Prima pagină » Actualitate » Ce este taxa pe lux. Formularul 216 a intrat în vigoare
Ce este taxa pe lux. Formularul 216 a intrat în vigoare

Ce este taxa pe lux. Formularul 216 a intrat în vigoare

22 iul. 2024, 13:03,
BZI.ro, în Actualitate

Românii care dețin proprietăți și vehicule de lux trebuie acum să plătească impozite suplimentare pentru aceste bunuri. Așa-numita „taxă pe lux” a fost introdusă recent, iar formularul 216 trebuie completat și trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini.

ANAF a publicat deja formularul 216.

Ce este taxa pe lux. Formularul a intrat în vigoare

Taxa pe lux nu afectează toți românii, ci doar pe cei care dețin locuințe și vehicule cu valori mari, conform legii 296/2023.

Aceasta se aplică proprietarilor de clădiri rezidențiale cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro) și celor care dețin autoturisme înmatriculate în România, cu o valoare de achiziție de peste 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro).

Acești proprietari trebuie să plătească impozite suplimentare.

„În zona în care există, să nu-i spun opulență, dar e o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală Vă dau un exemplu. În București, dacă s-ar accepta taxarea suplimentară de la a 3-a mașină și al treilea apartament, unde avem persoane fizice proprietari de apartamente, de cartiere aproape , Capitala ar câștiga 16 miliarde lei. Eu aș propune de la a treia ca să nu sperii că de la a doua”, spune ministrul Adrian Câciu.

În ceea ce priveşte impozitul pe bacșiș, ministrul de Finante sustine ca o astfel de iniţiativa vine din partea grupului HoReCa.

„Există o astfel de solicitare din partea Horeca. Acolo este o formă de fiscalizat. Dacă industria este de acord, chiar industria o cere, suntem într-o altfel de abordare. Nu facem o analiză ca să nu distorsionăm mediul. Aici mediul de afaceri ne cere o măsură. Analiza poate fi făcută mai rapid decât să stăm până la 1 iulie, de exemplu”, a precizat acesta.

Cum se completează formularul 216

Formularul 216 trebuie completat de toți proprietarii de bunuri de lux și include informații despre numele, prenumele și detalii privind impozitul special pentru bunurile imobile și mobile. De exemplu:

Autoturisme: Pentru o mașină care valorează 100.000 de euro, impozitul va fi de 75 de euro, adică 0,3% din suma care depășește plafonul neimpozabil de 75.000 de euro.

Locuințe: Pentru o locuință cu valoarea de 1 milion de euro, impozitul va fi de 1.500 de euro, adică 0,3% din suma care depășește plafonul neimpozabil de 500.000 de euro.

Cum este taxat luxul în Europa

România nu este singura țară care a implementat o astfel de taxă. Multe alte state europene au taxe pe lux. De exemplu:

Franța: Proprietățile cu o valoare de peste 1.300.000 de euro sunt impozitate cu rate cuprinse între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoare.

Danemarca: Proprietățile cu valori de peste 400.000 de euro sunt supuse unei taxe de 3% aplicată sumei care depășește acest plafon .

Noua taxă pe lux impune proprietarilor de bunuri de valoare ridicată să contribuie suplimentar la bugetul de stat. Formularul 216 trebuie completat corect și trimis la timp pentru a evita penalizările. Deținătorii de astfel de bunuri trebuie să fie conștienți de aceste obligații fiscale și să se conformeze noilor reglementări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
22 iulie 2024
22 iulie 2024