Prima pagină » Sanatate » Ce este virusul HPV? Iată cum să recunoști primele semne ale unei infecții!

Ce este virusul HPV? Iată cum să recunoști primele semne ale unei infecții!

04 mart. 2025, 14:31,
Redacția BZI în Sanatate

Dacă te întrebi ce este virusul HPV, trebuie să știi că este cel mai comun agent patogen care se răspândește prin contact sexual și afectează ambele sexe. Aproximativ 80% dintre adulții sexual activi trec prin infecția cu HPV în cursul vieții. Cea mai gravă consecință a infecției cu HPV este dezvoltarea diferitelor tipuri de tumori cauzate de virus.

Virusul Papiloma Uman (HPV) este o denumire generică pentru un grup de peste 200 de virusuri înrudite. Acestea provoacă o serie de afecțiuni, dintre care unele pot evolua către diferite tipuri de cancer: cancerul de col uterin, de rect, de sfera ORL, adică de nas, gât sau cavitate bucală.

Ce este virusul HPV

HPV este un virus frecvent întâlnit, foarte contagios și transmis pe cale sexuală și ≤ 80% dintre adulți sunt infectați cu HPV la un moment dat în viața lor. Circa 30 de tipuri de HPV sunt transmise prin intermediul actului sexual.

Infectarea are loc prin contact direct cu suprafața infectată, fie prin relație sexuală, fie prin atingerea organelor genitale. Însă virusul se poate transmite de la o persoană la alta și prin contact cu pielea. HPV este un virus comun și marea majoritatea a adulților l-au avut vreodată în viața lor.

Cele mai multe infecții apar la tineri în primii câțiva ani de activitatea sexuală, însă, în până la 90% dintre cazuri, infecția se auto elimină de la sine în termen de 6-24 de luni, fără simptome complicații adiționale.

În timpul infecției cu HPV, pe colul uterin pot apărea celule anormale, care vor fi depistate prin testul Papanicolau, dar și acestea dispar, de obicei, odată cu dispariția virusului.

Totuși, la unele femei, infecția nu se vindecă de la sine, virusul persistă, și drept urmare, aceste femei prezintă un risc sporit de apariție a cancerului de col uterin. Atât infecțiile HPV tranzitorii, cât și cele persistente pot duce la dezvoltarea leziunilor precanceroase, numite Neoplazii Cervicale Intraepiteliale (CIN).

Unele leziuni CIN vor regresa odată ce infecția HPV se va elimina, altele pot progresa până la cancer de col uterin în decursul unei perioade de plus-minus 10 ani.

Simptome ale infecției

În stadiile incipiente, pacientul poate să nu prezinte semne sau simptome, poate fi total asimptomatic. Virusul se poate multiplica în stratul bazal al pielii și devine manifest doar în condițiile unei scăderi a imunității antivirale.

Este posibil ca boala să se manifeste chiar și după ani sau chiar zeci de ani de la momentul contractării infecției. Este posibil, de exemplu, ca în rândul femeilor, virusul să devină clinic manifest în timpul sarcinii, odată cu scăderea imunității și pacientele să observe leziunile deși nu aveau la cunoștință că au fost infectate cu HPV.

Infecția se manifestă sub forma unor excrescente de culoare pielii, pe care le denumim vegetații. În stadiile inițiale, când dimensiunile sunt reduse, acestea pot fi foarte ușor confundate cu glandele sebacee și/sau sudoripare din zonele genitale și perigenitale.

Cu trecerea timpului, vegetațiile se vor dezvolta în dimensiuni astfel că se reduce probabilitatea unei confuzii. Excrescentele pot fi localizate atât la nivelul tegumentelor din zona genitală, dar și la nivelul mucoaselor, unde sunt mai dificil de observat.

Dacă unul dintre parteneri este infectat cu HPV și celălalt partener riscă să contracteze virusul, astfel că practicarea sexului protejat este principala măsură care trebuie luată. Astfel că, e important să știi ce este virusul HPV și ce măsuri trebuie luate pentru a nu te infecta cu el.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Anamaria Gavrilă la secția de votare din Hunedoara. Mesajul scurt transmis de lidera partidului POT
Playtech.ro
Modificări importante la plata RCA. Ce opțiuni noi vor avea șoferii pentru a achita polițele
observatornews.ro
Rezultate alegeri prezidenţiale 2025. Nicuşor Dan este matematic noul preşedinte al României
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Numeri secundele și rămâi fără bani. Ai grijă la cine te sună
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
BOMBĂ în ziua alegerilor! Călin Georgescu ar putea fi arestat, a încălcat controlul judiciar
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`