Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:60144;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Dupa pilula contraceptiva, a doua cea mai sigura metoda de contraceptie este dispozitivul intrauterin sau steriletul. Un dispozitiv intrauterin are o eficacitate care acopera o perioada de aproximativ 10 ani. Dupa aceasta perioada, este necesara schimbarea lui pentru a putea conta pe actiunea contraceptiva a acestei metode. Steriletul este indicat de obicei femeilor care au avut deja copii si ca alternativa dupa mai multi ani de utilizare a anticonceptionalelor. Steriletul are o eficienta ridicata in prevenirea sarcinilor nedorite, dar nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Exista doua tipuri de dispozitive intrauterine: steriletul din cupru si steriletul hormonal.
Steriletul din cupru are dubla actiune: el actioneaza ca un corp strain care provoaca o reactie inflamatorie la nivelul mucoasei uterine, ceea ce impiedica implantarea ovulului fecundat in uter. In plus, cuprul care acopera steriletul este toxic pentru spermatozoizi. Acest tip de sterilet poate fi montat numai de catre un medic ginecolog si poate fi pastrat in uter timp de 5-10 ani.
Femeile care au sterilet trebuie sa faca periodic ecografii
Femeile care au sterilet trebuie sa faca periodic ecografii
Procedura nu este dureroasa si dureaza cateva minute. Desi se spune ca steriletul poate fi implantat in orice moment al ciclului menstrual, sunt medici care spun ca momentul ideal este imediat dupa menstruatie, deoarece colul uterin este mai moale, iar operatiunea devine mai usoara. Sangerarea ulterioara este normala. Pot aparea si dureri abdominale, dar care cedeaza la administrarea unui analgezic obisnuit. Femeile care au sterilet trebuie sa mearga o data pe an la control ginecologic, moment in care se verifica si starea DIU.
Printre avantajele steriletului se afla evitarea administrarii de hormoni, ceea ce inseamna evitarea unor reactii adverse ale anticonceptionalelor. Avand sterilet, femeile nu mai au stresul zilnic sa nu uite de pilula. Aceasta metoda de contraceptie este eficienta pentru prevenirea unei sarcini nedorite in proportie de peste 95%. Steriletul este o metoda contraceptiva reversibila, dupa indepartarea lui poate fi redobandita fertilitatea. Dezavantaje: menstruatii abundente si uneori dureroase, dureri in momentul ovulatiei, riscul expulzarii steriletului din uter in vagin in primul an de utilizare (la 20 din 1000 de femei), riscul perforarii uterului (la 1 din 1000 de femei), provoaca senzatia psihica de corp strain.
Beneficiile steriletului pentru femei
Beneficiile steriletului pentru femei
Steriletul hormonal se plaseaza tot in uter, dar spre deosebire de cel clasic acoperit cu un fir de cupru, actiunea lui consta in eliberarea continua a unui hormon derivat din progesteron. Steriletul hormonal este indicat preponderent femeilor care nu tolereaza steriletul clasic ori au menstruatii abundente din cauza lui. DIU hormonal este recomandat dupa varsta de 35 de ani si numai femeilor care au nascut deja. Tot in forma de T, montarea steriletului hormonal poate fi mai dificila din cauza dimensiunii mai mari a rezervorului cu hormoni. Procedura este asemanatoare.
Avantaje: scade volumul sangerarii menstruale, diminueaza crampele si chiar opreste menstruatia (ceea ce nu reprezint un pericol in primele luni de utilizare), previne cancerul endometrial, reduce in mod eficient evolutia endometriozei, reduce riscul aparitiei unei sarcini extrauterine, nu determina crestere in greutate.
Dezavantaje: sunt posibile mici sangerari la inceputul utilizarii, dar dispar dupa cateva luni, riscul aparitiei chisturilor ovariene (benigne) care de obicei dispar fara tratament, reactii hormonale adverse similare cu cele provocate de contraceptivele orale, cum ar fi sensibilitatea sanilor, modificari de dispozitie, dureri de cap, acnee. Acestea sunt manifestari rar intalnite care, de obicei, dispar dupa primele luni.
Costurile pentru montarea si extractia steriletului variaza de la un cabinet la altul, dar in medie acestea ajung la: Montare sterilet: 200-300 lei, la care se adauga 50-70 lei costul anesteziei locale Extractie sterilet: 100-120 lei, la care se adauga 50-70 lei costul anesteziei locale Costul unei consultatii ginecologice variaza intre 100 si 150 de lei.