Prima pagină » Cancan » Ce fac câinii înainte să moară. Cum iți dai seama că patrupedul tău a îmbătrânit
Ce fac câinii înainte să moară. Cum iți dai seama că patrupedul tău a îmbătrânit

Ce fac câinii înainte să moară. Cum iți dai seama că patrupedul tău a îmbătrânit

23 feb. 2021, 12:08,
în Cancan

Animalele de companie au diferite obiceiuri cunoscute de către stăpânii lor, însă ce fac câinii înainte să moară este cu totul și cu totul înduioșător. Pierderea unei ființe dragi provoacă mereu durere în sufletul celor care au stat alături de acestea de mici. Fiecare proprietar de câine ar trebui să știe cum să gestioneze aceasta situație inevitabilă si greu de acceptat.

În momentul în care căinii înainteaza in varsta, semnele de bătrânețe sunt la fel de vizibile ca la om. Părul li se încărunțește, se mișcă din ce în ce mai greu, pofta de viață și de mâncare le scade, iar cheful de plimbari este din ce in ce mai scazut. Aceste stări pot dura de la câteva luni la ani de zile .

Ce fac câinii înainte să moară

În multe din cazuri, câinele caută să plece din casă și să părăsească locul în care și-a găsit confortul. Unele persoane sunt de părere că animalele, aflate în durere, iau aceasta decizie deoarece simt faptul că stăpânii lor suferă din cauza lor. Patrupezii recurg la acest gest pentru a le ameliora durerea persoanelor dragi. Cu toate acestea trebuie știut faptul că acest lucru nu este adevărat. Animalele percep moartea ca un lucru extrem de normal, la fel cum au văzut și viața, totul este extrem de natural. Unii specialiști sunt de părere că patrupezii au unele calități pe care mulți nu le cunosc și le interpretează greșit.

Potrivit biologilor, în timpul vieții, căinii își dezvoltă anumite abilități diferite de ale omului. Atunci când simt că se apropie de clipa morții aceștia corelează familia cu haita din care ar face parte.

La fel ca și lupii, câinii părăsesc haita pentru a nu rămâne o povara pentru aceasta. În cazul lupilor, haita din care fac parte poate fi atacata de alte animale de pradă ce simt mirosul leșului. De aceea multe animale de își părăsesc camarazii pentru a-i scuti de greutăți. Biologii consideră că acest comportament este regăsit și la câini.

În folclorul românesc se spune că ceea ce fac căinii înainte să moară este doar faptul de a-și exprima dragostea față de stăpâni și de aceea părăsesc casa.

Cum iți poți ajuta câinele înainte să moară

În cazul în care proprietarul simte că animalul său de companie se apropie de moarte, acesta îi poate facilita îngrijirea. În funcție de comportamentul pe care îl sesizează la patruped acesta poate lua anumite decizii. Daca animalul moare ușor, acesta are nevoie de afecțiunea stăpânilor și de pace. În ultimele clipe de viață, unii câini ling mâinile stăpânilor și dau din coadă chiar și în ultimele momente ale vieții.

Daca mor din cauza durerilor, a unei boli incurabile sau a unei răceli grave, stăpânii ar fi bine să apeleze la un cabinet veterinar unde medicii ar putea avea grija ca ultimele momente din viața patrupedului să fie cât mai ușoare.

În general, eutanasierea este folosită pentru animalele care au suferit de cancer sau au suferit traumatisme multiple (eutanasia activă) sau în cazul în care pacientul este bolnav terminal și poate fi ținut în viață doar cu ajutorul unor mijloace medicale extraordinare (eutanasia pasivă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
10 august 2024
10 august 2024