Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce este si cum recunoastem purpura trombocitopenica imuna
Ce este si cum recunoastem purpura trombocitopenica imuna

Ce este si cum recunoastem purpura trombocitopenica imuna

13 oct. 2016, 16:59,
BZI.ro, în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:68756;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Purpura trombocitopenica imuna este un sindrom clinic datorat reducerii numarului de plachete (trombocite) circulante (situatie denumita „trombocitopenie”) care se manifesta prin tendinta la sangerari, aparitia spontana a unor hematoame si echimoze (purpura) sau extravazarea hematiilor din capilare in tesutul subcutanat si in membranele mucoase (si aparitia vizibila a petesiilor).

Trombocitele pacientilor cu purpura trombocitopenica imuna sunt acoperite de anticorpi, ceea ce determina aparitia sechestrarii lor splenice si fagocitozei de catre macrofagele mononucleare. Aceste evenimente vor reduce semnificativ durata de viata a plachetelor circulante, in timp ce organismul nu este capabil sa creasca sinteza (in vederea acoperirii deficitului sangvin). Acesti doi factori (distructie si productie insuficienta) determina aparitia clinica a trombocitopeniei si a semnelor ei clinice.

Purpura trombocitopenica imuna mai este denumita si purpura idiopatica, deoarece cauza ei nu este deocamdata elucidata.

Cum sa iti dai seama ca ai un cheag de sange in corp

Purpura se poate manifesta la orice varsta, copiii fiind cel mai adesea diagnosticati (se considera chiar un varf al incidentei) intre 1 – 6 ani, in timp ce adultii (al doilea varf al incidentei) intre 30 – 40 de ani. Majoritatea cazurilor inregistrate la copii sunt la baieti, iar la adulti incidenta se modifica, femeile fiind mai frecvent afectate.

Purpura este o afectiune periculoasa in principal prin comorbiditatile asociate ei, rezultate din trombocitopenia initiala. Hemoragia este principala cauza de mortalitate si morbiditate pe termen lung a acestor pacienti, in timp ce dintre diversele localizari ale hemoragiilor cea intracraniala pune adesea cele mai mari probleme.

Simptomatologie
Purpura trombocitopenica este o afectiune ce apare la un individ sanatos, in aparenta stare de sanatate. In general, semne de boli cronice, infectii sau wasting muscular si nutritie deficitara indica faptul ca pacientul are o alta afectiune.

Principalele semne si simptome pe care pacientul le manifesta sunt:
– Aparitia purpurei si petesiilor, in mod particular la nivelul extremitatilor;
– Epistaxis (curge sange din nas );
– Hemoragii gingivale;
– Aparitia hematoamelor cu localizare la nivelul gurii si membranelor mucoase;
– Hemoragii gastrointestinale sau alte hemoragii interne;
– Uneori pacientul poate sa se prezinte chiar in stare foarte grava, cand au aparut deja hemoragii subarahnoidiene sau intracerebrale.

Rezultate perfecte la analizele de sange, dupa sapte zile, doar cu acest amestec natural delicios!

Prognostic
Prognosticul copiilor si al adultilor este diferit.
Prognosticul purpurei trombocitopenice imune diagnosticata la copii:
– Peste 80% din copiii cu purpura netratata isi revin spontan, iar numarul trombocitelor creste si redevine normal in 2-8 saptamani;
– Riscul complicatiilor fatale (prin hemoragii) este redus la copii (maxim 1%).

Prognosticul adultilor:
– Aproximativ 80% dintre adulti raspund favorabil la tratamentul corect administrat (in principal la cel cu prednison sau prednison si Ig administrate intravenos);
– 2/3 din pacientii care trebuie splenectomizati (ca urmare a continuarii reducerii numarului de plachete si dupa tratament) au un raspuns favorabil la aceasta metoda terapeutica.

sursa:sfatulmedicului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 august 2024
01 august 2024