Un puseu de creștere se poate manifesta prin diferite moduri și are chiar mai multe stadii. Puseul reprezintă o izbucnire sau o manifestare spontană, neprevăzută sau bruscă. În cazul nostru, vorbim despre această manifestare pe planul dezvoltării copilului. Multe mămici se îngrijorează atunci când apar diverse semne de acest tip și nu știu cum să procedeze. Puseele de creștere nu trebuie să reprezinte întotdeauna un motiv de panică. Dacă apar alte complicații, este bine să ne consultăm cu un medic specialist.
Puseu de creștere – Care sunt stadiile de creștere ale unui copil
Fiecare copil crește în propriul său ritm, iar de mici bebeluși vor avea parte de unele puseuri. Acest lucru este complet normal. Deși, nu putem stabili exact aceste semne pentru fiecare persoană în parte, s-au făcut unele statistici după care s-a ajuns la concluzia că există trei stadii principale de creștere.
Cele mai multe semne vor apărea la bebelușii de până la 3 ani. În această perioadă, aceștia vor trece prin mai multe simptome și stări pentru că au parte de o creștere destul de rapidă. Puseele de creștere vor apărea oricând, spontan și pot dura chiar și câteva zile. În primele săptămâni de viață bebelușul va avea parte de mai multe pusee, după care acestea se vor rări și vor apărea iarăși abundent la vârsta de 3-6 luni. În primul an, bebelușul se va dezvolta cel mai mult și poate ajunge la o greutate dublă față de cea pe care a avut-o la momentul nașterii. Acesta constituie primul stadiu de creștere.
Al doilea stadiu, se petrece după primul an de viață al bebelușului. Ajuns în acest moment, acesta deja are o greutate semnificativă, și deși se va mai dezvolta, nu va mai lua foarte mult în greutate. Majoritatea bebelușilor ajung cu maxim 3 kg în plus la 3 ani, față de vârsta de 1 an. Tot în această perioadă se va înălța cu aproximativ 5 cm pe an.
Puseele de creștere sunt mult mai prezente la bebeluși, iar după vârsta de 3 ani, acestea se vor rări și nu vor mai afecta prea mult copilul. Totuși, simptomele vor reapărea odată cu trecerea pragului adolescenței. Atunci când copilul devine adolescent, începe al treilea stadiu de creștere. Aici intervine pubertatea cu toate caracteristicile sale, creșterea mai ales în înălțime dar și în greutate. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, și nu există reguli prestabilite.
Pusee de creștere la bebeluși – Cum se manifestă acestea
Unul dintre primele semne care ne-ar putea da de gândit ca părinți este schimbarea comportamentului celui mic. Acesta ar putea deveni mai agitat și ar putea plânge mai des. Faptul că organismul său este mai preocupat de creștere, îl poate obosi pe micuț. Din acest motiv, poate avea nevoie de mai multă afecțiune decât de obicei (asta include în special, contactul fizic, cum ar fi îmbrățișările, luatul în brațe).
De asemenea, apetitul său va crește și va avea nevoie de mese cât mai bogate. În timpul primului an de viață, acesta ar putea avea un program de somn mai haotic tot din cauza acestor pusee.
Un puseu de creștere nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare dacă nu este asociat unei alte afecțiuni. Aceste simptome sunt normale și majoritatea bebelușilor și adolescenților le experimentează.