Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce este Soarele: Caracteristici, structură și curiozități

Ce este Soarele: Caracteristici, structură și curiozități

09 mart. 2022, 12:20,
în Stiri si curiozitati

Vă întrebați ce este Soarele? Ei bine, Soarele este steaua din centrul sistemului solar. El reprezintă cea mai importantă sursă de energie pentru planeta noastră, fapt pentru care avem suficientă lumină și căldură.

Masa totală a Soarelui este de 99,86%, în timp ce masa totală a Pământului, a tuturor celorlalte plantele, a cometelor și a prafului care orbitează în jurul acestei stele gigantice este de doar 0,14%.

Soarele constituie o sferă aproape perfectă, care generează lumină și căldură, datorită procesului de fuziune nucleară. Soarele s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, grație colapsului gravitațional al unui nor de praf și gaz, ce poartă numele de nebuloasă. Norul s-a format în centru și s-a aplatizat, luând forma unui disc orbitant, în centrul căruia a apărut Soarele.

Pe înțelesul copiilor, Soarele este o minge uriașă de gaz extrem de fierbinte, care face posibilă viața pe Pământ.

reprezentare 3d a soarelui

Masa totală a Soarelui este de 99,86%, în timp ce masa totală a Pământului, a tuturor celorlalte plantele, a cometelor și a prafului care orbitează în jurul acestei stele gigantice este de doar 0,14%.

Ce este Soarele? Iată ce caracteristici are și cum este structurat

Așa cum am menționat, Soarele este o stea aproape complet rotundă. Se află la o distanță de aproximativ 148.000.000 km față de planeta noastră, fiind alcătuit, în principal, din hidrogen și heliu. Masa Soarelui este de 1.98892 x 1030 kg.

Soarele este alcătuit din șase straturi: nucleu, zona radiativă, tahoclina, zona convectivă, fotosfera și atmosfera.

Nucleul solar, care mai poartă numele de miezul Soarelui, se extinde de la centru până la aproximativ 20-25% din raza solară. Este unicul strat al acestei stele uriașe, în care se creează o cantitate extrem de mare de energie. La nivelul nucleului, temperatura este de aproximativ 15 milioane de grade Celsius.

Zona radiativă sau învelișul miezului este acel strat care îmbracă nucleul Soarelui. La nivelul acestuia, energia este condusă spre exterior, fără a exista o transformare a elementului. Aici, temperatura poate ajunge la 7 milioane de grade Celsius.

Tahoclina este stratul de tranziție dintre zona radiativă și cea convectivă. Zona convectivă nu este suficient de opacă pentru a trimite energia termică a interiorului spre exterior prin radiații. De aceea, transferul de energie se realizează prin mișcarea vârtejelor de gaz la diferite temperaturi. În acest strat se poate ajunge la temperaturi de 2 milioane de grade Celsius.

Fotosfera este acel strat care face parte din suprafața vizibilă cu ochiul liber a Soarelui. Poate fi observată de pe Pământ cu ajutorul unui telescop.

Atmosfera, cel de-al șaselea strat al Soarelui, este alcătuit din stratul de temperatură minimă, cromosfera, regiunea de tranziție, coroana și heliosfera.

un soare arzător pe un cer portocaliu

Soarele este alcătuit din șase straturi: nucleu, zona radiativă, tahoclina, zona convectivă, fotosfera și atmosfera.

Care este cea mai apropiată planetă de Soare?

Cea mai apropiată planetă de Soare este Mercur. De altfel, ordinea planetelor pornind de la Soare spre marginile Sistemului Solar este următoarea: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Mercur este o planetă cu o poveste interesantă. A fost denumită după Mercur, zeul considerat mesagerul zeilor în mitologia romană. Este cea mai mică planetă din Sistemul Solar (de câțiva ani, Pluto a fost retrogradat, nemaifiind considerat planetă, ci planetoid), având o rază ecuatorială de 2.439 de kilometri (spre deosebire de 6.371 de kilometri, cât este raza Pământului).

soarele și sistemul solar

Cea mai apropiată planetă de Soare este Mercur.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Playtech.ro
Declarația de dragoste sfâșietoare pe care Felix i-a făcut-o Mihaelei Rădulescu cu câteva ore înainte sa moara. Momente copleșitoare surprinse de celebrul parașutist
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Cum şi-a pierdut viaţa femeia din Otopeni, în timpul furtunii devastatoare
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Evz.ro
Creșterea TVA la imobile distruge piața. Cumpărătorii pierd, dezvoltatorii caută soluții
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Se schimbă legea! Cum vor obține permisul de conducere tinerii șoferi care au avut categoria A1 și B1
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Felix Baumgartner a spus 3 cuvinte înainte să moară!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025