Prima pagină » Culinar » Ce este și cum se prepară apa enzimatică. Mai e numită „apă vie”
Ce este și cum se prepară apa enzimatică. Mai e numită

Ce este și cum se prepară apa enzimatică. Mai e numită „apă vie”

25 mart. 2020, 12:16,
BZI.ro, în Culinar

Apa enzimatică este o băutură delicioasă, aromată şi parfumată, care nu doar te hidratează, ci îţi oferă şi o doză de nutrienţi necesari corpului. Este cunoscut faptul că enzimele sunt cele care menţin viaţa prin acţiunile lor de scindare, reparare şi construcţie a corpului şi celulelor sale. Practic, enzimele funcţionează precum un catalizator ce permite celulelor corpului nostru să funcţioneze corect. În lipsa lor, funcţionalitatea organismului se degradează.

Supranumită „apa vie” sau „elixirul” sănătăţii, apa enzimatică nu este altceva decât celebra formulă H2O îmbogăţită cu enzime, minerale şi vitamine, prin adăugarea de fructe, legume sau verdeţuri, fără preparare termică, recomandată de nutriţionişti pentru stimularea digestiei şi refacerea florei intestinale.

Apa enzimatică este reţeta perfectă atunci când vine despre detoxifierea zilică. Efecrtul de detoxifiere, dar şi celelate beneficii pe care le aduce organismului se datorează enzimelor pe care acest preparat le conţine. Enzimele se regăsesc doar în alimentele vii, în special, în crudităţi, cele maibogate fiind verdeţurile, fructele şi legumele.

Dr. Anthony Cichoke, în cartea sa „Enzimele şi terapia cu enzime”, subliniază importanţa enzimelor în viaţa şi sănătatea noastră şi afirmă că organismul nostru depinde de enzime atât pentru a mânca şi a digera hrana, cât şi pentru a gândi, a respira, a merge, a vorbi şi a funcţiona la capacitate optimă. Pentru că organismul nostru să poată să funcţioneze în cea mai bună stare, să învingă bolile şi să îşi refacă celulele afectate, este necesar ca enzimele să fie vii şi în cantitate mare.

Ce este apa enzimatică?

Apa enzimatică este o băutură naturală al cărui conţinut în enzime, vitamine şi minerale a fost mult îmbogăţit datorită vegetalelor proaspete şi vii care au fost adăugate în această apă.

Cum se prepară apa enzimatică?

Apa enzimatică este foarte uşor de obţinut şi de preparat. Pentru a obţine o cantitate de apă enzimatică este necesar să parcurgi câteva etape de bază.

Adaugă într-un borcan câteva funze, fructe sau legume sau un mix din toate acestea. Ingredientele trebuie să fie de bună calitate şi să nu conţină urme de pesticide, insecticide sau îngrăşăminte chimice.

După preferință, poți adăuga și câteva frunze verzi de plante medicinale sau plante aromatice, în funcţie de tipul de fructe sau legume folosite. Nu este o regulă, dar este un obicei care completează apa enzimatică prin aromă şi gust.
Peste vegetalele din borcan adaugă apă plată până la umplerea borcanului.

Aşează borcanul într-un loc liniştit pentru minim 8 ore, astfel încât vegetale din borcan să se întrepătrundă cu apa, iar schimbul de materii, enzime, vitamine şi minerale să se realizeze eficient.

Trebuie să ştii: dacă păstrezi borcanul într-un loc însorit sau călduros, atunci apa enzimatică va fi gata în aproximativ 8-10 ore, iar dacă borcanul este pus într-un loc răcoros, apa enzimatică se va obţine în aproximativ 12-24 de ore. Cu cât fructele stau în apă mai aproape de 48 de ore la o temperatură ambiantă, cu atât apa va deveni uşor acidulată, iar concentraţia de enzime benefice pentru sănătate mai mare, deci o apă enzimatică mai bogată. Totuşi, în anumite cazuri, acest preparat trebuie consumat cu prudenţă. După filtrare, se va păstra la rece în sticle închise ermetic.

Ce fructe, legume sau verdeţuri se pot folosi pentru a prepara apa enzimatică?

Apa enzimatică se poate obţine într-o multitudine de variante, gusturi şi arome. Indicat ar fi să folosești orice fructe, legume sau frunze verzi preferi, de preferință proaspete, de sezon, fiindcă sunt mult mai savuroase şi chiar mai bogate în nutrienţi. Așadar, pentru a obșine apa enzimatică poți folosi:

  • Fructe: mere, pere, pepene, struguri, vişine, cireşe, zmeură, citrice, caise, piersici, măceşe, porumbele, mango, fructul pasiunii şi alte fructe exotice, etc.
  • Legume: morcov, gulie, sfeclă roşie, varză, roşii, ardei, etc.
  • Verdeţuri aromatice: ghimbir, pătrunjel, busuioc, cimbru, mărar, etc (în funcţie de preferinţe)
  • Plante medicinale: frunze de zmeur, muşeţel, coada şoricelului, pătragină, flori de şoc, flori de salcâm, etc

Cantităţile de plante adăugate în apă pentru a obţine apa enzimatică pot varia în funcţie de cât de concentrată, aromată sau diluată vrei să obţii apa. Nu există limite minime, maxime sau restricţii, atâta timp cât foloseşti fructe, legume şi plante comestibile, în diverse combinaţii.

Variante de apă enzimatică

Iată câteva exemple de apă enzimatică pe care le poți prepara şi tu:

  • Apa enzimatică pe bază de gulie este o apă bogată în enzime, vitamine şi mai ales minerale. Are un gust pronunţat de gulie şi este o apă suficient de hrănitoare. Pentru a obţine aproximativ 2 litri de apă enzimatică sunt necesare o gulie mică, feliată, pe care să o lași în apă aproximativ 12 ore. Se strecoară şi se bea ca atare.
  • Apa enzimatică pe bază de vişine, mentă şi melisa este o apă acrişoară, uşor mentolată şi aromată. Este plină de enzime, vitamine, minerale şi alţi nutrienţi esenţiali corpului tău. Este aliatul perfect în lupta cu kilogramele, cu radicalii liberi şi cu diversele toxine acumulate în corp. Fiind bogată în antioxidanţi, este nemaipomenit a fi băută o perioadă cât mai lungă de timp.
  • Pentru a obţine apa enzimatică mai repede, este indicat să zdobeşti vişinele uşor cu mâna, iar menta şi lămâiţa să o freci uşor între palme. După aproximativ 12 ore se poate consuma, iar dacă se păstrează mai mult, maxim 24 de ore, aromele şi gustul se intensifică substanţial.

Variante de apă enzimatică

  • Apa enzimatică pe bază de vișine, flori de şoc (proaspete sau uscate) și grapefruit, îndulcită cu miere sau alt îndulcitor natural, după preferință. E pur şi simplu divin!
  • Apă enzimatică pe bază de spanac şi vişine are un gust destul de pronunţat de mineralele provenite în special de la spanac şi o tentă destul de acrişoară de la vişine. Este o apă hrănitoare, vitaminizantă şi mai ales mineralizantă (Fe, Că, Mg, K, etc), însă gustul său s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Pentru a obţine aproximativ 3 litrii de apă enzimatică sunt necesare 3-4 frunze mari de spanac şi aproximativ 300 grame de vişine, dar cantităţiile pot varia în funcţie de preferinţele tale.
  • Apa enzimatică pe bază de zmeură, pepene verde şi grapefruit are o aromă puternică de zmeură şi subtilă de pepene verde, cu un gust acrişor şi uşor amărui şi de o culoare minunată. Este foarte gustoasă, aromată şi acceptată de orice persoane, fie chiar şi copii. Poți completa această variantă de apă enzimatică cu 4-5 frunze de zmeur şi o tulpină de mentă. Pur şi simplu delicioasă!

Variante de apă enzimatică

  • Apa enzimatică pe bază de frunze verzi este o apă răcoroasă, cu un gust şi o aromă subtilă este foarte simplu de preparat. Pentru prepararea acestei ape ai nevoie doar de frunze verzi, ca de exemplu, frunze de zmeur, mentă şi melisa în proporţii variabile. Pentru a se îmbina gusturile şi aromele cât mai bine, este necesar ca apa să stea împreună cu frunzele verzi minim 12-24 de ore la o temperatură ambinată sau chiar într-un loc răcoros. Este o apă suavă şi subtilă care poate fi băută ca atare sau poate fi îndulcită cu diverşi îndulcitori naturali şi îmbogăţită cu puţină zeamă de lămâie – astfel devine precum un ceai rece nemaipomenit de gustos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *