Prima pagină » Radio » Actualitate » Ce faci daca ti-a aparut ciuperca pe limba. Cauze, simptome, tratament si prevenire
Ce faci daca ti-a aparut ciuperca pe limba. Cauze, simptome, tratament si prevenire

Ce faci daca ti-a aparut ciuperca pe limba. Cauze, simptome, tratament si prevenire

05 nov. 2018, 13:25,
în Radio
a:3:{s:7:"site_id";i:17;s:6:"old_id";i:21411;s:8:"site_url";s:12:"radio.bzi.ro";}

Ciuperca pe limba este o forma de infectie mucocutanata sau afta, iar aceasta apare, de regula, din cauza prezentei unei infectii in organism, care se dezvolta intr-o singura celula. Cel mai adesea, depozitele albicioase apar cand o infectie cu Candida albicans se dezvolta in interiorul gurii si pe limba.

Potrivit medicilor, in cavitatea bucala exista peste 600 de microorganisme, fara a provoca neplaceri si fiind considerate normale, iar printre acestea se numara si Candida albicans. Cu toate acestea, atunci cand bacteria incepe sa se dezvolte incontrolabil, apare ciuperca pe limba. Desi este o infectie usoara care nu cauzeaza complicatii, aceasta este problematica pentru persoanele care au un sistem imunitar scazut.

Ciuperca pe limba poate sa apara la orice persoana, dar se dezvolta de obicei la nou-nascuti, la batrani (in special la cei care poarta proteze dentare), la femeile gravide, la pacientii cu HIV, la pacientii care sunt tratati cu chimioterapie sau radioterapie, la persoanele care au gura uscata, la fumatori sau la persoanele care au facut abuz de antibiotice sau steroizi. De obicei, aceasta se dezvolta incontrolabil atunci cand sistemul imunitar este deficitar.

Semne si simptome ale ciupercii pe limba

Cand infectia incepe sa se dezvolte incontrolabil, se pot observa depozite albicioase pe limba, pe mucoasa obrajilor sau pe amigdale. Atunci cand acestea sunt indepartate, suprafata afectata este rosie si pot sa apara sangerari.

Alte simptome pot fi:

– durere in cavitatea bucala;

– piele uscata sau crapata in colturile gurii;

– dificultati la inghitire;

– senzatia de arsura la nivelul limbii;

– tulburari ale gustului.

Diagnostic

Diagnosticul de "ciuperca pe limba" se pune dupa examinarea gurii si dupa observarea petelor prezente in cavitatea bucala. In unele cazuri, medicul poate preleva o proba pentru biopsie, pentru a confirma diagnosticul. Aceasta implica razuirea depozitelor albe si testarea pentru prezenta ciupercii Candida albicans. In plus, specialistul poate recomanda si fungigrama (testarea sensibilitatii la antifungice).

Complicatii

Infectia reprezinta rareori o problema in cazul adultilor si copiilor. Totusi, cand aceasta este severa, in special la gazdele imunocompromise, leziunile se pot raspandi in esofag.

Cum se trateaza

Majoritatea cazurilor sunt forme usoare si se pot vindeca prin simpla aplicare locala a unor solutii antifungice. De regula, se recomanda clotrimazol in doze de 10 mg, de cinci ori pe zi, sau fluconazol in doze cuprinse intre 100 si 200 de mg zilnic.

Se mai poate administra itraconazol in doze de 200 mg zilnic, posaconazol sau voriconazol. Formele usoare se pot ameliora si fara tratament medicamentos. Pentru formele severe, tratamentul antifungic local este de maximum 14 zile.

Metode de tratare acasa:

– Se recomanda spalarea dintilor si a limbii cu o periuta moale, astfel incat leziunile prezente in cavitatea bucala sa nu se inrautateasca. Dupa vindecare, periuta trebuie inlocuita imediat.

– Dantura trebuie curatata cat mai bine.

– Nu este recomandata folosirea apei de gura sau a unor spray-uri, in cazul in care acestea nu sunt prescrise de medic.

– Se recomanda mentinerea unui nivel optim de zahar in sange, in special in cazul persoanelor care sufera de diabet.

– Se poate clati gura cu un amestec ce contine sare si apa. Se adauga o jumatate de lingurita de sare la aproximativ 250 ml de apa.

– Se recomanda consumul de alimente care contin probiotice, bacterii care protejeaza sistemul imunitar.

Metode de preventie

Pentru a preveni aparitia ciupercii pe limba, se recomanda:

– Sa se practice o buna igiena orala prin efectuarea unui periaj corect, folosirea atei dentare si utilizarea antisepticelor sau a apei de gura.

– Dupa utilizarea unor corticosteroizi inhalatori, este recomandat ca gura sa fie clatita foarte bine, de preferat cu apa medicinala sau cu un amestec de apa si sare.

– Daca este cazul, este recomandat sa se renunte la fumat, deoarece acest obicei nesanatos favorizeaza dezvoltarea infectiei.

– Introducerea in dieta a cat mai multor alimente care sunt bogate in probiotice.

– In cazul femeilor gravide care au infectie vaginala, tratamentul imediat este obligatoriu.

Dezvoltarea infectiei poate fi prevenita si cu antibiotice. Totodata, persoanele care au un sistem imunitar scazut pot sa foloseasca apa de gura cu clorhexidina.

Femeile care alapteaza pot impiedica raspandirea infectiei la copil. Deoarece ciuperca se dezvolta cel mai bine in medii calde si umede, este recomandat ca zona din jurul mameloanelor sa se usuce cat mai bine dupa alaptare. In cazul in care se observa inrosire sau durere la nivelul sanilor, trebuie consultat medicul. De regula, pentru tratarea zonei, se recomanda aplicarea unui unguent local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`