Prima pagină » Sanatate » Ce este sindromul antifosfolipidic? Cauze, simptome și tratament – VIDEO

Ce este sindromul antifosfolipidic? Cauze, simptome și tratament – VIDEO

23 mart. 2023, 11:25,
în Sanatate

Tot mai multe persoane se confruntă cu sindrom antifosfolipidic. Iată ce este, ce îl cauzează, cum se manifestă și cum poate fi tratat.

Sindromul antifosfolipidic, cunoscut și sub denumirea de sindrom Hughes, este o tulburare a sistemului imunitar care provoacă un risc crescut de cheaguri de sânge. Prin urmare, persoanele cu această afecțiune prezintă un risc mai mare pentru afecțiuni cum sunt tromboza venoasă profundă (cheaguri de sânge care se formează de obicei în picioare), tromboză arterială (cheaguri de sânge în artere, care pot duce la un accident vascular cerebral sau atac de cord) sau cheaguri de sânge în creier, care generează probleme cu echilibrul, mobilitatea, vederea, vorbirea și memoria.

Ce este sindromul antifosfolipidic, ce îl cauzează și cum se manifestă? Răspunsul conf. univ. dr. Oana Bădulescu

Așa cum am spus, sindromul antifosfolipidic este o tulburare a sistemului imunitar, care produce anticorpi anormali, ce distrug și țesuturile sănătoase, pe lângă cele bolnave. Din păcate, nu sunt cunoscute cauzele care determină sistemul de protecție al organismului să producă anticorpi anormali. Asemenea altor boli autoimune, se crede că factorii genetici, hormonali și de mediu joacă un rol în dezvoltarea sindromului.

Printre simptomele sindromului antifosfolipidic se numără: durere, umflături și roșeață (în cazul în care apar cheaguri în picioare), avorturi spontane repetate sau nașterea de copii morți, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor și eczemă (erupție de culoare roșie cu un model dantelat).

„Sindromul antifosfolipidic, care este tot o stare trombofilică, și sunt mulți pacienți care vin cu acest sindrom antifosfolipidic, este o boală autoimună. Poate să fie primară, să nu aibă alte cauze, dar poate să fie și secundară, se poate asocia cu alte boli. Și, în principal, aici, vorbim de sfera reumatologică, vorbim de lupus eritematos sistemic, vorbim de poliartrită reumatoidă, de boală mixtă de țesut conjuctiv, de artrită psoriazică și ceea ce vine în plus este la pacienta gravidă. Deci acel sindrom antifosfolipidic primar, care dă pierderi recurente de sarcină, care dă făt mort, cu morfologie normală. Am avut paciente care au născut feți morți, deci la termen, de 36 de săptămâni, morfologic normal.”, a declarat medicul Oana Bădulescu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Care este cel mai bun tratament pentru sindromul antifosfolipidic?

Chiar dacă nu există un remediu pentru sindromul antifosfolipidic, riscul de apariție a cheagurilor de sânge poate fi mult redus dacă tulburarea este diagnosticată corect. De regulă, sunt prescrise medicamente anticoagulante (cum ar fi warfarina) sau antiagregante plachetare (cum ar fi aspirina în doză mică). Acestea scad probabilitatea formării cheagurilor de sânge de la sine, dar nu împiedică formarea cheagurilor, de exemplu, atunci când o persoană se taie.

De asemenea, tratamentul cu aceste medicamente poate îmbunătăți șansele unei femei de a avea o sarcină la termen. Cu tratament, se estimează că există aproximativ 80% șanse de a obține o sarcină la termen.

Majoritatea persoanelor afectate de sindromul antifosfolipidic răspund bine la tratament și pot duce o viață normală, sănătoasă, dar un mic procent din persoanele cu această tulburare continuă să formeze cheaguri de sânge chiar și cu respectarea unui tratament adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`