Prima pagină » Sanatate » Ce este sucul de aronia? Este adevărat că îți poate crește tensiunea și de ce este bun pentru sistemul cardiovascular

Ce este sucul de aronia? Este adevărat că îți poate crește tensiunea și de ce este bun pentru sistemul cardiovascular

18 sept. 2024, 15:46,
Redacția BZI în Sanatate

Aronia este considerat de mulți specialiști un „superaliment” datorită proprietăților sale antioxidante și beneficiilor pentru sănătate. Însă cât de bun este sucul de aronia și este adevărat că acesta îți poate crește tensiunea?

Mai multe studii au arătat că un consum regulat de produse din aronia, cum ar fi sucul, ceaiul sau suplimentele alimentare, poate contribui atât la sănătatea sistemului imunitar, cât și la cea a sistemului cardiovascular. Ce sunt fructele de aronia, cât de bune sunt pentru tine și dacă este adevărat că sucul de aronia îți poate crește tensiunea, află în rândurile următoare.

Poate sucul de aronia să îți crească tensiunea?

Sucul de aronia este una dintre formele cele mai populare pentru cei care nu doresc să consume fructele proaspete sau să apeleze la variante farmaceutice, cum ar fi comprimatele sau capsulele. Pentru a păstra toate beneficiile, este esențial ca sucul să fie consumat proaspăt și nepasteurizat. De obicei, acesta se diluează cu apă sau ceai, într-un raport de o parte suc la 2-4 părți lichid, similar modului în care se consumă sucul de cătină. O cură cu suc de aronia poate dura între una și trei luni, iar doza recomandată este de aproximativ 100 ml pe zi, diluat, pentru a preveni eventualele efecte nedorite. Pentru a face sucul mai plăcut la gust, se poate îndulci cu miere, stevia sau alți îndulcitori naturali, evitând astfel efectele negative asupra echilibrului glicemic pe care le-ar putea avea zahărul.

Deși sucul de aronia este, în general, recomandat pe scară largă, există anumite situații în care ar putea fi contraindicat. Persoanele care urmează tratamente medicamentoase ce pot interacționa cu acest fruct ar trebui să consulte medicul înainte de a-l consuma. De asemenea, femeile însărcinate sau persoanele cu intoleranță la fructoză ar trebui să fie precaute, deoarece consumul excesiv poate avea un efect laxativ. Înainte de a începe o cură cu suc de aronia, este recomandat un consult medical, mai ales pentru a evalua posibilele interacțiuni cu alte tratamente sau suplimente.

Ce sunt fructele de aronia?

Proprietățile terapeutice ale fructelor de aronia se datorează compoziției bogate în compuși bioactivi. Printre aceștia se numără antocianinele, pigmenți antioxidanți care conferă fructelor culoarea lor neagră caracteristică și care au un efect antioxidant și antiinflamator puternic. De asemenea, fructele de aronia conțin o cantitate impresionantă de polifenoli, cum ar fi acidul clorogenic, catehina și quercetina, care au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, reduc inflamațiile și inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. În plus, aronia este o sursă valoroasă de vitamina C, carotenoizi, fibre și minerale esențiale precum potasiul, calciul, magneziul, fierul și zincul, contribuind astfel la menținerea sănătății organismului pe multiple planuri.

Consumul regulat de aronia are numeroase beneficii pentru sănătate. Unul dintre cele mai importante efecte este capacitatea sa de a neutraliza radicalii liberi și de a încetini procesul de îmbătrânire celulară, reducând astfel riscul apariției cancerului. În plus, aronia ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular prin reducerea nivelului de colesterol LDL și creșterea nivelului de colesterol HDL. De asemenea, acest fruct are un efect benefic asupra reglării tensiunii arteriale și menținerii unui nivel optim de trigliceride, prevenind astfel depunerile de plăci de aterom la nivelul vaselor de sânge. În plus, aronia poate regla glicemia și îmbunătăți sensibilitatea la insulină, fiind de ajutor persoanelor cu diabet sau prediabet.

Este adevărat că sucul de aronia crește tensiunea? Consumul regulat de suc de aronia sau alte produse derivate din acest fruct oferă protecție împotriva mai multor afecțiuni și contribuie la menținerea unei stări generale de bine. Cu toate acestea, ar trebui să consulți un medic specialist dacă suferi de anumite probleme de sănătate după ce consumi aceste fructe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
18 septembrie 2024
18 septembrie 2024