Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce este un câine de prerie? Acestea sunt cele mai drăguțe și sociabile creaturi de pe pământ

Ce este un câine de prerie? Acestea sunt cele mai drăguțe și sociabile creaturi de pe pământ

16 mai 2024, 13:25, 1 ,
în Stiri si curiozitati

Câinii de prerie sunt unele dintre cele mai simpatice și sociale creaturi din lumea animalelor. Află în rândurile următoare de unde provin, dar și de unde au acest talent de vorbăreți.

Aceste mici mamifere sunt denumite științific Cynomys și provin originar din America de Nord. Câinii de prerie sunt cunoscuți pentru sistemele lor complexe de vizuină, dar și pentru ierarhia și comportamentul lor social foarte elaborat.

Unde trăiesc câinii de prerie

Câinii de prerie sunt nativi din America de Nord și sunt întâlniți predominant în regiunile de câmpie, dar și în deserturi din Statele Unite și sudul Canadei. Ei preferă zonele deschise și cu vegetație scăzută, unde își pot face de cap și să excaveze în voie pentru a-și construi cuiburile, ce reprezintă un sistem complex de vizuini. Ei se mai regăsesc și în pajiști (de unde și numele), dar și pe câmpuri agricole, stepe și chiar în unele zone împădurite.

Aceștia sunt destul de mici, având o lungime de aproximativ 30-40 de cm și o greutate ce nu depășește trei kg. Cu toate acestea, au corpuri zvelte și o blană moale. Urechile mari, care le permit să detecteze zgomotele de pe teritoriul lor, sunt atât de sensibile încât pot detecta orice foșnet de la zeci de km. Aceștia sunt experți în a trăi o viață subterană, având membre frontale puternice și gheare ascuțite, ideale pentru săparea vizuinilor. De asemenea, posedă și o dantură „perfectă”, cu dinți puternici specializați pentru a ronțăi toată ziua plantele pe care le consumă.

Câinii de prerie joacă un rol crucial în ecosistemele lor native. Prin săparea vizuinilor, aceștia aerisesc și întrețin solul, permițând creșterea plantelor și îmbunătățind biodiversitatea locală. De asemenea, aceștia servesc ca hrană pentru o varietate de prădători, cum ar fi pumele, vulturii și șerpii, menținând astfel echilibrul trofic în ecosistemele lor.

Cele mai vorbărețe animale

Unul dintre aspectele remarcabile ale câinilor de prerie este comportamentul lor social complex. Aceștia trăiesc toată viața în colonii mari, care pot ajunge la sute de membri, fiecare colonie având o ierarhie bine definită, fiind condusă de un mascul dominant și o femelă dominantă. Aceștia produc o mulțime de sunete, de la simple mârâieli până la fluierături sau alte sunete diverse. Fiecare sunet are însă semnificația sa, de la avertismente de pericol la recunoașterea indivizilor, aceștia putându-se exprima cu foarte mare ușurință.

Ei mai sunt cunoscuți pentru obiceiul lor de a ieși din vizuină doar parțial, stând în „picioare”. Această activitate de „periscopat” pe care o practică are rolul de a observa mediul înconjurător și de a detecta eventuale pericole.

Chiar dacă aceste mici rozătoare nu sunt pe cale de dispariție, habitatul lor natural este continuu amenințat de factorul uman. Teritoriile în care aceste specii se află devin tot mai mici de la an la an.

Aceste mici mamifere sunt o specie cheie în menținerea unui ecosistem sănătos, atât vânătul, dar și distrugerea vizuinilor lor a făcut ca numărul lor să fie în descreștere tot mai mult. Însă fără ei, echilibrul natural s-ar pierde, observând că, dacă ei pleacă de pe un teritoriu, atât fauna, cât și vegetația au extrem de mult de suferit.

Câinii de prerie sunt unele dintre cele mai drăguțe rozătoare, complexitatea structurii lor sociale, dar și modul lor de a comunica îi fac una dintre cele mai interesante specii de mamifere de pe glob.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024