Prima pagină » International » Ce este și cum funcționează sistemul antirachetă „Iron Dome” din Israel. România ar fi fost interesată să cumpere un „dom de fier”.

Ce este și cum funcționează sistemul antirachetă „Iron Dome” din Israel. România ar fi fost interesată să cumpere un „dom de fier”.

02 mai 2024, 15:53,
în International

Sistemul Iron Dome, sau, tradus în română, domul de Fier, este un mecanism extrem de complex de defensivă, conceput pentru interceptarea rachetelor.

În Israel, Sistemul Domului de Fier apără orașele de mii de rachete trase zilnic de militanții Hamas din Fâșia Gaza. Potrivit unor surse din armata israeliană, are o șansă de interceptare de 90%, dovadă fiind puținele rachete care au reușit să distrugă ceva, astfel că acest sistem a salvat mii de vieți.

Cum funcționează Domul de Fier

În 2011, a fost prima dată când Iron Dome a reușit să doboare o rachetă Grad trasă din Fâșia Gaza spre Israel. Domul de Fier a fost creat în principal pentru a intercepta și riposta la mortierele și rachetele care atacă spațiul aerian al Israelului. Până acum, această defensivă a oprit zeci de mii de rachete și a reușit chiar să contracareze atacurile lansate de militanții teroriști.

Sistemul de apărare aeriană este dotat cu radar de ultimă generație extrem de sensibil, care poate intercepta și găsi eventualele pericole de până la 70 de km depărtare. Ceea ce este extrem de util este că sistemul poate prezice cu o acuratețe extrem de înaltă traiectoria rachetei dar și punctul de impact. Aceasta e prima fază, în a doua fază preia legătura cu centrul de control care procesează informațiile provenite de la radar și verifică dacă trebuie distrus proiectilul. Dacă răspunsul este unul pozitiv, atunci se conectează la un lansator de rachete care trage o rachetă fix în proiectil pentru a o distruge în aer, înainte să-și atingă ținta.

Ce este interesant este că dacă sistemul detectează că o rachetă va atinge o zonă unde nu există o populație, atunci o va lăsa să cadă, pentru a nu se irosi rachetele, deoarece costul unei singure rachete pentru Iron Dome ajunge să coste și 50.000 de euro.

România ar fi interesată să cumpere un sistem defensiv Iron Dome

În Israel sunt deja instalate zece astfel de stații de securitate care își fac treaba extrem de bine, reușind să intercepteze și să distrugă peste 90% din rachetele țintite spre populație. Dacă acest sistem nu ar fi fost în funcțiune, mai mult ca sigur ar fi murit zeci de mii de oameni.

În anul 2022, România s-a arătat foarte interesată să achiziționeze și ea un sistem atât de bun de defensivă aeriană, ministrul Dîncu din acea vreme zicând că ar fi interesat și o să cerceteze care ar fi pașii să putem să instalăm un Iron Dome în țara noastră.

„Miercuri, 14 septembrie, ministrul Dîncu a vizitat facilitățile companiei Israel Aerospace Industries din Tel Aviv, unde s-a întâlnit cu specialiștii români care lucrează în cadrul companiei. Joi, 15 septembrie, demnitarul român a vizitat companiile Rafael Advanced Defense Systems ce activează în domeniul aerospațial și de apărare și Elbit Systems, o companie din industria de apărare cu investiții importante în România”, se arăta în poziția oficială a MApN.

Totuși, această propunere a rămas moartă, România nefăcând nici un pas real în a instala asemenea sistem la noi în țară.

Domul de Fier sau Iron Dome este unul dintre cele mai complexe și inovative sisteme de apărare aeriană. În Israel, acesta a reușit deja să salveze viețile a mii de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *