Atunci când măduva osoasă nu produce suficiente plachete, apare o boală autoimună, numită trombocitopenie, ce afectează atât copiii, cât și adulții. Plachetele sunt celule sanguine care formează cheaguri pentru a ajuta la oprirea sângerării.
Această afecțiune poate apărea ca urmare a unei tulburări a măduvei osoase, cum ar fi leucemia, sau a unei probleme a sistemului imunitar. De asemenea, poate fi un efect secundar al administrării anumitor medicamente.
Ce este trombocitopenia
Trombocitopenia se manifestă în cazul persoanelor cu anumite probleme medicale, cum ar fi bolile autoimune, sau cele care iau unele medicamente. Oamenii pot suferi de această afecțiune și să nu-și dea seama din cauza simptomelor foarte ușoare. De asemenea, o afecțiune înrudită, trombocitopenia imună, afectează 3 până la 4 din 100.000 de copii și adulți. Aproximativ 5 la sută dintre femeile însărcinate dezvoltă trombocitopenie ușoară chiar înainte de a naște.
Cei care se confruntă cu niște cazuri ușoare de trombocitopenie nu au simptome, însă unul dintre primele semne este o tăietură sau o sângerare nazală care nu se oprește. Alte simptome includ sânge în urină sau în vomă, perioade menstruale abundente, care durează mai mult de șapte zile sau apariția unor puncte mici, roșii sau purpurii pe picioare, care seamănă cu o erupție cutanată, de tipul unui ulcer varicos. Vânătăile apar atunci când sângele se acumulează sub piele.
Cauzele trombocitopeniei se încadrează într-una dintre cele trei categorii. Prima dintre acestea vizează faptul că măduva osoasă nu produce suficiente trombocite, iar acest lucru se poate întâmpla dacă suferi de cancere de sânge, cum ar fi leucemie sau limfom. A doua cauză are la bază faptul că splina captează trombocitele astfel încât acestea să nu poată circula prin fluxul sanguin, deși în mod normal stochează aproximativ o treime din rezerva de celule.
Factorii specifici care afectează aprovizionarea cu trombocite includ bolile autoimune, cum ar fi trombocitopenia imună, lupusul și artrita reumatoidă, care atacă sistemul imunitar. Leucemia și limfomul pot afecta măduva osoasă și capacitatea acesteia de a produce suficiente celule sanguine. Purpura trombotică trombocitopenică cauzează formarea de cheaguri în vasele mici de sânge din întregul corp. Provizia de plachete poate scădea dacă te confrunți cu aceasta sau cu o afecțiune similară, coagularea intravasculară diseminată, care consumă plachete. Infecțiile bacteriene și virale pot reduce nivelul acestora. În plus, alcoolul încetinește producția de trombocite, la fel și expunerea la substanțe chimice toxice.
Diagnostic și schemă de tratament
Pentru a pune un diagnostic, specialiștii vor efectua un examen fizic și vor verifica dacă ai vânătăi, blânde și alte simptome de trombocitopenie. De asemenea, vor întreba despre istoricul medical, inclusiv despre orice tratamente pe care le iei. Este posibil să efectueze teste, inclusiv hemoleucogramă completă, pentru a verifica nivelurile de trombocite și de celule albe și roșii din sânge. Frotiul de sânge periferic examinează trombocitele tale la microscop, iar testul de coagulare măsoară timpul necesar pentru ca sângele să se coaguleze. Dacă analizele un număr scăzut de trombocite, medicul poate efectua o biopsie de măduvă osoasă.
S-ar putea să nu aveți nevoie de tratament, dacă un număr scăzut de trombocite nu cauzează probleme semnificative. Adesea, specialiștii pot îmbunătăți acest aspect prin tratarea cauzei subiacente. Această abordare poate implica schimbarea medicamentelor, însă alte tratamente includ steroizi care pot stimula producția de trombocite. Dacă nivelul trombocitelor este foarte scăzut, specialistul poate folosi transfuzii de sânge pentru a crește temporar nivelul trombocitelor, pentru aproximativ trei zile. Splenectomia este o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta splina, iar un chirurg poate face acest lucru dacă testele arată că splina captează un număr mare de trombocite. Persoanele care au suferit o splenectomie au un risc crescut de a dezvolta infecții, însă pot primi vaccinuri pentru a preveni.
Cel mai important lucru este să stabilești dacă te confrunți cu afecțiuni medicale sau iei medicamente care cresc riscul de a dezvolta trombocitopenie. Dacă fumezi, renunță, deoarece crește riscul de cheaguri de sânge, iar dacă bei alcool, fă-o cu moderație, deoarece consumul excesiv poate afecta nivelul trombocitelor. Dacă ai trombocitopenie, consultă un medic pentru a afla ce a cauzat problema și ce tratament sau schimbări de stil de viață recomandă.