Prima pagină » Cultural » Arheologie » Ce este Stonehenge? De ce este atât de faimos monument neolitic din Anglia?

Ce este Stonehenge? De ce este atât de faimos monument neolitic din Anglia?

04 aug. 2020, 12:30,
în Cultural

Ce este Stonehenge, monumentul care atrage anual mii de vizitatori. Celebrul ansamblu neolitic este situat în comitatul Wiltshire din Anglia. Structura este formată din patru cercuri concentrice din pietre. După ce a fost analizată de mai mulţi istorici, aceştia au lansat o serie de ipoteze despre construcţie.

Timp de foarte mulţi ani acest monument a fost asociat cu Merlin, vrăjitorul regelui Arthur, cu Apollo sau cu druizii. După mai multe cercertări s-a decis că acesta a fost construit de către strămoşi şi era menit să găzduiască spiritele celor morţi.

Ce este Stonehenge şi cum este construit?

Stonehenge are centrul exterior denumit şi centrul Sarsen cu un diamentru de 33 de m şi este contruit din 30 de blocuri uriaşe de piatră ce sunt aşezate pe plan vertical. În prezent din cele 30 de blocuri de piatră doar 17 mai sunt în picioare. Deasupra acestora sunt aşezate alte blocuri de piatră în formă de arc de cerc. Acest lanţ cuprinde la interior un alt cerc de dimensiuni mai mici făcut din piatră vânătă. Toate acestea îngrădesc un aranjament sub formă de potcoavă la interiorul căreia se regăseşte o placă din gresie micacee, denumită Piatra de Altar.

Întreaga construcţie este înconjurată de un lanţ circular cu diametrul de 104 m, la interiorul căruia se ridică un banc de nisip ce cuprinde 56 de morminte.

Platforma şi lanţul sunt intersectate de o cale procesională lungă de 3km şi lată de 23 de m. La intrarea în calea procesionala sau Bulevard, cum mai este numit, se găseşte Piatra Sacrificiului. De cealaltă parte se află Piatra Călcâi.

Cine a început construcţia în anul 3000 i.h a rămas un mister şi în ziua de astăzi. Una din cele mai controversate variante era aceea că ar fi fost construită de druizi, populaţie ce a trăit pe teritoriul Angliei înainte de cucerirea romană. Această variantă însă nu a rămas plauzibilă deoarece analize recente arată faptul că ansamblul a fost realizat cu 1000 de ani înaintea druizilor.

În cea mai recentă scanare 3D a monumentului Stonehenge a scos în evidenţă faptul că acesta a fost construit pentru că pietrele luminate de soare să fie asociate cu o expoziţie. Toate aceste lucruri au demonstrat importanta pe care o avea solstițiul de iarnă pentru civilizația preistorică.

Curiozităţi despre Stonehenge

Acum că am aflat ce este Stonehenge vă prezentăm mai jos o serie de curiozităţi legate de ansamblul neolitic.

Se spune că unele pietre folosite la construcţia monumentului cântăreau mai mult decât trei elefanți adulți. Experţii considerau că aceste pietre care cântăreau în medie 25 de tone au fost transportate 32 de km şi anume din Marlborough Downs.

Cum a fost însă posibil ca acele pietre să ajungă în poziţie verticală? Pentru a fi ridicate se presupune că s-a săpat o gaură mare plină pe jumătate de ţăruşi din lemn. Cu ajutorul franghiilor şi a unor structuri din lemn, piatra era poziţionată, pentru că mai apoi groapa să fie acoperită de pietriş.

Pragurile orizontale au dat şi ele mari bătăi de cap constructorilor. Acestea au fost aşezate pe nişte caneluri si prezoane pentru a putea fi stabile. După acest procedeu pragurile au fost poziţionate cu ajutorul unor îmbinări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025