Prima pagină » Culinar » Ce este sosul pesto și cum îl poți prepara chiar la tine acasă! Este incredibil în orice combinație!

Ce este sosul pesto și cum îl poți prepara chiar la tine acasă! Este incredibil în orice combinație!

19 aug. 2024, 10:05,
în Culinar

Sosul pesto este unul dintre cele mai populare rețete din Liguria și, de asemenea, una dintre cele mai iubite. Acest sos gustos și aromat este un produs versatil, care poate fi folosit la gătit, ca și condiment pentru paste sau ca bază pentru alte rețete gustoare, precum bază pentru sandvișuri sau pe fripturi.

Sosul pesto se caracterizează prin parfumul său inconfundabil și proaspăt, fiind o metodă inedită de a te bucura din plin de aroma busuiocului. Merge adăugat în paste, pe cartofi copți, pe pizza sau pur și simplu, pe pâine. În plus, prepararea lui nu îți va lua mai mult de 15 minute.

Ce este sosul pesto și cum îl poți prepara la tine acasă

Creat întâia oară în Genova, Italia, pesto și-a primit numele de la cuvântul italian „pestare” care înseamnă „a zdrobi”. Timp de sute de ani, pesto-ul a fost făcut prin zdrobirea ingredientelor într-un mojar și un pistil. Există dovezi ce atestă că era preparate încă din epoca romană, când genovenii zdrobeau nucile cu ierburi și usturoi.

În prezent, cea mai cunoscută variantă de pesto este cea făcută prin pisarea busuiocului, usturoiului, semințelor de pin, uleiului de măsline și unei cantități mici de brânză într-un robot de bucătărie sau blender, dar există multe soiuri de pesto, cum ar fi pesto de roșii uscate sau pesto de varză. Poți folosi mojarul, însă un blender te va ajuta mult și va scurta semnificativ timpul de preparare.

Trebuie precizat că sosul pesto se prepară mereu după gustul fiecăruia, dar și în funcție de ingredientele pe care le avem la îndemână. Cu alte cuvinte, rețeta are doar caracter orientativ, putând fi modificată după bunul plac, după cum este, de altfel, și dressingul cu iaurt și muștar.

De cele mai multe ori, în orice rețetă de sos pesto se folosește parmezan, dar poți folosi pecorino romano dacă preferi o aromă mai puternică. Rețetele de pesto cu busuioc mai au printre ingrediente semințe de pin pe care le poți înlocui cu nuci.

Nu uita că busuiocul este unul dintre cele mai „potente” ierburi aromatice, așa că nu este nevoie să pui prea multe frunze. Poți domoli gustul sosului dacă înlocuiești jumătatea din cantitatea de busuioc cu frunze de spanac.

Mod de preparare

Înainte de a prepara sosul pesto chiar la tine acasă, trebuie să știi neapărat la ce poate fi folosi, pe lângă paste, îl poți adăuga în supă, doar o lingură de sos pesto va da o explozie de aromă unei supe banale. Îl poți unge pe chifle prăjite pentru burger, baghetă sau chiar pâine obișnuită feliată alături de mozzarella și roșii.

Dacă amesteci pesto cu o linguriță de maioneză vei obține un aioli pesto super ușor! Merge adăugat și în hummus, iaurt, smântână, dressing ranch, vinegretă, guacamole sau orice alte condimente preferate și folosește-l ca dip pentru țelină, morcovi, roșii cherry, ardei gras și multe altele.

Pentru prepararea acestui sos de pesto aveți nevoie de 100 gr busuioc proaspăt, 3 căței de usturoi, puțin pătrunjel, 2 linguri de muguri de pin, 80 gr parmezan ras, sare și piper, după gust și 80 ml ulei de măsline.

Primul pas este să pui frunzele de busuioc și semințele de pin în vasul unui robot de bucătărie și pornește-l de mai multe ori. Adaugă usturoiul și parmezaul și amestecă de câteva ori.

În timp ce robotul de bucătărie funcționează, adaugă încet uleiul de măsline, turnându-l în ritm constant. În acest mod, se va împiedica separarea uleiului de restul ingredientelor. Din când în când, oprește aparatul și, folosind o spatulă, răzuiește pereții recipientului.

Se adaugă sare și piper negru măcinat după gust, sosul pesto fiind gata. Sosul pesto de busuioc se închide la culoare când intră în contact cu aerul. Când vine momentul să îl depozitezi, acoperă vasul în care este pus cu o folie de plastic, având grijă ca plasticul să atingă partea superioară a pesto-ului și nu permite compoziției să intre în contact cu aerul. În acest fel, sosul pesto se va păstra verde mai mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *