Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce femei sunt mai predispuse la osteoporoza

Ce femei sunt mai predispuse la osteoporoza

11 oct. 2019, 10:48,
în Sanatate

Osteoporoza este o afectiune a societatii moderne, tributara unui anumit stil de viata, dar si prelungirii duratei de viata. Femeile sunt cele mai afectate din cauza pierderilor osoase postmenopauza induse de deficitul estrogenic. Se estimeaza ca circa 40-50% dintre femeile in varsta de peste 50 de ani prezinta conditiile de aparitie a unei fracturi osteoporozice. Barbatii sunt mai putin expusi, dezvoltand osteoporoza la varste mai inaintate. Prof. dr. Constantin Dumitrache spune ca la 3-4 femei exista si un barbat cu osteoporoza.

Osteoporoza inseamna o scadere a masei osoase si a calitatii osului. Masa osoasa este considerata determinantul major masurabil al riscurilor de fractura osteoporotica. Aceasta creste in timpul copilariei si adolescentei, pana la 20-25 de ani. „Intre 20-25 de ani si 35 de ani este o perioada de platou, dupa care incepe sa scada”, a explicat prof. dr. Dumitrache.

Factori de risc pentru osteoporoza

Riscul maxim de boala este apreciat ca apare la femeile albe, mici de statura, slabe si cu istoric familial pozitiv. Factorii de risc sunt multipli: deficitul estrogenic de dinainte si dupa menopauza, boli endocrine, digestive, respiratorii. Un rol important il au si fumatul, consumul de de alcool si cafea. Diagnosticul se pune in functie de simptomele clinice: dureri osoase, locale sau generalizate. De asemenea, se fac si masuratori pe baza unor investigatii imagistice – testul DEXA. Pana la diagnosticul de osteoporoza se urmareste depistarea precoce a pacientilor cu risc.

Fractura de sold poate fi mortala

Osteoporoza atrage dupa sine cresterea riscului de aparitie a fracturilor. Acestea pot sa apara spontan sau dupa traumatisme minime. Fractura de sold este cea mai raspandita, este fatala in 30% din cazuri. Ea reprezinta prima cauza de mortalitate la persoanele peste 75 de ani si a doua cauza la cei in varsta de 45-75 de ani. Recuperarea este incompleta si o treime din cazuri necesita ingrijiri pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024