Prima pagină » Lifestyle » Ce este sindromul Tourette: simptome, cauze și tratament
Ce este sindromul Tourette: simptome, cauze și tratament

Ce este sindromul Tourette: simptome, cauze și tratament

28 aug. 2020, 07:35,
în Lifestyle

Odată cu dezvoltarea medicamentelor, multe cazuri care au fost considerate anterior misterioase sau chiar mistice sunt din ce în ce mai ușor în a fi explicate. Așa s-a întâmplat cu sindromul Tourette. O astfel de tulburare a sistemului nervos a fost deja descrisă destul de bine, au fost studiate mai multe opțiuni pentru originea să. Această boală se poate manifestă la orice vârstă și se caracterizează prin ticuri motorii și răspunsuri vocale.

Boală a fost numită după medicul francez Gilles de la Tourette, care a descris simptomele unui comportament ciudat la nouă dintre pacienții săi la sfârșitul secolului XIX.

Nimeni nu a înțeles ce se întâmplă cu acești oameni și cum să-i trateze. Pacienții din când în când strigau involuntar cuvinte și, uneori, chiar și expresii obscene, unele aveau și ticuri pronunțate. Oamenii nefericiți, împotriva voinței lor, puteau sări brusc în sus, să bată din mâini sau să lovească cu capul pe suprafața cea mai apropiată. Tourette a fost interesat de această patologie cu mișcări clar violente. Nu este surprinzător că o lungă perioadă de timp o astfel de boală a fost considerată pur și simplu o obsesie, fără a încerca să înțeleagă.

Sindromul Tourette. Ce este?

Și deși sindromul și-a dobândit numele încă din secolul al XIX-lea, nu există nici o îndoială că s-a întâlnit înainte. Pentru prima dată, o descriere a unei astfel de stări poate fi găsită în lucrarea din 1486 „Ciocanul vrăjitoarelor” despre demoni și vrăjitoare. Una dintre povești spune despre un preot cu ticuri motorii și vocale. Autorii medievali considerau pur și simplu bărbatul posedat.

Medicină modernă privește mai atent sindromul. O boală este considerată o afecțiune în care pacientul poate efectua involuntar anumite acțiuni. Primele semne ale sindromului apar de obicei în copilăria timpurie. Dar acest comportament, cu strigăte, zguduire și înjurături, este adesea perceput de adulți că un comportament banal prost. Și copilului arată destul de bine și sănătos.

Medicină modernă consideră că o astfel de boală neuropsihiatrică apare foarte rar. Este greu de diagnosticat sindromul, deoarece apare cel mai adesea într-o formă ușoară. Dar se știe că la bărbați boală apare de patru ori mai des decât la femei. Din păcate, cauzele exacte ale bolii nu au fost încă identificate, există doar câteva ipoteze care încearcă să explice prezența bolii la această persoană sau la acea persoană.

De ce apare sindromul Tourette?

Există mai multe teorii care explică dezvoltarea sindromului Tourette la om. Printre mai multe motive, principalul este considerat a fi genetic. Cercetătorii au stabilit că dacă adulții au ticuri involuntare, există șanse de 50% de a avea o tulburare similară la copii. Doar că genă specifică care e moștenită nu a fost găsită.

Dezvoltarea sindromului este asociată și cu funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar. Se crede că patologia poate apărea după o boală care este cauzată de bacteriile streptococice. Pot există motive de ascundere în tulburări ale creierului din cauza tulburărilor metabolice sau a expunerii la medicamente specifice.

Cum este tratat sindromul Tourette?

Nu există o modalitate dovedită de a scăpa complet de sindromul Tourette, medicii încearcă doar să ajute pacienții să învețe cum să-și gestioneze simptomele cele mai problematice. Cel mai adesea, tratamentul medicamentos nu este utilizat, psihoterapia este mult mai eficientă.

 

 

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Brigitte Macron, devastată de durere. Tragedie uriașă pentru prima-doamnă. Durerea este de nedescris, este în doliu
observatornews.ro
Avertismentul primit de un cuplu după ce şi-a rezervat şezlongul cu un prosop 30 de minute, la hotel în Spania
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Evz.ro
Dan Bordeaianu, schimbare radicală. Ce face după divorț
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Acte necesare pentru a călători cu mașina prin Europa. Ghid complet pentru șoferi
Dailybusiness.ro
Ce alimente să eviți atunci când bei cafea. Unele combinații pot afecta gustul sau stomacul
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
💔💔💔DESPĂRȚIRE bombă în showbiz! Andreea Marin i-a spus adio lui Adrian Brîncoveanu. E cutremur!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025