Prima pagină » Magazin » Ce este tulburarea de spectru autist și care sunt principalele manifestări?
Ce este tulburarea de spectru autist și care sunt principalele manifestări?

Ce este tulburarea de spectru autist și care sunt principalele manifestări?

21 sept. 2023, 15:56,
în Magazin

Tulburarea de spectru autist este o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită la copii. Statisticile spun că este chiar mai frecventă ca sindromul Down sau cancerul infantil. Tulburarea de spectru autist (TSA), cunoscută și sub numele de autism, este o afecțiune care aduce cu sine un set unic de trăsături și caracteristici. Află ce este mai exact autismul și care sunt principalele manifestări ale acestei condiții.

Ce este tulburarea de spectru autist sau autismul?

Tulburarea de spectru autist este o realitate complexă și vastă. Nu există doi oameni cu autism care să fie identici, iar această diversitate este parte a ceea ce face această lume atât de specială. Unii pot fi extrem de sensibili la sunete sau lumini, în timp ce alții se pot concentra intens pe anumite subiecte, devenind experți în domeniile lor de interes. Mai exact, TSA este o tulburare de dezvoltare neurologică care afectează modul în care o persoană interacționează social, comunică și se comportă.

Până în prezent, cauza autismului nu este complet înțeleasă. Studiile indică faptul că apariția acestei tulburări este rezultatul unei combinații între factori genetici, neurologici și de mediu.

Care sunt principalele manifestări ale autismului?

Autismul este o condiție cu o gamă largă de manifestări și caracteristici, de la forme ușoare până la severe, formând astfel un adevărat „spectru”. Din acest motiv, tratamentul si simptomele autismului variază de la o persoană la alta. Câteva manifestări pe care le observăm frecvent la oamenii cu autism sunt:

  • dificultăți în comunicare și interacțiuni sociale: uneori, persoanele cu autism găsesc dificil să înțeleagă regulile sociale. Se pot simți mai confortabil cu anumite rutine sau preferă să fie singure uneori. Pot întâmpina dificultăți în dezvoltarea și menținerea relațiilor interpersonale.
  • comportamente repetive și interese unice: multe persoane cu TSA au comportamente repetitive, cum ar fi mișcarea mâinilor. Au interese diferite față de ceilalți și pot fi pasionați de anumite subiecte, uneori chiar obsedați.
  • dificultăți în adaptare la schimbare: orice modificare în rutina lor sau în mediul înconjurător poate cauza anxietate și stres. Persoanele cu TSA preferă stabilitatea și predictibilitatea.
  • dificultăți în limbaj și comunicare: anumite persoane pot avea un limbaj neobișnuit, întârzieri în dezvoltarea limbajului sau pot repeta anumite cuvinte sau fraze.

Este crucial să fim empatici și să ne educăm pentru a înțelege mai bine cum este să trăiești cu autism. Oamenii cu TSA aduc contribuții valoroase și unice societății noastre. Susținerea și acceptarea necondiționată joacă un rol important în asigurarea că fiecare individ, indiferent de diferențe, poate să prospere și să se dezvolte.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`