Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Ce este Zidul Plângerii? Unde se află celebrul loc de pelerinaj

Ce este Zidul Plângerii? Unde se află celebrul loc de pelerinaj

01 sept. 2020, 10:12,
în Cultural

Ce este Zidul Plângerii, locul sacru al poporului evreu? Povestea celebrului templu construit de către regele Solomon o vom afla în cele ce urmează. Cunoscut și sub denumirea de Zidul Apusean, locul de rugăciune se află în Orașul Vechi din Ierusalim.

A fost construit de către regele Solomon și reconstruit ulterior de către Irod, la marginea Muntelui Templului, ce a fost distrus de către români în anul 70. i.Hr.

Tradiția, istoria și cercetările arheologice au confirmat de-a lungul timpului autenticitatea Zidului Plângerii. Structura datează din secolul al ÎI i.Hr., însă secțiunile superioare au fost adăugate ulterior.

Unul dintre cele mai bune momente de vizitat Zidul Plângerii este în timpul sărbătorii Sabatului, de Vineri seară până Sâmbătă dimineață, când evreii se adună în piață imensă, citesc și dansează pe cântece tradiționale evreiești până la apusul soarelui.

Pe esplanada din față Zidului Plângerii au loc, pe lângă rugăciuni, evenimente foarte diverse: lunea și joia dimineață se desfășoară ceremonii în timpul cărora băiețîi de 13 ani primesc majoratul religios; vinerea seară, studenții celebrează, la apusul soarelui, sosirea Sabatului; tinerii căsătoriți vin să se fotografieze, iar copiii din clasa I primesc aici prima lor biblie.

Ce este Zidul Plângerii?

Mai exact, Zidul Plângerii reprezintă o suprafață lungă din piatră de aproximativ 57 de metri și înalta de 32. Din întreagă construcție sfânta sunt vizibili doar 19 metri. Diferența se află subteran, lucru care îi și confirmă autenticitatea.
La momentul de față, Zidul face parte dint-o structura mai mare ce înconjoară Domul Musulman al Stânci și Moscheea Ak-Aqsa. Controlul asupra zidului a fost îndelung contestat atât de evrei cât și de arabi.

Guvernul israelian a preluat constrolul deplin asupra orașului vechi, că o urmare a războiului de șase zle din iunie 1967.

Cum s-a petrecut totul

În a treia zi a războiului de șase zile, parașutiștii israelieni au intrat în Orașul Vechi și au preluat controlul asupra Muntelui Templului și a Zidului de Vest. Câteva zile mai târziu, casele din cartierul marocan Mugrabi au fost dărâmate cu buldozerele pentru a crea marea piață care există în prezent în fața Zidului de Vest, singurul care a mai rămas astăzi din Templu.

Dacă înaintea acestei operațiuni de-a lungul Zidului Plângerii se putea alinia și ruga cel mult 12.000 de oameni, acum în piața din fața să se pot strânge în zilele de sarbătoare zeci și chiar sute de mii de credincioși.

Între timp, ministrul israelian al Apărării, Moshe Dayan, a convenit că autoritățile musulmane (WAQF) vor păstra controlul asupra locurilor sfinte musulmane de pe Muntele Templului. Evreii aveau acces liber la vizită, dar li s-a interzis să se roage acolo pentru a evita conflictul cu musulmanii.

Unul dintre primii care a ajuns la Kotel în timpul războiului a fost Dayan, care a ajutat la reînvierea unui obicei tradițional evreiesc prin introducerea în fisurile zidului a unei petițîi scrise. Ulterior, a fost dezvăluit faptul că rugăciunea lui Dayan a fost că o pace de durată să coboare asupra Casei lui Israel.

Ce este Zidul Plângerii pentru poporul evreu? Fără dar și poate acesta este cel mai sfânt loc de pe Pământ. Numele său provine din tradiția evreilor de a deplânge soarta iudeilor exilați și distrugerea templului în timp ce se roagă lângă pietrele zidului.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
S-a pozat fără sutien, în baie! Imaginea provocatoare cu ispita Naba Salem de la Insula Iubirii 2025
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
15 judeţe şi Capitala intră de la 10.00 sub cod roşu de caniculă. Vor fi 43 de grade Celsius la umbră
Playsport.ro
FOTO Noua Dacia C-Neo, dezvăluită fără camuflaj în prima imagine. Când va...
Evz.ro
Trucuri pentru zilele toride. Cum să păstrezi bucătăria răcoroasă în timp ce gătești
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Amenzi mai mari pentru șoferii care depășesc viteza sau trec pe roșu, în Bulgaria. Conducătorii auto pot face acum vinieta şi de o zi, în ţara vecină
Dailybusiness.ro
Activități în București în weekendul 26-27 iulie 2025: concerte, proiecții de film și spectacole de operă
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025