Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Ce este tripofobia?
Ce este tripofobia?

Ce este tripofobia?

04 sept. 2019, 11:10,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:25;s:6:"old_id";i:87508;s:8:"site_url";s:14:"medical.bzi.ro";}

Vizualizarea buretilor naturali, a celulelor cu fagure sau a unor picaturi de apa iti face pielea sa se infioare? S-ar putea sa te numeri printre miile de oameni cu tripofobie – o aversiune extrema fata de tiparele cu gauri sau denivelari neregulate. Fobia nu este listata in Manualul de diagnostic si clasificare statistica al tulburarilor mintale, editia a cincea (DSM-5), ghidul de diagnostic pentru tulburarile mintale recunoscute de psihologii profesionisti.

Cauzele si simptomele tripofobiei. Dupa ce a vazut o bucata de coral, cada plina cu bule sau chiar ciocolata aerata, o persoana cu tripofobie simte dezgust peste masura sau se poate simti bolnave fizic. Acestea isi pot simti inima batand nebuneste, au durere de cap, piele de gaina. Uneori, chiar si o descriere narativa a unui declansator vizual poate incita aceste simptome, fara a fi nevoie de o imagine. Simptomele tripofobiei se impart in trei categorii distincte: reactii cognitive – neliniste, anxietate, neputinta, dezgust sau frica; reactii cutanate – furnicaturi, mancarimi; reactii fiziologice – ameteli, tremuraturi, dificultati de respiratie, transpiratie, batai accelerate ale inimii, dureri de cap, sau greata.

Majoritatea persoanelor tripofobe prezinta dezgust ca principal simptom, lucru neobisnuit in fobiile recunoscute, unde frica este mai raspandita, potrivit unui review din 2018 in Frontiers of Psychiatry. Femeile par mai susceptibile sa dezvolte aceasta fobie, iar cele mai frecvente diagnostice comorbide sunt tulburarile depresive majore si tulburarile de anxietate generalizata.

Fobia este un tip de tulburare de anxietate care poate declansa simptome de greata, ameteli, palpitatii cardiace, tremur si sentimente de panica, potrivit Serviciului National de Sanatate SUA. Fobiile se dezvolta atunci cand oamenii au un sentiment exagerat de frica fata de o situatie, un loc, un sentiment sau un obiect; aceasta reactie coplesitoare poate rezulta din propriile lor experiente traumatice sau din raspunsurile pe care le-au luat observandu-i pe cei din jur. "Este important sa intelegem motivele care stau la baza aversiunii individului fata de obiecte sau imagini cu mici gauri", a spus psihologul Anthony Puliafico, profesor asistent de psihologie clinica la Universitatea Columbia, New York. Daca o persoana manifesta doar dezgust la vederea unor imagini cu gauri mici sau denivelari, dar aversiunea nu ii afecteaza functionarea, aceasta nu este o fobie. Cu alte cuvinte, fobia trebuie sa "interfereze semnificativ cu rutina normala a persoanei", asa cum se precizeaza in DSM-5. Oamenii de stiinta inca nu sunt convinsi ca tripofobia indeplineste acest criteriu.

Cum se poate vindeca tripofobia. Desi nu figureaza in DSM5, fobia poate provoca perturbari in viata oamenilor. "In ceea ce priveste orice frica sau aversiune, daca simptomele dvs. sunt persistente si tulburatoare sau va afecteaza, recomand consultarea unui profesionist din domeniul sanatatii mintale, cu expertiza in tratamentul expunerii", a spus Puliafico. In terapia cu expunere pacientii se confrunta treptat si in mod repetat cu situatia de care se tem, pentru a invata ca aceasta nu este atat de periculoasa pe cat se asteptau si ca ii pot face fata cu bine. Aceasta forma de terapie insa, chiar daca are o eficienta crescuta – de pana la 90%, este neplăcuta si dificil de urmat si, in consecinta, este adesea evitata de pacienti.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care a fost ultimul mesaj trimis de Papa Francisc. Suveranul Pontif s-a stins în a doua zi de Paște
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Playtech.ro
Unde trebuie să fie biroul notarial pentru o succesiune. Se dau bani degeaba la notari
observatornews.ro
Papa Francisc a intrat în comă înainte să moară. Cauza morţii scrisă în certificatul de deces publicat de Vatican
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Greșeala frecventă care îi poate lăsa pietoni pe șoferi. Nici amenda nu e mică
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Ion Țiriac devine inamicul numărul 1 al lui Elon Musk. Ce palmă primește americanul de la miliardarul român
Playtech.ro
La ce viteză decolează avionul? Mulți ar crede că e mai mare, valorea este depășită de vitezomani pe autostrăzi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
S-a dat lege! Pensii duble pentru aceşti români chiar din luna mai. Banii se achită retroactiv
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bobonete, în doliu, în ziua de Paște. Vestea tristă pe care le-a dat-o fanilor: Drum bun! Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
redactia.ro
Doliu în lumea afacerilor. A murit unul dintre milionarii României. A fost unul dintre cele mai mari branduri românești
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`