Prima pagină » Local » Ce este vechiul blestem pământesc? Părintele Calistrat Chifan: „Ceea ce faci în viață, cu aceea plătești” – VIDEO

Ce este vechiul blestem pământesc? Părintele Calistrat Chifan: „Ceea ce faci în viață, cu aceea plătești” – VIDEO

31 oct. 2022, 10:12, 1 ,
în Local

Părintele Calistrat Chifan a discutat, în emisunea BZI LIVE, despre vechiul blestem pămânesc. Iată ce este acesta și ce alte învățături ne-a transmis îndrăgitul duhovnic.

Blestemul reprezintă o invocare a unei nenorociri sau a unui ghinion asupra unei alte entități, cum sunt una sau mai multe persoane, un obiect sau un loc. Mai mult, blestemul se referă la o dorință îndeplinită prin invocarea unor puteri supranaturale sau spirituale, cum ar fi Dumnezeu sau zeii, un spirit sau o forță supranaturală sau, chiar, prin magie sau vrăjitorie.

Acum că am aflat ce este blestemul, trebuie să știm și în ce constă vechiul blestem pământesc.

Ce este vechiul blestem pământesc? Părintele Calistrat Chifan: „Să nu ai parte de preot la moarte”

Părintele Calistrat a explicat că vechiul blestem pământesc este acela care presupune să nu ai parte de preot la moarte. Astfel, duhovnicul a povestit o întâmplare a unei femei, care a venit la el și i-a vorbit despre mama sa, care avea 94 de ani și care, din câte se pare, suferea de COVID-19. Părintele a venit la ea, a împărtășit-o și a rugat-o, că dacă prinde nădejde la Dumnezeu, să pună un cuvânt și pentru el.

„Vechiul blestem pământesc este acesta: să nu ai parte de preot la moarte. Și am cunoscut o bătrânică, cu de la mine putere am făcut-o, nu s-a întâmplat nimic. M-a sunat fata doamnei și m-a întrebat așa: „Dați-mi un sfat. Mama mea are 94 de ani și cred că are COVID, respiră cam greu.” – „Vin mâine dimineață să o împărtășesc.” – „Aveți curajul să intrați la ea?” -„Da”. Am intrat la bătrână, i-am citit, am împărtășit-o și i-am zis așa: „Dacă prinzi nădejde la Dumnezeu, pune un cuvânt și pentru mine. Zic că nu mai ai mult. Oricum astăzi pleci și zbori.” Faza zice: „Bine, părinte, că a murit împărtășită.” – „Lasă brătrâna în pace. La 94 de ani, cât vrei să mai trăiască? Nu vrei să mai trăiească încă zece ani.”, a declarat părintele Calistrat Chifan în emisiunea BZI LIVE.

Femeia a murit la scurt timp, iar fata acesteia i-a mulțumit părintelui pentru sfaturile pe care i le-a dat.

„A îngropat-o frumos, creștinește și după înmormântare mi-a zis: „Părinte, vă mulțumesc din tot sufletul meu, că mi-ați dat sfatul cel mai bun. Îmi venea în cap să sun la medicul de familie.” Și, evident, la 94 de ani, chiar și să nu fi avut COVID…”, a adăugat părintele.

Părintele Calistrat Chifan: „Nu poți să blestemi și să primești binecuvântări și nu poți să binecuvântezi și să primești blesteme”

Părintele Calistrat ne-a explicat că ceea ce facem în viață, cu aceea plătim, fiindcă nu putem blestema și să primim binecuvântări, cum nu putem binecuvânta și să primim blesteme.

„Ceea ce faci în viață cu aceea plătești, cu ceea ce lucrezi, cu aceea ți se întoarce, cu ce monedă dai, cu aceea iei, cu ce cuvânt rostești, cu acela ți se întoarce. Nu poți să blestemi și să primești binecuvântări și nu poți să binecuvântezi și să primești blesteme.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Duhovnicul a adăgat că istoria și glasul lumii înfierează aceste comportamente ale noastre de-a lungul vieții și, tocmai de aceea, trebuie să nu uităm să fim oameni.

„Astea-s niște lucruri de binecuvântare, în care Dumnezeu revarsă năprasna pentru anumite neputințe ale noastre. Poate criminalitate, poate necredință, poate hulă, poate batjocură, poate nepăsare, poate lipsă de empatie, poate lipsă de simpatie, poate lipsă de sentimente față de aproapele. Cum spunem noi în popor? „A murit un om bun, păcat de el, ia să îl trec și eu în pomelnic la morți.” Și despre altul ce zice? „Da bine că l-a strâns și pe ăsta Dumnezeu, că nu a făcut degeaba umbră pământului”. Istoria și lumea și glasul lumii înfierează aceste comportamente ale noastre de-a lungul vieții. De aia e bine să nu trântești ușa în nas nimănui, lasă loc de bună ziua și din locul în care ai plecat să nu scuipi niciodată și nu știi că dacă te întorci, tocmai tu să calci și să aluneci. Este bine ca atunci când trăim să avem în noi acea calitate umană: fă-te orice în viață, dar nu uita să rămâi om.”, a declarat părintele Calistrat pentru BZI LIVE.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`