Prima pagină » Sanatate » Ce este un edem Quincke și cum se manifestă maladia ce afectează pielea

Ce este un edem Quincke și cum se manifestă maladia ce afectează pielea

09 ian. 2025, 10:06,
în Sanatate

Un edem Quincke este o reacție la un declanșator care cauzează umflarea țesutului de sub stratul interior al pielii, numit dermă, sau stratul de sub o membrană mucoasă. Angioedemul apare adesea în același timp cu urticaria și din motive similare. Ambele maladii se manifestă atunci când lichidul din vasele de sânge mici scapă și umple țesuturile, provocând umflături.

De obicei, angioedemul apare rapid și durează aproximativ o zi sau două, iar cel mai adesea afectează buzele și ochii. Cu toate acestea, poate fi grav, chiar fatal, atunci când se manifestă la nivelul căilor respiratorii.

Ce este un edem Quincke

Există mai multe tipuri de edem Quincke. În general, formele includ angioedem alergic acut, reacție medicamentoasă non-alergică, angioedem idiopatic, angioedem ereditar, deficiență dobândită de inhibitor C1 și angioedem vibrat. Semnele și simptomele unui edem Quincke includ fața umflată, în special ochii și gura, inclusiv buzele și limba, precum și probleme digestive atunci când intestinele sunt umflate. Printre acestea se numără includ dureri abdominale, diaree sau greață și vărsături, mâini, picioare sau organe din zona genitală umflate. Pe lângă acestea te mai poți confrunta cu amețeli sau leșin din cauza schimbărilor de tensiune arterială și umflături în gură, gât sau căile respiratorii, ce pot face mai dificilă respirația și vorbirea. Când se întâmplă acest lucru, este o urgență medicală, așa că trebuie să ceri ajutor imediat.

Cauzele unui edem Quincke depind de tipul de angioedem pe care îl ai. Alergiile sunt, probabil, principala cauză a umflăturii, însă există multe tipuri care pot provoca acest lucru. În ceea ce privește alergiile alimentare, principalele vinovate sunt laptele, oul, nucile și crustaceele. Unele dintre medicamentele care cauzează aceste alergii includ antibiotice, precum penicilina și sulfonamidele, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și agenții de contrast utilizați în testele imagistice. Este posibil să apară și urticarie cu acest tip de erupție. De asemenea, veninul este eliberat de insectele înțepătoare și, rar, de mușcăturile păianjenului pustnic maro, iar latexul folosit pentru a fabrica mănuși, baloane și catetere (tuburi utilizate în medicină) pot sta la baza unui edem Quincke. Alte cauze ale angioedemului includ probleme moștenite și dobândite cu proteina inhibitor C1, reacții la medicamente care nu sunt reacții imunologice standard și mișcări de vibrație.

Măsuri de tratament și diagnostic

Este posibil să fie dificil să se determine tipul de edem Quincke cu care te confrunți, astfel că un specialist va începe cu un examen fizic, deși umflarea va fi ușor de observat în multe cazuri. Astfel, îți va pune întrebări despre când a început inflamația, ce ai mâncat, luat sau atins care ar fi putut provoca reacția, ce medicamente și suplimente iei sau dacă ai avut sau nu acest tip de reacție înainte, precum și despre alți membri ai familiei care s-ar fi putut confrunta cu maladia. În plus față de întrebări, medicul poate solicita teste de sânge sau examene cutanate pentru alergii pentru a determina dacă ai angioedem legat de proteina inhibitor C1.

Tratamentul unui edem Quincle depinde de tipul de angioedem cu care te confrunți. Pentru reacții alergice severe, adesea trebuie să porți epinefrină injectabilă. Pentru forma alergică, un medic poate sugera antihistaminice sau steroizi pe care îi poți lua fie sub formă orală (pastile sau lichid), fie intravenos (în venă). Dacă ai o reacție medicamentoasă non-alergică, specialistul te va ajuta să găsești un medicament pentru a înlocui pe cel care îți provoacă umflarea. În ceea ce privește remediile naturiste, poți utiliza gheața pentru a reduce umflarea sau să faci câteva dușuri reci. Acestea pot funcționa cel mai bine în cazuri care prevăd inflamația într-un singur loc, astfel încât să poți pune o cârpă rece și umedă peste ochii umflați sau peste buză. Dacă ai angioedem cu deficit de inhibitor C1 ereditar, idiopatic sau dobândit, probabil că vei fi trimis către un specialist. Dacă te confrunți cu forma legată de alergii, puteți preveni apariția acestuia prin evitarea alimentelor, medicamentelor sau altor declanșatori care cauzează reacții alergice. Cele mai multe episoade nu vor dura foarte mult, probabil că se vor rezolva de la sine, însă pentru un edem Quincke sever trebuie să urmezi un tratament pentru a deschide căile respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 ianuarie 2025
24 ianuarie 2025