Prima pagină » Eveniment-Social » Ce exprimă vernisajul „Flori-Autoportrete”, semnat de mai mulți studenți de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași! – GALERIE FOTO

Ce exprimă vernisajul „Flori-Autoportrete”, semnat de mai mulți studenți de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași! – GALERIE FOTO

24 iun. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Publicul ieșean a participat recent la inaugurarea salonului dr. Ștefan Possa – galerie de artă transdisciplinară, cu prilejul expoziției „Flori – Autoportrete”, semnată de studenți, absolvenți și profesori ai Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași, specializarea Pictură. Poveștile creațiilor expuse au fost prezentate de Maria Bilașevschi, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), filiala Iași

Numeroase studii asociază florile cu fericirea, mai exact cu hormonul responsabil de starea de ȋncredere, de ataşament, fie el față de prieteni sau de familie. Atunci când oferim sau primim flori ştim că ȋn spatele unui gest există intenţia de a comunica, de a crea o legătură sau o relaţie ori de a arăta respectul faţă de celălalt. Fragilitatea florilor este asemenea relaţiilor, amintindu-ne prin efemeritatea lor de efortul pe care trebui să-l depunem pentru a fi fericiţi cu noi ȋnşine şi cu ceilalţi. Tocmai de aceea, o expoziție dedicată integral „florilor” este nu doar o odă adusă naturii, nici doar o evadare temporară într-un sanctuar al armoniei și frumuseții, ci un pas înspre comunicare.

„Fiecare floare ascunde o poveste, iar fiecare poveste din această grădină poate fi citită doar întrând pe poarta secretă a imaginației și sensibilității cu care fiecare este înzestrat. De la trandafirii roz, suflați de vânt înspre Venus a lui Botticelli, la buchetul de flori în care Caravaggio ascunsese șopârla ce-l mușca pe băiat, la îndrăznețele suprapuneri ale Clarei Peeters sau, mai târziu, la reglorificarea naturii prin impresioniști, Manet și bujorii, Redon și oniricul floral, povestea fiecărei petale a fost înscrisă ca un martor al timpurilor, dar și al trăirilor. Expoziția aceasta nu este o expoziție dedicată unui singur artist, ci reunește, prin diferitele lucrări și stiluri, în primul rând, dragostea pentru flori a artiștilor expozanți și, în al doilea rând, dorința de a încapsula acest sentiment într-o narațiune vizuală cu o substanță concretă”, a declarat Maria Bilașevschi, președinte UAP Iași.

Semnificațiile trandafirului la „Flori-Autoportrete”

Maria Bilașevschi a oferit detalii și despre semnificațiile trandafirului, o floare simbol în ceea ce privește expoziția „Flori – Autoportrete”.

„Astăzi, pe simeze, așa cum vedem și în mitologia europeană, trandafirul are o mare importanță și este simbolul tuturor florilor, inițial atribut al Aurorei, zeița zorilor, dar preluat și de zeița iubirii, Afrodita. În epoca creștină, cele cinci petale ale trandafirului roșu reprezentau cele cinci răni ale lui Hristos și simbolizau sângele martirilor. Dar, în Evul Mediu, trandafirul preferat era cel alb, purificat de suferință, de aproape concurând cu crinul pentru a deveni simbolul purității Fecioarei Maria. De-a lungul anilor, crinul se împletește în și în afara istoriei, mereu o temă a feeriei, continuând să aibă întâietate față de alte flori”, a menționat Maria Bilașevschi, președinte UAP.

Fiecare floare, o fereastră deschisă de artist

Indiferent de importanța istorico-afectivă, fiecare floare este, mai presupus de toate, o fereastră deschisă de artist, după cum reiese chiar din cuvintele președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din România.

„Chiar dacă nu mai există specii care să nu fi primit o denumire ori locuri în care să nu se fi studiat în amănunt, caracteristica biologică, trăsătura estetică și, cel mai adesea, interpretarea conceptuală a unui reper floral fac ca imensa diversitate cromatică și structurală să poată comprima sublimul într-un mic univers prin fiecare pânză.

Acest proiect amplu, coordonat de prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, are nu doar meritul de a repune în drepturi un gen al picturii, prin toate resorturile contemporane, amintindu-ne de adevărul florilor, acel brièveté de la vie, adevăr și al existenței noastre, ci de a oferi o perspectivă a ceea ce este atemporal, prin frumos, prin artă”, a precizat Maria Bilașevschi, președinte UAP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`