Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce este termenul suspensiv și care sunt efectele lui?

Ce este termenul suspensiv și care sunt efectele lui?

21 ian. 2022, 12:43,
în Stiri si curiozitati

Potrivit articolului 1.412 din Noul Cod Civil (NCC), termenul este suspensiv atunci când, până la împlinirea lui, este amânată scadența obligației. Acest lucru înseamnă că drepturile nu pot fi exercitate, iar obligațiile nu trebuie executate. Ele există, însă producerea lor este amânată, până la împlinirea termenului.

Termenul se referă la un eveniment viitor și sigur ca realizare. De acesta depinde producerea sau stingerea efectelor unui act juridic civil. Împlinirea termenului poartă denumirea de scadență. Până la acest moment, termenul curge, însă după scadență, obligația devine exigibilă și se poate solicita executarea ei. Așa cum ne spune și articolul 1.418 din NCC, renunțarea la termen sau decăderea din beneficiul termenului face ca obligația să devină, de îndată, exigibilă.

Astfel că, renunțarea se poate face fără consimțământul celeilalte părți, de acela care are beneficiul lui exclusiv. Însă, dacă termenul este stipulat în favoarea ambelor părți, renunțarea la termen se realizează prin acordul lor de voințe. În ceea ce privește decăderea din beneficiul termenului, aceasta are loc potrivit articolului 1.417 NCC.

Clasificarea termenelor. În funcție de ce criteriu există termen suspensiv?

Clasificarea termenelor se realizează: în funcție de criteriul cunoașterii sau nu, la data încheierii actului juridic, a datei împlinirii sale; în funcție de efectele pe care le produce asupra actului juridic; în funcție de interesul părții în favoarea căreia este stipulat termenul și în funcție de sursa sa.

În funcție de criteriul cunoașterii, sau nu, la data încheierii actului juridic, a datei împlinirii sale, termenul poate fi cert sau precis și incert sau imprecis.

În funcție de efectele pe care le produce asupra actului juric, termenul poate fi suspensiv sau extinctiv. Termenul este extinctiv, atunci când amână stingerea efectelor unui act juridic civil.

În funcție de interesul părții în favoarea căreia este stipulat termenul, există termen stipulat în favoarea debitorului, termen stipular în favoarea creditorului și termen stipulat în favoarea ambelor părți.

În funcție de sursa sa, termenul poate fi voluntar, legal și judiciar, potrivit art. 1.411(2) din Noul Cod Civil.

un bărbat care explică legi

În funcție de efectele pe care le produce asupra actului juric, termenul poate fi suspensiv sau extinctiv.

Efectele termenului suspensiv

Efectele termenului diferă, după cum acesta este suspensiv sau extinctiv. În ceea ce privește termenul suspensiv, acesta nu întârzie realizarea efectelor actului juridic, însă suspendă exercitarea drepturilor și executarea obligațiilor, până la împlinirea lui. Drepturile și obligațiile sunt actuale, dar exercitarea și executarea lor sunt viitoare. De aici reies mai multe consecințe. Dacă debitorul execută obligația înainte de termen, el face o plată valabilă și nu mai poate cere restituirea ei, ca pe o plată nedatorată. Chiar și așa, ceea ce debitorul a plătit înainte de împlinirea termenului suspensiv se poate restitui, numai dacă plata s-a făcut prin dol sau violență, în conformitate cu articolul 1.343 NCC. Până când termenul se împlinește, creditorul poate lua măsuri de conservare asupra patrimoniului debitorului său.

În legătură cu actele juridice translative de drepturi reale asupra bunurilor certe, termenul suspensiv nu poate amâna transferul acestor drepturi, cu excepția cazului în care s-a prevăzut expres contrariul. De asemenea, creditorul nu poate cere plata înainte de împlinirea termenului suspensiv, potrivit articolului 1.414 NCC. Până la împlinirea termenului suspensiv, creditorul nu poate opune debitorului compensația, deoarece acest mod de stingere a obligațiilor prevede ca datoriile să fi ajuns la scadență, adică să fie exigibile (art. 1.617(1) NCC). Însă, chiar dacă termenul de grație este unul suspensiv, acesta nu împiedică realizarea compensației (art. 1.619 NCC).

În cazul în care dreptul este afectat de un termen suspensiv, prescripția începe să curgă de la împlinirea termenului sau, după caz, de la data renunțării la beneficiul termenului stabilit exclusiv în favoarea creditorului, în conformitate cu articolul 2.524, alineatul 2, din Noul Cod Civil.

Atât termenul suspensiv, cât și termenul extinctiv produc efecte numai pentru viitor. Efectele termenului nu retroactivează.

un ciocănel, cărți și o balanță

În ceea ce privește termenul suspensiv, acesta nu întârzie realizarea efectelor actului juridic, însă suspendă exercitarea drepturilor și executarea obligațiilor, până la împlinirea lui.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Modificare importantă la chirii. Românii care vor fi afectați de noua lege
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`