Este anchetă internă la Spitalul Fundeni din Capitală după ce o asistentă a fost surprinsă fără mască și cu un pahar de cafea în mână, în sala de operații, chiar în timpul unei transplant hepatic. Lângă aceasta o colegă care poartă mască chirurgicală, dar nu are mănuși sterile.
Anchetă la Spitalul Fundeni
Două asistente au fost surprinse chiar în sala de operații, în timpul unui transplant hepatic, una fără mască chirurgicală, cu o cafea în mână, cealaltă cu telefonul mobil în mână, niciuna cu mănuși sterile, așa cum este obligatoriu să poarte toți cei aflați în sala de operație. Acestea au fost filmate în timp ce stăteau într-un colț al încăperii. Medicul chirurg a fost revoltat de ceea ce a văzut și a transmis pe Facebook un mesaj de indignare.
Esența medicinei românești: în plin transplant hepatic, o doamnă stă relaxată, fără mască, cu paharul de cafea în mână.
Horror. Inadmisibil
LE: sunt consternat de reactiile unor chirurgi, “ce mare greseala a facut”? “la ce-o fi buna masca in sala de operatie”? “haideti sa nu exgeram, toti mai gresim”…, a scris chirurgul pe pagina sa de Facebook.
Imaginile au fost surprinse de către Digi24. Conducerea Institutului Fundeni a anunțat că va demara o anchetă în acest caz.
Renumitul medic chirurg Marius Uscatu s-a arătat consternat de reacția unor colegi chirurgi cărora nu li s-a părut ieșit din comun gestul celor două asistente din sala de operație unde se efectua un transplant hepatic. Este binecunoscut faptul că o intervenție chirurgicală trebuie să se desfășoare într-un mediu steril, iar toți cei care se află în sala de operație trebuie să respecte regulile.
Operație rară de transplant, la Institutul Clinic Fundeni
În sala de operații unde au fost surprinse cele două asistente stând de vorbă, la cafea, o echipă medicală efectua un transplant hepatic unde o femeie de 54 de ani a fost salvată de nepotul ei în vârstă de 24 de ani care i-a donat o parte din ficat.
Tânărul care este militar a spus că ar fi făcut acest gest pentru oricine ar fi avut nevoie. Femeia era de doi ani pe lista de așteptare pentru un transplant hepatic și se simțea tot mai rău. Singura șansă a fost transplantul de la un donator viu.
Nu mă gândeam la așa ceva când era el mic. Nu pot decât să-i mulțumesc, deși cuvintele sunt prea puține. Este șansa mea la viață, a spus pacienta.
Transplantul cu donator viu este mai complicat decât cel cu donator în moarte cerebrală, spun specialiștii. Se recurge la această variantă când starea pacientului este una gravă și nu mai poate aștepta până când apare un donator în moarte cerebrală.
Pai noi tot pomenim de infectiile nozocomiale de prin spitalele romanesti de care nu putem sa scapam…
Daca-n sala de operatie este asa, ce sa mai spunem de restul???