Prima pagină » Actualitate » Ce este SWIFT şi de ce Rusia se teme foarte mult de excludere
Ce este SWIFT şi de ce Rusia se teme foarte mult de excludere

Ce este SWIFT şi de ce Rusia se teme foarte mult de excludere

27 ian. 2022, 08:12,
în Actualitate

Pe măsură ce guvernele occidentale amenință Rusia cu un pachet de sancțiuni fără precedent menite să- l descurajeze pe președintele Vladimir Putin să ordone o invazie a Ucrainei, există o măsură în special care pare să provoace teamă în inima Kremlinului: separarea țării de sistemul bancar global, adică excluderea din SWIFT.

Parlamentarii americani au sugerat în ultimele săptămâni că Rusia ar putea fi scoasă din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.

Rusia se teme de excluderea din SWIFT și susține că transportul de gaze către Europa ar putea fi afectat

Înalți parlamentari ruși au răspuns spunând că transporturile de petrol, gaze și metale către Europa s-ar opri dacă acest lucru s-ar întâmpla.

„Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută [străină], dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre – petrol, gaze, metale și alte componente importante”,a declarat marți, potrivit publicației de stat TASS, Nikolai Zhuravlev, vice speaker a Camerei superioare a parlamentului Rusiei.

Ce este SWIFT?

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global, este o instalație esențială pentru finanțele globale.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării, producând un șoc brusc companiilor ruse și clienților lor străini – în special cumpărătorilor de exporturi de petrol și gaze denominate în dolari SUA.

” Întreruperea ar încheia toate tranzacțiile internaționale, ar declanșa volatilitatea monedei și ar provoca ieșiri masive de capital”, a scris Maria Shagina, membru în vizită la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale, într-o lucrare de anul trecut pentru Carnegie Moscow Center . Excluderea Rusiei de la SWIFT ar duce la o scădere a economiei sale cu 5%, a estimat fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin în 2014.

SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapartidei din Rusia. SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutră”, este încorporată în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE.

Iranul a fost deconectat de la SWIFT și a înregistrat pierderi uriașe

Există un precedent pentru eliminarea unei țări din SWIFT. SWIFT a deconectat băncile iraniene în 2012, după ce acestea au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al țării. Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior în urma deconectării, potrivit Shagina.

„SWIFT este o cooperativă globală neutră înființată și operată în beneficiul colectiv al comunității sale”, a declarat organizația într-un comunicat miercuri.

„Orice decizie de a impune sancțiuni unor țări sau entități individuale revine exclusiv organismelor guvernamentale competenţe și legiuitorilor aplicabili”, a adăugat acesta.

Vă aducem aminte faptul că sunt mai multe țări din NATO care au anunțat că nu vor susține Ucraina într-un eventual conflict cu Rusia, în contextul în care ucrainienii nu respectă drepturile minorităților de pe teritoriul țării. Pe lângă faptul că Rusia ar putea fi eliminată din SWIFT, Joe Biden declara faptul că poate lua și sancțiuni personale împotriva lui Vladimir Putin dacă acesta va ataca Ucraina.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Traficul de tichete pentru Rabla, în floare și în 2025. Ce poți să faci, de fapt
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`