Prima pagină » Sanatate » Ce fac dacă am creatinina mare ? Tratament în funcție de boală recomandat de medici

Ce fac dacă am creatinina mare ? Tratament în funcție de boală recomandat de medici

21 mart. 2023, 13:00,
în Sanatate

Tot mai multe persoane se întreabă ce fac dacă  am creatinina mare? Creatinina nu poate fi eliminată complet din corpul uman, deoarece sinteza sa de către țesutul muscular este un proces continuu. O anumită concentrație a substanței se află în mod constant în sânge. Cu toate acestea, nivelul normal depinde în mare măsură de sex, vârstă, procentul de masă musculară și gradul de activitate fizică.

Bărbații au un nivel de creatinină mai ridicat decât femeile. Acest lucru se datorează masei musculare mai mari. Se calculează un interval de valori normale pentru persoane de vârste diferite, ținând cont de caracteristicile menționate mai sus. Dacă rezultatele testului se încadrează în interval și nu există semne clinice de anomalii, atunci concluzia este că rinichii persoanei respective funcționează normal. Depășirea valorilor admise reprezintă un motiv pentru efectuarea unor examinări suplimentare pentru a stabili cauza finală. Valorile normale pentru femei (între 18 și 60 de ani) sunt cuprinse între 53 și 97 µmol/l, iar pentru bărbați între 80 și 115 µmol/l.

Ce fac dacă am creatinina mare? Principalele probleme de sănătate care provoacă deranjul

Printre cauzele creatininei ridicate se numără cele care indică procese patologice în organism și cele legate de influențe externe. Să luăm în considerare cauzele de creștere a creatininei, care indică dezvoltarea unei boli. Atunci când indicele se abate de la normă, în primul rând trebuie efectuat un examen de screening pentru a detecta anomalii renale, deoarece creșterea creatininei în sânge la femei și bărbați este unul dintre simptome.

Distrofia amiloidă, care apare în urma tulburărilor metabolismului proteic și a acumulării anormale de complexe proteice-polizaharide. Pericolul bolii este că este însoțită de o fază latentă prelungită. Dintre semnele clinice, pacientul poate observa o ușoară slăbiciune și o capacitate redusă de muncă, care este adesea atribuită oboselii normale.

Boala se manifestă deja într-un stadiu în care poate fi detectată umflarea rinichilor și disfuncția acestora, precum
insuficiența renală. Suprimarea funcției renale normale ca o complicație a diabetului zaharat. Aceasta este cauzată de nerespectarea dietei și a dozei de injecții de insulină sau de medicamente.

Tratamentul prescris de medici pentru calmarea deranjului. Ce medicamente să administrezi?

Pielonefrita – inflamație, adesea de natură bacteriană. Aceasta afectează pelvisul, caliciul și parenchimul rinichilor.  Nefrita glomerulară, care este cauzată de o structură anormală a rinichilor sau de o infecție de natură bacteriană. De asemenea, este cauzată de o complicație a bolilor autoimune, a cancerului sau a abuzului de droguri.

Necroza tubulară acută a tubilor renali, care rezultă din efectele toxice ale medicamentelor, septicemie sau tensiune arterială scăzută în mod persistent. În absența insuficienței renale cronice, necroza tubulară apare fără semne clinice.

Tratamentul cu medicamente care prezintă efecte nefrotoxice contribuie la un nivel ridicat al creatininei. Printre acestea se numără antibioticele din grupele: aminoglicozide, sulfonamide, cefalosporine și tetracicline. De asemenea, barbituricele, salicilații și medicamentele pe bază de hormoni masculini sau compuși ai mercurului.

Atunci când te întrebi ce fac dacă am creatinina mare este bine să știi că nephrocenele au un efect antiinflamator și diuretic. Contribuie la scăderea nivelului de creatinină, uree și azot rezidual din sânge atunci când acesta este crescut patologic. Crește filtrarea glomerulară la nivelul rinichilor și crește diureza și excreția nămolurilor azotate în urină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024