Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Ce este spondiloza cervicală. Cel mai bun tratament

Ce este spondiloza cervicală. Cel mai bun tratament

09 sept. 2020, 15:01,
în WoW!

Ce este spondiloza cervicală? Ştiinţific i se spune şi osteoartrita cervicală, popular o ştim drept cocoaşă în spate. Ea se întâlneşte cel mai des la persoanele în vârstă, dar şi la cele care stau mult timp pe scaun, la birou, şi nu au o poziţie corectă.

Cum recunoşti spondiloza cervicală? Simplu: apar nişte modificări la articulaţiile dintre vertebre, adică la discurile vertebrale. În timp, în acele locuri se formează ciocuri, numite ştiinţific osteofite, iar spaţiile de ieşire a nervilor paravertebral se îngustează.

De ce ai ameţeli, dureri la nivelul ochilor, tulburări de vedere sau chiar ţiuituri în urechi? Pentru că numai prin coloana cervicală circulă două vase arteriale care ajung în craniu, pe la nivelul cefei, şi vascularizează centrii nervoşi din cap. Dacă ele întâmpină probleme de pătrundere, atunci apar simptomele menţionate mai sus.

Cauzele spondilozei cervicale

Hai să vedem care sunt cele mai des întâlnite cauze ale spondilozei cervicale. În primul rând, vorbim despre vârstă. Persoanele bătrâne fac din ce în ce mai puţină mişcare, iar acest lucru favorizează instalarea spondilozei. În al doilea rând, sedentarismul, specific şi persoanelor care lucrează ore în şir la laborator. Nu în ultimul rând, poziţia incorectă de pe scaun atrage cu sine spondiloza.

Iată şi alte cauze:

  • osteoporoza;
  • accidente ori leziuni de la nivelul coloanei cervicale;
  • obezitatea;
  • predispoziţie genetică;
  • artrita severă.

Cum se manifestă spondiloza cervicală?

Trebuie spus că, în primele etape, spondiloza este asimptomatică. Când începe să te doară ceva, înseamnă că s-a agravat. Următoarele simptome îţi spun dacă şi tu suferi de această afecţiune:

  • dureri de cap şi migrene;
  • durere la ceafă şi la nivelul gâtului;
  • gâtul înţepenit dimineaţa, când te trezeşti;
  • dureri şi furnicături care ajung în umăr sau în braţ;
  • şuierat prelungi sau pocnituri în urechi;
  • stângăcie în manevrarea diverselor obiecte. etc.

Ce este spondiloza cervicală? Cel mai bun tratament

Prima dată când simţi că ceva nu este în regulă, mergi la medic. Doar el este cel în măsură să pună un diagnostic corect. Dacă nu vorbim despre spondiloză gravă, se vor face gimnastică medicală şi terapie prin mişcare. Acestea implică doar efort fizic, nu şi intervenţie chirurgicală. În funcţie de dureri, medicul va recomanda şi: antiinflamatoare, analgezice, miorelaxante şi anticonvulsivante etc.

În cazul în care vorbim despre o formă gravă, cel mai bun tratament pentru spondiloza cervicală este cel chirurgical. Prin operaţie se înlătură un osteofit sau se măresc canalele nervilor paravertebrali ori spaţiul destinat măduvei. Tot prin intervenţie chirurgicală se îndepărtează şi discul herniat, dacă vorbim despre o hernie de disc.
Bineînţeles, pentru forme uşoare avem şi remedii naturiste. Acestea sunt:

  • gheara diavolului. E o plantă utilizată împotriva problemelor gastrointestinale, dar şi a febrei şi a artritei. Se consumă sub formă de capsulă;
  • ghimbir. Înainte de a-l consuma, cere sfatul unui medic fitoterapeut;
  • extract din scoarţă de salcie albă. Ştiai că salcia albă a dus la dezvoltarea aspirinei pe continentul european? În plus, scoarţă de salcie albă calmează şi durerile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *