Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Triptofan: de ce este atat de important pentru organism si unde se gaseste
Triptofan: de ce este atat de important pentru organism si unde se gaseste

Triptofan: de ce este atat de important pentru organism si unde se gaseste

05 iul. 2020, 13:57,
în Sanatate

Ce este triptofanul? Indispensabil pentru organism, triptofanul este furnizat numai de alimente. Cum se completează acest aminoacid care reglează somnul, starea de spirit sau chiar senzația de sațietate? Descoperiți lista alimentelor care conțin cel mai mult triptofan.

Triptofanul (L-triptofan) este un aminoacid care joacă un rol esențial, deoarece permite sintetizarea proteinelor. Este cel mai rar dintre cei 20 de aminoacizi găsiți în corpul nostru, deoarece constituie aproximativ 1% din tot ce se găsește în organism. Este totuși esențial, deoarece reglează multe funcții precum somnul, starea de spirit sau chiar senzația de sațietate.

Și dintr-un motiv întemeiat: triptofanul este, de asemenea, un precursor al serotoninei (5-hidroxitriptamina), un neurotransmițător cunoscut și sub numele de „hormonul fericirii”. Din serotonină se produce melatonina (N-acetil-5-metoxitriptamina), un neurohormon poreclit „hormon al somnului”.

Ce este triptofanul?

Melatonina este secretată natural în timpul nopții de glanda pineală, numită și epifiză. Poate fi produsa numai când este întuneric: prezența luminii inhibă acest proces. Melatonina are un rol cheie, deoarece favorizează somnul. Dar este departe de singura sa funcție! Acest hormon are și efecte asupra stării de spirit, a sistemului imunitar sau a reglării temperaturii corpului.

Melatonina este sintetizată din serotonină, care în sine este derivată din triptofan. Rolul serotoninei este de a transmite impulsul nervos între neuroni și astfel participă la reglarea multor funcții ale organismului: intră în joc în toleranță la durere, senzație de sațietate, dispoziție. Prin urmare, deficitul de serotonină poate provoca tulburări de somn, tulburări alimentare, anxietate și chiar depresie.

Într-un studiu realizat de Universitatea din Washington (Statele Unite) și publicat în 2002, cercetătorii au fost interesați cu exactitate de legătura dintre depresie și serotonină. Au descoperit că un nivel scăzut de serotonină în organism a fost o cauză importantă a tulburărilor de dispoziție.

Deoarece serotonina și melatonina nu pot fi produse fără triptofan, acest aminoacid are, de asemenea, un rol esențial în toate aceste funcții. Prin urmare, este necesar nu numai pentru bunăstarea fizică, ci și pentru bunăstarea mentală.

Triptofan: care sunt nevoile organismului?

Din toate aceste motive, este esențial un aport bun de triptofan. Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentelor (Afssa) estimează că cerințele zilnice pentru triptofan se ridică la 200 mg, chiar dacă aceste nevoi variază de la o persoană la alta, în special în funcție de vârstă.

Problemă: organismul nu este capabil să producă în sine acest aminoacid. Prin urmare, triptofanul trebuie furnizat prin alimente. Se găsește în produse de origine vegetală, dar și de origine animală, chiar dacă acest aminoacid nu este prezent în mod natural și la animale.

Lista alimentelor cele mai bogate în triptofan

Pentru a acoperi nevoile organismului de triptofan, se recomandă să optați pe anumite alimente deosebit de bogate în acest aminoacid. Produsele care conțin cel mai mult triptofan sunt:

orez integral;
ouă;
banane;
pești, moluște și crustacee, cum ar fi codul, mirosul, homarul, sepia sau tonul;
leguminoase, cum ar fi mazărea, fasolea uscată sau lintea;
ciocolata neagra;
carnea albă
produse lactate, cum ar fi lapte, iaurturi
fructe uscate, cum ar fi migdale sau caju;
nuca de cocos;
alune, cum ar fi arahide;
soia;
semințe, cum ar fi semințele de dovleac

Bugetul.ro
Namila din China cu zeci de mii de angajați vine în România. Producătorul faimos de electrocasnice descinde pe piața autohtonă de specialitate
redactia.ro
Putin dă vina pe România pentru războiul din Ucraina. "Speranța a fost că vor auzi cuvintele, dar..."
Bugetul.ro
Maghiarii cumpără tot în România. Zeci de milioane de euro investite de Ungaria într-o fabrică din țara noastră situată într-o zonă preferată de vecinii de la Vest
a1.ro
Ce mănâncă cei care își doresc să devină Papă. Marele secret al Conclavului
Playtech.ro
Amendă de 1.500 de lei pentru românii care plantează pomi în dreptul casei. Când nu eşti sancţionat?
observatornews.ro
Boala de care suferă un milion de români. Afecţiunea nu are leac
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zodiile care trebuie să facă alegeri cruciale până pe 25 mai. Nu mai e loc de ezitări
realitatea.net
Doar 2 din 100 de oameni văd elefantul din imagine. Ce spune asta despre personalitate lor?
SportpeSurse
Planul macabru prin care președintele George Simion și premierul Călin Georgescu ar urma să bage în faliment fotbalul din Romania. Cum intentioneaza cei doi să se răzbune pe Dan Sucu si Gigi Becali
Playtech.ro
Ce trebuie să faci după un accident în lanţ pentru a nu plăti despăgubire? RCA-ul nu decontează altfel
Dailybusiness.ro
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
RomaniaTV
Anunţul CCR după ce George Simion a câştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Răsturnare de situaţie în Guvern. Anunţul dimineţii vine de la PSD
redactia.ro
Pe cine vor să pună liberalii premier în locul lui Marcel Ciolacu
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`