Tai Chi-ul este o artă care îmbrățișează mintea, corpul și spiritul. Originar din China antică, acest concept reprezintă unul dintre cele mai eficiente exerciții pentru sănătatea minții și a corpului. Deși este o artă cu o mare profunzime de cunoștințe și abilități, poate fi ușor de învățat și în scurt timp oferă beneficiile sale pentru sănătate. Pentru mulți, continuă ca o călătorie pe viață.
În zilele noastre, este practicat în întreaga lume ca un exercițiu eficient pentru sănătate. Este imposibil să descrii această artă complexă într-o singură propoziție. Tai Chi poate fi multe lucruri pentru diferite persoane, dar practica regulată îți va îmbunătăți starea de bine.
Ce este Tai Chi-ul?
În esență, Tai Chi este o meditație în mișcare, realizată sub forma unei serii de exerciții blânde care creează armonie între minte și corp, contribuind la o stare de bine și la glow up. Scopul final este de a cultiva energia noastră interioară (qi), pentru a curge lin și puternic prin corp. Aceasta este atât o experiență spirituală, cât și una fizică. Mișcările sunt fluide, grațioase, circulare și lente. Respirația este profundă, ajutând la concentrarea vizuală și mintală. Aceasta relaxează corpul și permite energiei vitale să curgă liber.
Această practică este atât de eficientă pentru că are la bază exerciții care sunt echilibrate în mod egal între yin și yang, respectiv două forțe opuse care se completează una pe cealaltă, precum lumina și întunericul. De asemenea, Tai Chi-ul este ușor de învățat. Mulți oameni pornesc într-o călătorie pe viață pentru a-și aprofunda experiența, deoarece întotdeauna există noi niveluri de înțelegere de descoperit. Tai Chi poate fi practicat aproape oriunde, iar costul învățării este relativ scăzut. Este potrivit pentru oricine, deoarece nivelurile de efort pot fi ajustate pentru a se potrivi condiției fizice a fiecăruia.
Principiile Tai Chi se împart în trei secțiuni principale. Prima vizează controlul mișcărilor, care sunt lente pentru a te ajuta să integrezi mintea și corpul. Acest flux continuu adună energie interioară, precum puterea hidraulică, crescând pe măsură ce curge. O altă metodă bună este să îți imaginezi că aerul din jurul tău devine mai dens sau să pretinzi că te miști în apă.
Următorul principiu este structura corpului. Astfel, trebuie să menții o postură dreaptă ca să te simți mai puternic și mai pozitiv. Qi curge mai bine într-un corp aliniat. Un corp cu o poziție deficitară pune o presiune suplimentară pe coloană și compromite echilibrul. Echilibrul este o parte esențială a Tai Chi. La fel ca natura, suntem mai fericiți și mai sănătoși atunci când suntem în armonie.
Ultimul principiu urmărește componentele interne. Prin urmare, relaxează-te când faci Tai Chi, dar nu până la punctul în care mușchii tăi devin lăsați. În schimb, întinde-ți conștient și delicat articulațiile din interior. Qi poate curge lin și puternic doar dacă articulațiile tale sunt relaxate. Aceste principii pot părea simple, dar sunt profunde.
Beneficii pentru sănătate
Deși Tai Chi-ul presupune mișcări lente și nu te lasă fără suflare, abordează componentele cheie ale fitnessului, printre care forța musculară, flexibilitatea, echilibrul și, într-o măsură mai mică, condiționarea aerobă. Aceste exerciții pot îmbunătăți atât forța părții inferioare, putând fi considerat un leac pentru picioare umflate, cât și pe cea a părții superioare a corpului.
Când este practicat regulat, Tai Chi-ul poate fi comparabil cu antrenamentul de rezistență și mersul rapid. Deși nu lucrezi cu greutăți sau benzi de rezistență, exercițiile cu brațele nesprijinite îți întăresc partea superioară a corpului și, de asemenea, mușchii centrali ai spatelui și abdomenului.
Tai Chi-ul îmbunătățește echilibrul și, conform unor studii, reduce căderile. De asemenea, ajută la antrenarea acestui simț, care este o funcție a neuronilor senzoriali din urechea internă și a receptorilor de întindere din mușchi și ligamente. Aceste exerciții îmbunătățesc, de asemenea, forța și flexibilitatea musculară, ceea ce face mai ușor să te recuperezi. În funcție de viteza și amplitudinea mișcărilor, Tai Chi-ul poate oferi unele beneficii aerobice.