Conf. dr. Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre transplantul meniscal. Ce presupune și în ce situații poate fi realizat?
Transplantul meniscal reprezintă o opțiune nouă de tratament în cazul rupturii de menisc, mai ales dacă meniscul este deja slăbit sau cicatrizat în urma unui tratament anterior sau a unei leziuni. În cadrul acestei proceduri, o porțiune de cartilaj meniscal de la un donator este transplantată în genunchi.
Transplantul de menisc poate fi realizat pacienților care au mai puțin de 40 de ani, dacă durerea și tumefierea nu răspund la alte tratamente, dacă există artritră minină sau nu există deloc artrită la nivelul articulației genunchiului. De asemenea, intervenția poate fi efectuată dacă nu exista deviaţii la nivelul genunchilor, cum ar fi deviaţia în exterior a genunchilor (în formă de “O”) sau deviaţia în interior a genunchilor (în formă de “X”).
Ce este transplantul meniscal? Conf. dr. Dan Cionca: „Transplantul meniscal rămâne o alternativă, care poate fi indicată tinerilor cu leziuni meniscale, cu un menisc compromis 100%”
Prin intermediul unui transplant meniscal este înlocuit meniscul deteriorat cu un cartilaj provenit de un donator. Rolul principal al acestui transplant este de a înlocui perna meniscului înainte de a se deteriora cartilajul articular. Astfel, cartilajul donator fixează articulația genunchiului, fapt care ușurează durerea și mărește flexibilitatea.
Pentru mulți medici, transplantul de menisc este una dintre cele mai laborioase operații artroscopice.
„Tendința actuală este să salvăm meniscul. Transplant meniscal deocamdată nu facem, structuri meniscale sigur se fac în mod curent. Dar transplantul meniscal rămâne o alternativă, care poate fi indicată, în special tinerilor cu leziuni meniscale, cu un menisc compromis 100%.”, a dezvăluit conf. dr. Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, la BZI LIVE.
Conf. dr. Dan Cionca: „Există protocoale foarte clare, care impun o intervenție chirurgicală multidisciplinară, bine secvențiată”
Medicul Dan Cionca a discutat și despre cazurile complexe pe care le-a întâmpinat, cum sunt politraumatismele, accidente rutiere sau căderile de la înălțime, care implică nu doar leziuni osteorticulare, nu doar fracturi. Acestea implică și leziuni hepatice, leziuni abdominale importante, neurologice, vasculare, pentru care există protocoale foarte clare, care impun o intervenție chirurgicală multidisciplinară, bine secvențiată, menită să-i salveze viața pacientului.
„E greu să stabilești o ierarhie, dar lucrând într-un serviciu de urgență sigur există, nu foarte frecvent, cazuri complexe, politraumatisme, accidente rutiere sau căderi de la înălțime, care implică nu doar leziuni osteorticulare, nu doar fracturi. Implică și leziuni hepatice, leziuni abdominale importante, neurologice, vasculare. Și atunci există protocoale foarte clare, care impun o intervenție chirurgicală multidisciplinară, bine secvențiată, care încearcă să-i salveze, într-o primă etapă, viața pacientului, urmând ca după o perioadă de echilibrare și mă refer doar la patologia ortopedică să aplici tratamentul definitiv. Într-o primă etapă încerci să stabilizezi o fixare rapidă, confortabilă pentru pacient, care să-i salveze viața, alături de chirurgii vasculari, chirurgii generaliști, neurogchirurg, pentru că ulterior, după echilibrarea tuturor parametrilor, poți să aplici tratamentul definitiv. Mă gândesc la plăci, la implanturi, pe care le folosim în mod obișnuit.”, a mai spus conf. dr. Dan Cionca, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
conditia principala esta ca spaga pentru domnul doctor sa fie suficienta. dupa aia, mai vedem
conditia principala este ca spaga pentru domnul doctor sa fie consistenta.