de distanțare socială sau de purtare a măștii sanitare, iar autoritățile îi îndeamnă pe americani să poarte totuși mască și să își ia măsurile necesare chiar și când protestează. La începutul acestei luni, directorul CDC, dr. Robert Redfield a spus că protestatarii ar trebui evaluați medical și testați pentru coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *