În ultimul timp, știrile despre monedele crypto au explodat. Dar poate ați auzit și de termenul NFT și nu știi ce este acela. În continuarea vă vom explica ce înseamnă un NFT în lumea crypto.
Ce este un NFT?
NFT sau un jeton nefungibil este un activ digital care reprezintă un obiect din lumea real precum arta, muzica, pictura sau ceva digital o poza de pe Instagram, un tweet, etc. Acestea sunt tranzacționate online folosind criptomonede.
NFT au existat încă din 2004, dar în ultimul timp au câștigat foarte multa notorietate, deoarece au devenit un mod prin care se tranzacționează operele digitale. NFT-urile sunt unice. Acest lucru este foarte diferit de majoritatea creațiilor digitale care sunt intodeauna infinite.
Dar multe NFT-uri, cel puțin în aceste timpuri, au fost creații digitale care există deja într-o anumită formă în altă parte, cum ar fi clipuri video iconice din jocuri NBA sau versiuni ale artei digitale care sunt deja pe Instagram.
De exemplu, Mike Winkelmann, un artist digital celebru, a realizat un NFT care conținea un colaj de 5000 de desene care s-a vândut la licitație pentru suma de 69 milioane de dolari.
Oricine poate vizualiza gratuit imagini individuale – sau chiar întregul colaj de imagini online. Deci, de ce sunt oamenii dispuși să cheltuiască milioane pe ceva ce ar putea vedea sau descărca cu ușurință de pe internet?
NFT permite cumpărătorului să dețînă articolul original. Nu numai că, conține autentificare încorporată, care servește drept dovadă a proprietății. Colecționarii apreciază acele „drepturi de laudă digitală” aproape mai mult decât obiectul în sine.
Cum diferă un NFT de criptomonedă?
NFT înseamnă un Jeton infungibil. În general, este construit utilizând același tip de programare că și criptomonedele, cum ar fi Bitcoin sau Ethereum, dar acolo se termină asemănarea.
Banii fizici și criptomonedele sunt „fungibile”, ceea ce înseamnă că pot fi tranzacționate sau schimbate reciproc. De asemenea, au o valoare egală – un dolar este egal întotdeauna cu un alt dolar; un Bitcoin este întotdeauna egal cu un alt Bitcoin. Fungibilitatea Crypto face un mijloc de încredere de a efectua tranzacții pe blockchain.
NFT-urile sunt diferite. Fiecare are o semnătură digitală care face imposibilă schimbarea NFT-urilor sau egale între ele (deci, nefungibile). Un clip NBA Top Shot, de exemplu, nu este egal cu EVERYDAYS pentru că sunt ambele NFT.
Cum funcționează un NFT?
NFT-urile există pe un blockchain, care este un registru public distribuit care înregistrează tranzacțiile. Probabil că sunteți cel mai familiarizat cu blockchainul că proces de bază care face posibilă criptomonedele.
Mai exact, NFT-urile sunt de obicei deținute pe blockchain-ul Ethereum , deși și alte blockchains le susțîn.
Un NFT este creat din obiecte digitale care reprezintă atât articole tangibile cât și virtuale, inclusiv:
- Artă;
- GIF-uri;
- Videoclipuri și evenimente sportive;
- Obiecte de colecție;
- Avataruri virtuale și skin-uri de jocuri video;
- Haine;
- Muzică;
- Cărți.
Chiar și tweet-urile poți fi transformate în NFT. Co-fondatorul Twitter, Jack Dorsey, a vândut primul său tweet vreodată că NFT pentru peste 2,9 milioane de dolari .
În esență, NFT-urile sunt că obiectele fizice de colecție, doar digitale. Deci, în loc să obțînă o pictură reală care să o pui pe peretele casei, cumpărătorul primește în schimb un fișier digital.
De asemenea, beneficiază de drepturi de proprietate exclusive. NFT-urile pot avea un singur proprietar odată. Datele unice ale NFT facilitează verificarea proprietății și transferul de jetoane între proprietari. Proprietarul sau creatorul poate stoca, de asemenea, informații specifice în interiorul lor. De exemplu, artiștii își pot semna opera de artă prin includerea semnăturii lor în cadrul unui NFT.
Chef Florin Dumitrescu, primul bucătar din Romania care lansează un NFT
Florin Dumitrescu, a creat un NFT denumit “Unusual Foie Gras” care vă fi lansat pe platforma opensea.io, considerată a fi cea mai puternică piață NFT în acest moment.
Cel care va cumpără acest NFT, vă devenii proprietarul fotografiei originale a NTF-ului, al rețetei scrise, al celor două cărți lansate de chef Florin Dumitrescu – „Gătește cu mine” și „Românește. Punct și de la capăt” – însoțite de un autograf personalizat, dar și al unui sorț semnat de cunoscutul chef.