Prima pagină » Sanatate » Ce este spasmofilia și ce simptome prezintă? Motivul pentru care afecțiunea este mai întâlnită la femei

Ce este spasmofilia și ce simptome prezintă? Motivul pentru care afecțiunea este mai întâlnită la femei

08 iun. 2022, 15:46,
în Sanatate

Spasmofilia este o afecțiune destul de frecventă, care prezintă simptome specifice hipocalcemiei, hipoglicemiei sau anxietății. Se manifestă, în special, la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani.

Spasmofilia este caracterizată prin hiperexcitabilitate neuromusculară, care generează hiperventilație și simptome asemănătoare cu cele ale unui atac de panică: senzație de sufocare sau de „nod în gât”, teamă nefondată și amorțirea extermităților.

Cauzele spasmofiliei nu sunt pe deplin cunoscute, însă se presupune că manifestările apar pe fondul unui deficit de calciu, magneziu sau potasiu. Se întâmplă, chiar, ca spasmofilia să apară în momente cu stres sau emoții puternice. În unele părți ale lumii, spasmofilia nu este catalogată drept boală, dat fiind că nu există suficiente informații despre aceasta.

o femeie speriată în mijlocul mulțimii

Spasmofilia este caracterizată prin hiperexcitabilitate neuromusculară, care generează hiperventilație și simptome asemănătoare cu cele ale unui atac de panică: senzație de sufocare sau de „nod în gât”, teamă nefondată și amorțirea extermităților.

Ce este spasmofilia și ce simptome prezintă? Iată de ce se manifestă mai mult la femei

Spasmofilia este frecvent asociată cu persoanele anxioase, stresate, afectând 15% din populaţie (cu o predominanţă a sexului feminin). Aceasta se manifestă prin oboseală extremă, slăbiciune, tahicardie, palpitații, durere în piept, spasme digestive, dureri abdominale, greață, tremur, frisoane, transpirație rece, contracturi musculare, amorțirea extremităților, rigiditatea mâinilor cu încleștarea degetelor, tulburări de echilibru, tulburări neuropsihice (pacienții se simt deprimați, neliniștiți, anxioși), dureri de cap și țiuit în urechi.

Există numeroase condiții care pot provoca spasmofilie. Printre acestea, se numără: produsele stimulente (cafea, băuturi cafeinizate, sucuri acidulate, ceai negru sau ceai verde), aportul crescut de zahăr (este considerat stimulent al sistemului nervos), deficitul de minerale (în special magneziu, potasiu, calciu), privarea de somn (duce la agravarea afecțiunii), stresul și anxietatea (agravează deficiențele minerale), poziția inadecvată în timpul somnului sau statul la birou, pe scaun, anumite medicamente (antihistaminice, sedative, diuretice) sau consumul cronic de alcool.

În ciuda acestor condiții, majoritatea specialiștilor sunt de părere că principala cauză a spasmofiliei este deficitul de calciu și magneziu. Acesta poate fi întâlnit și în prematuritate, alimentație deficitară, hipoparatiroidism, secundar hipovitaminozei D, hiperventilație sau alcaloză metabolică. Din păcate, există și cazuri de spasmofilie ereditară (când unul dintre părinți au suferit sau suferă de spasmofilie, există riscul moștenirii acestei tulburări).

o femeie încruntată cu ochii închiși și mâinile la tâmple

Spasmofilia este frecvent asociată cu persoanele anxioase, stresate, afectând 15% din populaţie (cu o predominanţă a sexului feminin).

Cum se tratează spasmofilia? Diferite variante de tratament

Pentru a exclude alte cauze, este recomandată efectuarea unor analize de sânge. Dacă acestea relevă că persoana în cauză are lipsă de calciu sau magneziu, tratamentul pentru spasmofilie va include suplimente alimentare care conțin aceste minerale. În paralel, se va indica administarea de vitamina D, pentru a ajuta la absorbția și fixarea calciului în organism. Mai mult decât atât, magneziul trebuie asociat vitaminei B6, pentru o eficiență crescută.

Totodată, persoanele care suferă de spasmofilie sunt îndreptate către un psihiatru, pentru a începe terapia cognitiv-comportamentală. În cadrul ședințelor, pacientul învață să își controleze emoțiile prin exerciții de respirație și să accepte afecțiunea de care suferă, pentru ca, în cele din urmă, să o învingă. În cazul în care medicul consideră că spasmofilia este provocată de depresie sau anxietate, îi va prescrie pacientului medicamente antidepresive sau anxiolitice.

Un rol foarte important în tratarea spasmofiliei îl are și alimentația. Aceasta trebuie să fie una sănătoasă și echilibrată, pentru ca organismul să primească toți nutrienții de care are nevoie. Persoane afectată trebuie să aibă mese regulate, pentru a preveni hipoglicemia.

Nu în ultimul rând, sportul poate învinge spasmofilia. Exercițiile fizice întăresc musculatura și, astfel, este redus riscul de spasme musculare. În acest sens, de mare ajutor poate fi și masajul terapeutic, care are rolul de a relaxa musculatura și de a preveni crizele de spasmofilie.

o femeie speriată cu mâinile în dreptul feței

Un rol foarte important în tratarea spasmofiliei îl are și alimentația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`