Tuşeşti, strănuţi, te doare capul, iar muşchii îi simţi amorţiţi? Acum doi ani ai fi spus că eşti răcit sau ai o formă uşoară de gripă. Acum însă te întrebi dacă te-ai infectat cu SARS-COV-2. Până nu mergi la medic, nu poţi şti cu certitudine. Totuşi, ca să fii mai în temă, mai jos găseşti 8 întrebări despre covid. Cea mai des rostită este, cu siguranță aceasta: ce fac dacă am covid?.
Bineînţeles, fiecărei întrebări îi revine şi răspunsul de rigoare. Nu te baza pe ele însă! Un răspuns clar şi sigur ai numai după controlul de specialitate, la medic, şi după efectuarea unui test RT PCR.
1. De ce să fac test RT PCR?
Un test RT-PCR e necesar când:
- vrei să călătoreşti, iar la graniță sau în aeroport ţi se cere un test negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte;
- ai avut contact direct cu o persoană infectată;
- prezinţi simptome specifice;
- vrei să vizitezi pe cineva dintr-o categorie vulnerabilă sau cu diverse comorbidități.
2. Trebuie o pregătire specială înainte de testare?
Cu 4 ore înainte de efectuarea testului nu ai voie să mesteci gumă, să consumi tablete mentolate, să mănânci, să bei alcool şi cafea.
3. Când e necesară testarea, dacă am avut contact direct cu pacient infectat?
Dacă ştii că ai avut un contact direct cu o persoană pozitivă la testul de covid, trebuie să intri în carantină. De ce? În eventualitatea în care te-ai infectat, pentru a nu-i pune în pericol pe cei din jurul tău. Apoi aşteaptă 5-7 zile. Dacă prezinţi simptome, adresează-te telefonic medicului de familie.
4. Covidul se ia dacă locuiesc în aceeaşi casă cu o persoană infectată?
Nu neapărat. Atât timp cât se respectă distanta şi se igienizează suprafeţele atinse, şansele de infectare sunt mici. Bineînţeles, ideal ar fi ca persoana infectată să fie izolată într-o cameră timp de 14 zile. De asemenea, ea ar trebui să folosească o baie separată. Dacă nu există în locuinţă o a doua baie, atunci şerveţelele să fie folosite la maxim, pentru dezinfectare.
5. Sunt protejat 100% dacă am anticorpi?
Nu. Nimic nu asigură protecţia totală în fața coronavirusului. În plus, pe măsură ce trece timpul, nivelul lor scade. Aces lucru înseamnă că, foarte probabil, creşte riscul de reinfectare. Așada, anticorpii nu te protejează 100%.
6. Sunt însărcinată şi am simptome uşoare de covid. Trebuie să mă internez?
În cazul unei persoane fără sarcină, dacă simptomele sunt uşoare, cel mai probabil, nu este necesară internarea. Monitorizarea efectuată de medicul de familie este suficientă. Totuşi, având în vedere că o femeie însărcinată este mult mai vulnerabilă, medicii recomandă internarea. Doar astfel, şi ea, şi fătul pot fi monitorizaţi cu atenţie, iar situaţia ţinută sub control.
7. Nu am intrat în contact cu nimeni cu covid, dar mă simt rău. Ce fac?
Izolează-te şi sună medicul de familie. Posibil ca cineva cu care ai avut contact să fie pozitiv fără să-şi dea seama. Situaţia e destul de simplă şi tocmai aici e problema. Nu poţi şti, cu siguranţă, că nu ai avut contact cu vreun bolnav. Iar bolnavul, la rândul lui, nu poate şti cu ce persoane a intrat în contact cel care l-a îmbolnăvit pe el.
8. Ce fac dacă am covid?
Certitudinea infectării o ai numai după analiză la laborator. Dacă însă nu vrei să cheltuiești bani ori ai simptomele clasice, izolează-te acasă, într-o cameră separată. Astfel îi protejezi pe toți cei din jurul tău. În cazul în care ți-ai pierdut mirosul și gustul ori s-au estompat, curge nasul, ai febră, te dor mușchii, destul de probabil să fi fost infectat cu covid. Stai izolat timp de 14 zile și ține legătura cu medicul de familie. Dacă starea ți se înrăutățește, sună la numărul de urgențe 112. După cele 14 zile de izolare la domiciliu, discută tot cu medicul de familie, ca să știi ce trebuie făcut mai departe. Poate e nevoie de un test care să confirme că nu mai ești bolnav. Poate simptomele sunt aceleași ca la început.