Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Ce este Zidul Plângerii? Unde se află celebrul loc de pelerinaj

Ce este Zidul Plângerii? Unde se află celebrul loc de pelerinaj

01 sept. 2020, 10:12,
în Cultural

Ce este Zidul Plângerii, locul sacru al poporului evreu? Povestea celebrului templu construit de către regele Solomon o vom afla în cele ce urmează. Cunoscut și sub denumirea de Zidul Apusean, locul de rugăciune se află în Orașul Vechi din Ierusalim.

A fost construit de către regele Solomon și reconstruit ulterior de către Irod, la marginea Muntelui Templului, ce a fost distrus de către români în anul 70. i.Hr.

Tradiția, istoria și cercetările arheologice au confirmat de-a lungul timpului autenticitatea Zidului Plângerii. Structura datează din secolul al ÎI i.Hr., însă secțiunile superioare au fost adăugate ulterior.

Unul dintre cele mai bune momente de vizitat Zidul Plângerii este în timpul sărbătorii Sabatului, de Vineri seară până Sâmbătă dimineață, când evreii se adună în piață imensă, citesc și dansează pe cântece tradiționale evreiești până la apusul soarelui.

Pe esplanada din față Zidului Plângerii au loc, pe lângă rugăciuni, evenimente foarte diverse: lunea și joia dimineață se desfășoară ceremonii în timpul cărora băiețîi de 13 ani primesc majoratul religios; vinerea seară, studenții celebrează, la apusul soarelui, sosirea Sabatului; tinerii căsătoriți vin să se fotografieze, iar copiii din clasa I primesc aici prima lor biblie.

Ce este Zidul Plângerii?

Mai exact, Zidul Plângerii reprezintă o suprafață lungă din piatră de aproximativ 57 de metri și înalta de 32. Din întreagă construcție sfânta sunt vizibili doar 19 metri. Diferența se află subteran, lucru care îi și confirmă autenticitatea.
La momentul de față, Zidul face parte dint-o structura mai mare ce înconjoară Domul Musulman al Stânci și Moscheea Ak-Aqsa. Controlul asupra zidului a fost îndelung contestat atât de evrei cât și de arabi.

Guvernul israelian a preluat constrolul deplin asupra orașului vechi, că o urmare a războiului de șase zle din iunie 1967.

Cum s-a petrecut totul

În a treia zi a războiului de șase zile, parașutiștii israelieni au intrat în Orașul Vechi și au preluat controlul asupra Muntelui Templului și a Zidului de Vest. Câteva zile mai târziu, casele din cartierul marocan Mugrabi au fost dărâmate cu buldozerele pentru a crea marea piață care există în prezent în fața Zidului de Vest, singurul care a mai rămas astăzi din Templu.

Dacă înaintea acestei operațiuni de-a lungul Zidului Plângerii se putea alinia și ruga cel mult 12.000 de oameni, acum în piața din fața să se pot strânge în zilele de sarbătoare zeci și chiar sute de mii de credincioși.

Între timp, ministrul israelian al Apărării, Moshe Dayan, a convenit că autoritățile musulmane (WAQF) vor păstra controlul asupra locurilor sfinte musulmane de pe Muntele Templului. Evreii aveau acces liber la vizită, dar li s-a interzis să se roage acolo pentru a evita conflictul cu musulmanii.

Unul dintre primii care a ajuns la Kotel în timpul războiului a fost Dayan, care a ajutat la reînvierea unui obicei tradițional evreiesc prin introducerea în fisurile zidului a unei petițîi scrise. Ulterior, a fost dezvăluit faptul că rugăciunea lui Dayan a fost că o pace de durată să coboare asupra Casei lui Israel.

Ce este Zidul Plângerii pentru poporul evreu? Fără dar și poate acesta este cel mai sfânt loc de pe Pământ. Numele său provine din tradiția evreilor de a deplânge soarta iudeilor exilați și distrugerea templului în timp ce se roagă lângă pietrele zidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 ianuarie 2025
14 ianuarie 2025