Prima pagină » Sanatate » Ce este silimarina și pentru ce se utilizează? Beneficii, contraindicații, preț

Ce este silimarina și pentru ce se utilizează? Beneficii, contraindicații, preț

11 apr. 2023, 12:11,
în Sanatate

Tot mai multe persoane se întreabă ce este silimarina și pentru ce se utilizează. Ei bine, descoperă în acest articol care sunt beneficiile silimarinei, ce contraindicații prezintă și la ce preț se găsește.

Silimarina reprezintă un complex de flavonoide extras din semințele de armurariu, Sylibum marianum. Această plantă este cunoscută în popor sub numele de „ciulinul laptelui” sau „ciulinul Mariei” și face parte din familia Asteraceae. Prezintă flori roșii și violete și poate crește până la zece metri înălțime.

Planta își are originea în sudul Europei, sudul Rusiei, în Asia Mică și în Africa de Nord. Ea se găsește și în România și trăiește într-un mediu însorit și călduros. Din „ciulinul Mariei” se culeg fructele, atunci când ajung la maturitate, fiindcă acesta este momentul în care conține cei mai mulți derivați flavonoidici, precum: silibina, silidianina, silicristina.

Ce este silimarina și pentru ce se utilizează? Iată la ce preț o găsești în farmacii sau în plafar

Silimarina are proprietăți puternic detoxifiante. Aceasta crește capacitatea ficatului de a se detoxifia, prin eliminarea substanțelor nocive din sânge. Astfel, silimarina ajută organismul să își păstreze energia optimă pe tot parcursul zilei, fiindcă este eliberată glucoza din sânge.

Nu multă lume știe, dar silimarina este un adevărat antioxidant. Ea încetinește procesul de îmbătrânire, prin efectul de combatere a radicalilor liberi, care este de zece ori mai mare decât în cazul vitaminei E.

Mai mult decât atât, silimarina este responsabilă de regenerarea celulei hepatice. Aceasta stimulează producerea de celule hepatice noi, care le înlocuiesc pe cele deteriorate. Silimarina susține buna funcționare a ficatului, organ care se ocupă de: procesarea alimentelor, de extragerea micronutrienților și de transformarea lor în energie, de echilibrarea nivelului grăsimilor, de eliminarea toxinelor și de producerea bilei, element necesar unei digestii optime.

Prin urmare, silimarina este indicată în numeroase afecțiuni. Printre acestea se numără: ciroza hepatică, hepatita virală acută, hepatita virală cronică, insuficiența hepatică, ciroza hepatică compensată, calculii biliari și tulburări de digestie. Acest remediu naturist se recomandă și persoanelor care consumă substanțe toxice, așa cum este alcoolul.

Prețul silimarinei nu este unul mare, acest variind în funcție de producător. Silimarina se găsește atât în farmacii, cât și la plafar între 8 lei și 35 de lei.

Contraindicațiile silimarinei

În cazul în care, după administrarea de silimarină, apar efecte adverse precum diaree ori epigastralgii ușoare (dureri în capul pieptului), renunță să o mai consumi. Acest supliment alimentar nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer stomacal, gastrită, duodenită, iritația mucoasei intestinului, fiindcă poate provoca mici leziuni la nivelul stomacului și intestinului.

În plus, silimarina este contraindicată femeilor care prezintă dereglări hormonale și se confruntă cu: ovar polichistic, infertilitate, ciclu menstrual dereglat sau abundent.

Silimarina nu se administrează sau se administrează cu grijă, dacă se iau antibiotice, sedative ori tranchilizante, fiindcă poate interfera cu activitatea enzimelor hepatice. De asemenea, persoanele care se știu alergice la anghinare, mușețel, coada-șoricelului, gălbenele, margarete, kiwi și crizanteme, trebuie să stea departe de silimarină sau de orice alt supliment care conține silimarină.

De precizat este că administrarea pe o perioadă mai lungă de timp poate determina apariția unor manifestări supărătoare, precum: diaree, dureri abdominale, greață, balonare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *