Deșeurile electrice sunt denumite pe scurt deșeuri DEEE deșeuri electrice, electronice și electrocasnice.
DEEE înseamnă toate echipamentele electrice și electronice ieșite din uz care funcționau cu ajutorul bateriilor sau pe bază de curent, la priză: frigider, fier de călcat, mașină de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde, etc. Practic, ele sunt peste tot în jurul nostru și contribuie semnificativ la calitatea vieții noastre.
Deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) pot conţine substanţe periculoase ce au un impact negativ asupra mediului şi sănătăţii umane în cazul în care nu sunt colectate selectiv.
Iată ce categorii de deșeuri echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt:
- Aparate de uz casnic de mari dimensiuni;
- Aparate de uz casnic de mici dimensiuni;
- Echipamente informatice şi echipamente pentru comunicaţii electronice ;
- Aparate electrice de consum şi panouri fotovoltaice ;
- Echipamente de iluminat ;
- Unelte electrice şi electronice, cu excepţia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni ;
- Jucării, echipament pentru petrecerea timpului liber şi echipament sportiv ;
- Dispozitive medicale, cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate ;
- Instrumente de monitorizare şi control ;
- Distribuitoare automate ;
De ce trebuie să predăm și să reciclăm DEEE-urile?
Din două motive foarte importante:
-DEEE-urile conțin substanțe periculoase pentru mediu și sănătate – gaze cu efect de seră sau metale grele dăunătoare sănătății.
-Recuperarea unor cantități importante de materii prime secundare. Trebuie știut că DEEE-urile au un grad ridicat de reciclare-reutilizare.
Așadar aceste tipuri de deșeuri reprezintă un pericol pentru mediu, prin prisma substanțelor nocive pe care le pot elimina, de aceea ele trebuie colectate și reciclate în mod diferit.
Pe scurt , trebuie colectat și reciclat aproape tot ce se alimentează cu priză sau funcționează cu baterii.
UNDE trebuie duse Deșeurile Electrice, Electronice și Electrocasnice?
Fie ca locuiești la casa sau la bloc ai posibilitatea de a preda aceste deșeuri la Centrul Municipal de Colectare Iași, primul centru municipal de colectare a deșeurilor reciclabile din gospodării private. https://salubris.ro/orasul-verde/centre-de-colectare/centrul-municipal-de-colectare-iasi-cmci/
Prin parteneriat cu Ecotic societatea Salubris SA a deschis un numar de 5 centre fixe de colectare a DEEE-urilor, după cum urmează:
- Platou Bărboi (spate BRD): Luni 10.00-18.00
- Ciurchi, nr.117 (parcare Complex Alimentar Ciurchi): Marti 10.00-18.00
- Nicolae Iorga, nr.15: Miercuri 10.00-18.00
- Piața Păcurari: Joi 10.00-18.00
- Piața Sudului (piața CUG): Vineri 10.00-18.00
Deșeurile preluate sunt depozitate temporar în punctele de colectare și apoi sunt transportate autorizat către valorificatori.
Fiecare cetățean poate apela serviciul Salubris la numărul de telefon 0232/270223 pentru programare în vederea colectării DEEE.
Totodată Salubris Iași organizează anual campanii de colectare a DEEE, atât cu preluare de la domiciliu cât și prin colectare cu aport voluntar.
Așadar ieșim din zona noastră de confort și conștienți de viitorul nostru depozităm deșeurile periculoase (DEEE-uri și baterii) separat de deșeul menajer și de cel reciclabil.
Nu uitați!! Reprezentanții societății Salubris vă stau la dispoziție pentru orice detalii legate de predarea acestor deșeuri!
www.salubris.ro