Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce este spondiloza cervicala?
Ce este spondiloza cervicala?

Ce este spondiloza cervicala?

21 mai 2021, 17:01,
BZI.ro, în Sanatate

Spondiloza cervicala este o afecțiune comună, legată de vârstă, care afectează articulațiile și discurile din coloana cervicală. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de osteoartrita cervicală sau artrita gâtului. Se dezvoltă din uzura cartilajului și a oaselor. Deși este în mare parte rezultatul vârstei, poate fi cauzata și de alți factori.

Afecțiunea este prezentă la mai mult de 90% dintre persoanele în vârstă de 60 de ani și peste. Unii oameni care o au nu au niciodată simptome. Pentru alții, poate provoca dureri cronice, severe și rigiditate. Cu toate acestea, mulți oameni care o au sunt capabili să desfășoare activități zilnice normale.

Spondiloza cervicală: cauze

Oasele și cartilajul de protecție din gât sunt predispuse la uzură, ceea ce poate duce la spondiloză cervicală. Cauzele posibile ale afecțiunii includ:

Pinteni ososi

Aceste excrescențe osoase sunt rezultatul faptului că organismul încearcă să crească os suplimentar pentru a intari coloana vertebrală. Cu toate acestea, osul suplimentar poate apăsa pe zone delicate ale coloanei vertebrale, cum ar fi măduva spinării și nervii, ducând la durere.

Discuri spinale deshidratate

Oasele coloanei vertebrale au discuri între ele, care sunt perne groase, asemănătoare unor tampoane, care absorb șocul de ridicare, răsucire și alte activități. Materialul asemănător gelului din interiorul acestor discuri se poate usca în timp. Acest lucru face ca oasele (vertebrele spinale) să se frece mai mult, ceea ce poate fi dureros. Acest proces poate începe să se întâmple la 30 de ani.

Discuri herniate

Discurile coloanei vertebrale pot dezvolta fisuri, ceea ce permite scurgerea materialului de amortizare intern. Acest material poate apăsa pe măduva spinării și pe nervi, rezultând simptome precum amorțeala brațului, precum și durere care iradiază pe un braț.

Vătămare

Dacă ați suferit o vătămare a gâtului (de exemplu, în timpul unei căderi sau a unui accident de mașină), acest lucru poate accelera procesul de îmbătrânire.

Rigiditate ligamentară

Corzile dure care vă conectează oasele spinării între ele pot deveni și mai rigide în timp, ceea ce vă afectează mișcarea gâtului și face gâtul să se simtă strâns.

Suprasolicitare

Unele ocupații sau hobby-uri implică mișcări repetitive sau ridicări grele (cum ar fi lucrările de construcție). Acest lucru poate exercita o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, ducând la uzură timpurie.

Factori de risc pentru afecțiune

Cel mai mare factor de risc pentru spondiloza cervicală este îmbătrânirea. Spondiloza cervicală se dezvoltă adesea ca urmare a modificărilor articulațiilor gâtului pe măsură ce îmbătrânești. Hernia de disc, deshidratarea și pintenii osoși sunt toate rezultatele îmbătrânirii.

Alți factori decât îmbătrânirea vă pot crește riscul de spondiloză cervicală. Acestia includ:

leziuni la nivelul gâtului
activități legate de muncă care pun mai multă tensiune pe gât din cauza ridicărilor grele
menținerea gâtului într-o poziție incomodă pentru perioade prelungite de timp sau repetarea aceleași mișcări ale gâtului pe tot parcursul zilei (stres repetitiv)
factori genetici (antecedente familiale de spondiloză cervicală)
fumat
supraponderabilitatea și inactivitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *