Prima pagină » Sanatate » Ce este zona zoster și cum se manifestă? Căi de transmitere, tratament și poze

Ce este zona zoster și cum se manifestă? Căi de transmitere, tratament și poze

06 sept. 2022, 14:36,
în Sanatate

Te întrebi ce este zona zoster și cum se manifestă? Află, în rândurile următoare, totul despre această afecțiune, de la cauze și simptome, până la căi de transmitere și tratament. În plus, ți-am pregătit și câteva poze, care să te facă să înțelegi mai bine la ce se referă această infecție.

Zona zoster, cunoscută și sub numele de herpes zoster, reprezintă o infecție virală, generată de reactivarea virusului varicelo-zosterian din stadiul dormant. Afecțiunea poate fi recunoscută ușor prin apariția erupțiilor dureroase specifice, pline cu lichid, de la nivelul pielii. Aceste vezicule sunt strâns legate de traiectul unui nerv, fapt pentru care durerea poate deveni insuportabilă.

În continuare, descoperă de ce apare această afecțiune, ce alte simptome prezintă și cât este de contagioasă.

erupție provocată de zona zoster

Zona zoster, cunoscută și sub numele de herpes zoster, reprezintă o infecție virală, generată de reactivarea virusului varicelo-zosterian din stadiul dormant.

Ce este zona zoster și cum se manifestă? Iată câteva poze cu erupțiile veziculare

Zona Zoster este, așa cum am menționat, o infecție virală, care se dezvoltă în urma unei reactivări a virusului varicelo-zosterian. Odată intrat în organism, acest virus herpetic (care este responsabil de apariția varicelei) nu dispare, ci trece într-o stare inactivă, care se poate reactiva în situații stresante, de pildă.

Afecțiunea este întâlnită, de cele mai multe ori, în cazul vârstnicilor și se manifestă prin: vezicule cu lichid (se pot sparge, crescând nivelul de contagiozitate), roșeață, durere intensă la nivelul zonei afectate, senzație de arsură, amorțeală, sensibilitate crescută și mâncărime. Mai pot să apară și oboseala, febra, durerile de cap sau sensibilitatea crescută la lumină (fotofobia).

erupție provocată de zona zoster

Afecțiunea este întâlnită, de cele mai multe ori, în cazul vârstnicilor.

Important de precizat este că zona zoster prezintă un grad mare de contagiozitate. Principalele căi de transmitere sunt reprezentate de contactul direct între persoane, în special la atingerea veziculelor, prin aerosoli și prin secreții respiratorii. Însă, pentru o persoană care a trecut deja prin varicelă, zona zoster nu este contagioasă.

Transmiterea infecției se realizează în momentul în care își fac apariția veziculele cu lichid. În cazul acoperirii acestor vezicule și evitării contactului dintre ele și obiectele de uz comun, riscul poate fi semnificativ scăzut.

erupție provocată de zona zoster

Transmiterea infecției se realizează în momentul în care își fac apariția veziculele cu lichid.

Tratament medicamentos pentru zona zoster și leacuri din bătrâni

Din nefericire, zona zoster nu are un tratament specific. Simptomele afecțiunii sunt ameliorate, în pirmele 72 de ore de la debutul erupției, cu ajutorul antiviralelor. Dacă durerea nu dispare, pot fi administrate următoarele: paracetamol, antiinflamatoare nesteroidiene, antiinflamatoare steroidiene, anestezice, antidepresive triciclice, opioide, anticonvulsivante sau plasturi care conțin capsaicina.

Foarte utile s-au dovedit a fi și compresele umede sau băile calde, în care s-a adăugat o mână de fulgi de ovăz. Acestea contribuie la reducerea senzației de iritație, dar și la diminuarea mâncărimilor.

Un remediu naturist eficient este și cel pe bază de usturoi. Acesta oprește pericolul ca bacteriile să se înmulțească și elimină virusurile. Tot ce trebuie să faci este să realizezi o cremă omogenă din usturoi și câteva linguri de untură de porc (fără sare). Amestecul se fierbe, se strecoară și, apoi, se lasă la frigider până se răcește. Crema poate fi folosită de mai multe ori pe zi, dar și înainte de culcare.

De asemenea, și propolisul luptă cu virusul și reușește să îl distrugă. Acesta poate fi folosit atât intern, cât și extern, aplicat direct pe răni. Ingerarea se face de trei ori pe zi, câte două lingurițe. Repetă tratamentul timp de zece zile și poți spune adio zonei zoster.

erupție provocată de zona zoster

Simptomele afecțiunii sunt ameliorate, în pirmele 72 de ore de la debutul erupției, cu ajutorul antiviralelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *