Un chist endometriozic sau „chist de ciocolată” este umplut cu sânge vechi, fiind un semn al unei afecțiuni care apare atunci când țesutul asemănător endometrului se deplasează în afara uterului. Aceste chisturi pot provoca simptome neplăcute pe care un medic te poate ajuta să le gestionezi. În unele cazuri, îndepărtarea lor este cea mai bună opțiune.
Endometrioza este o afecțiune în care țesutul crește în afara uterului. Poate provoca dureri menstruale, dureri pelviene și poate afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. Când acest țesut se atașează de ovar, poate fi umplut cu un fluid brun, asemănător cu ciocolata. Un astfel de chist poate provoca iritație și se poate atașa de alte organe.
Cum se manifestă un chist endometriozic
Durerea sau sensibilitatea în pelvis este cel mai frecvent simptom al unui chist endometriozic. Disconfortul poate apărea în orice moment, nu doar atunci când ești la menstruație. S-ar putea să observi și alte semne, cum ar fi perioade menstruale foarte dureroase, senzația de a urina mai des, dureri de spate, balonare, greață și vărsături. Ele pot fi mici, pot crește foarte mari și pot afecta unul sau ambele ovare. Nu se știe exact ce cauzează endometrioza, însă o teorie susține că apare pentru că o parte din țesutul asemănător endometrului pe care îl elimini în timpul menstruației curge înapoi. Astfel, în loc să părăsească corpul, o parte călătorește înapoi prin trompele uterine și ajunge pe ovare. Acest țesut se îngroașă și sângerează în fiecare ciclu menstrual, ducând la inflamație și la formarea unui chist endometriozic. Unii dintre factorii de risc pentru endometrioză sunt istoricul familial, vârsta la care începi să ai menstruații, durata ciclului menstrual (mai puțin de 27 de zile între menstruații) și a fluxului (sângerări mai lungi de șapte zile), precum și anomaliile în uter sau trompele uterine.
În cele mai multe cazuri, un chist endometriozic este un semn ale unei etape mai avansate de endometrioză. În afară de durerea pelviană severă, unele dintre complicațiile ovariene sunt infertilitatea din cauza țesutului cicatricial și inflamația ovarelor și trompelor uterine, problemele intestinale și vezicale, cum ar fi o obstrucție completă, constipație cronică sau nevoia de a urina mai frecvent. Alte persoane pot experimenta ruptura uterină, când chistul se deschide și se scurge, cauzând dureri suplimentare și un risc crescut de cancer ovarian. În acest caz, este probabil să experimentezi și febră, dureri abdominale severe, sub coaste, slăbiciune și alte simptome. Un chist endometriozic poate deveni canceros, dar acest lucru este rar. Un specialist poate monitoriza atent situația și discuta opțiunile de tratament, dacă există îngrijorări că un chist ovarian ar putea deveni canceros.
Ce măsuri de tratament sunt disponibile
Examinările fizice și procedurile de imagistică pot ajuta la diagnosticarea unui chist endometriozic. Dacă este deosebit de mare, medicul ar putea să-l observe în timpul unui examen pelvian. Un ecograf transvaginal sau un RMN vor oferi mai multe informații. Pentru a diagnostica oficial un „chist de ciocolată”, un chirurg îndepărtează chistul și îl trimite la un laborator pentru examinare. De obicei, acest lucru se întâmplă în timpul unei laparoscopii. Pe parcursul acestei proceduri, un specialist face tăieturi mici în abdomen și introduce un tub cu o cameră, numit laparoscop. Folosind acest tub, chirurgul poate vedea chistul, poate lua o mostră pentru testare sau îl poate îndepărta complet. Proba este trimisă la un laborator unde un patolog o examinează.
Nu există un tratament pentru un chist endometriozic, dar un chirurg le poate îndepărta dacă acestea cauzează simptome neplăcute sau prezintă riscuri pentru sănătatea generală. Împreună cu medicul poți alege să monitorizezi chisturile, dacă sunt mici și nu provoacă alte semne. De asemenea, un specialist poate recomanda o laparoscopie, dacă nu sunt dureroși, în creștere sau mai mari de 4 centimetri. Îndepărtarea chistului nu doar că ajută la ameliorarea simptomelor, dar reduce și complicațiile, precum ruptura sau infertilitatea. În plus, poate recomanda medicamente pentru a regla fluctuațiile hormonale care stimulează endometrioza. Cel mai bun tratament pentru tine depinde de mulți factori, cum ar fi vârsta, simptomele și planurile de a rămâne însărcinată. Cântărește avantajele și dezavantajele opțiunilor împreună cu medicul pentru a decide cel mai bun plan pentru tine. Este vital să contactezi un specialist dacă aveți dureri pelviene sau alte simptome ale unui chist endometriozic.