Prima pagină » Sanatate » Ce este și cum se manifestă sifilis. Poze la piele

Ce este și cum se manifestă sifilis. Poze la piele

25 iun. 2024, 13:00,
în Sanatate

Sifilisul este o infecție bacteriana, transmisă prin contact sexual, produsă de bacteria numită Treponema pallidum. Infecția debutează cu apariția unei leziuni nedureroase în zona genitală, a rectului sau a gurii. Iată cum se manifestă boala sifilis, poze la piele și metode de tratament.  

Cum se manifestă boala sifilis, poze la piele 

Sifilisul se dezvolta în patru etape distincte: primară (se caracterizează prin apariția unei leziuni dureroase, care apare în locul de intrare a bacteriei), secundară (poate implica erupții cutanate, febră, dureri musculare și oboseală), latentă (este perioada în care simptomele sunt absente, dar bacteriile rămân în corp) și terțiară (sifilisul poate afecta sistemul nervos, inima, vasele de sânge și alte organe, cauzând complicații grave). 

Sifilisul se poate vindeca, dar odată tratat, poate fi contactat din nou. Unele persoane prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de sifilis: persoanele care fac sex neprotejat, persoanele cu mai mulți parteneri sexuali, bărbații homosexuali sau bisexuali, persoanele infectate cu virusul HIV. 

Este important de știut că sifilisul nu se poate răspândi prin utilizarea în comun a toaletei, a căzii de baie, tacâmurilor sau a hainelor. În ciuda miturilor despre sifilis, nu te poți îmbolnăvi la piscină sau în jacuzzi. 

În cazul infecției cu această bacterie, este caracteristică evoluția în mai multe faze. Sifilisul primar este prima etapă și este reprezentat de o mică leziune pe piele sau mucoase, denumita sancru.  

A doua etapă, sifilisul secundar, poate avea simptome precum căderea părului, dureri musculare, febră, durere in gât, ganglioni inflamați. Sifilisul latent, a treia etapă, apare atunci când pacientul nu este tratat, și simptomele dispar complet.  

Ultima etapă, sifilisul terțiar, poate afecta creierul, sistemul nervos, ochii, inima, vasele de sânge, ficatul, oasele si articulațiile. 

Cum se tratează sifilisul 

Diagnosticul oficial de sifilis este formulat de medicul dermato-venerolog, deși leziunile nu sunt suficiente. Dacă există suspiciunea infecției treponemice, diagnosticul se stabilește în baza testelor de laborator.  

Alte metode de diagnosticare sunt: analiza fluidelor corporale, recoltate din sancrul sifilitic, puncția lombară: se efectuează în special în formele de neurosifilis, când simptomele sunt sugestive pentru o afectare a sistemului nervos, dar cauzele sunt necunoscute. 

Exista două tipuri de tratament pentru sifilis: tratamentul inițial și tratamentul de urmărire. 

În cazul tratamentului inițial se prescrie antibiotic, în speță cu penicilina, este singurul eficient împotriva bolii. 

Tratamentul de urmărire presupune mai multe etape precum: analize periodice de sânge, evitarea contactului sexual până la negativarea analizelor, tratarea completă a partenerilor sexuali, testarea pacientului pentru alte boli cu transmitere sexuală, testarea pacientului pentru probleme neurologice și probleme cardiovasculare. 

Prevenția sifilisului este esențială pentru a controla răspândirea acestei boli cu transmitere sexuală. Iată câteva măsuri importante de prevenție pe care le putem adopta: informarea și educarea (este important ca oamenii să fie conștienți de modalitățile de transmitere a sifilisului, simptomele și consecințele grave pe care le poate avea), folosirea prezervativelor, testarea regulată, reducerea numărului de parteneri sexuali (limitarea numărului de parteneri sexuali și menținerea unei relații monogame cu un partener testat și fără sifilis poate reduce semnificativ riscul de a contracta această boală). 

În cazul în care vă confruntați cu erupții cutanate și suspectați boala sifilis, priviți poze la piele pentru a compara. 

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Modificare importantă la chirii. Românii care vor fi afectați de noua lege
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 martie 2025
31 martie 2025