Scolioza este o afecțiune a coloanei vertebrale, caracterizată printr-o curbă în partea superioară sau inferioară a spatelui.
Scolioza este o condiție în care coloana vertebrală se curbează într-o parte, fie în partea superioară, fie în partea inferioară a spatelui. Această curbură poate să apară mai ales în copilărie sau adolescență, perioade în care organismul este în plină creștere. Este mai frecventă la fete și uneori poate fi vizibilă prin inegalități ale umerilor sau soldurilor.
Ce este scolioza lombară
Pacienții cu scolioză lombară prezintă o curbură în formă de C sau S a coloanei vertebrale. Pentru a fi diagnosticată ca scolioză, curba trebuie să fie de cel puțin 10 grade. Scolioza poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent întâlnită între 10 și 12 ani și în timpul adolescenței. Deși rară la sugari, poate afecta bebelușii sub vârsta de 3 ani.
Cauza exactă a scoliozei nu este întotdeauna cunoscută; în absența unei cauze identificabile, se folosește termenul medical de scolioză idiopatică. Uneori, scolioza poate fi asociată cu condiții precum paralizia cerebrală, distrofia musculară sau spina bifida. Există și situații în care scolioza este o anomalie prezentă din naștere. Există mai multe tipuri de scolioză printre care idiopatică, degenerativă, neuromusculară sau congenitală. Aceasta poate afecta diferite părți ale coloanei: cervicală (partea superioară), toracică (partea de mijloc) sau lombară (partea inferioară). Însă cea mai frecvent întâlnită este scolioza lombară.
Cauzele principale
Scolioza lombară implică dezvoltarea unei curbe anormale în partea inferioară a coloanei vertebrale. Această condiție poate determina distribuirea inegală a forțelor în partea inferioară a corpului, ceea ce poate duce la discrepanțe în lungimea picioarelor și dezechilibre în șolduri. La adulți, scolioza lombară poate provoca complicații precum sciatica, deoarece nervul sciatic, care își are originea în partea inferioară a spatelui, iradiază durerea în josul feselor, pe spatele piciorului și în picior. Nervul sciatic este cel mai mare nerv din corp și, în funcție de gradul afectării sale, durerile de spate pot varia de la ușoare până la debilitante.
Când scolioza lombară se dezvoltă mai târziu în viață, poate fi clasificată ca fiind degenerativă, deoarece coloana lombară este supusă celei mai mari greutăți și, astfel, este cea mai vulnerabilă la degenerare și deteriorare. Alte cauze comune includ paralizia cerebrală, afecțiuni neuromusculare (precum poliomielita sau distrofia musculară) și malformații congenitale. Diferențele semnificative în lungimea picioarelor pot pune presiune asupra coloanei vertebrale și pot contribui la dezvoltarea scoliozei.
Este important să consulți un medic dacă există suspiciunea că o persoană ar putea avea scolioză. Chiar și în cazurile în care simptomele nu par severe, este recomandabil să primești părerea unui specialist în sănătate. Scolioza lombară este o afecțiune care poate afecta pe oricine, dar cel mai mare risc este pentru persoanele tinere sau cele aflate în perioada adolescenței, când corpul trece printr-o transformare intensă.
Scolioza lombară este o afecțiune care poate afecta pe oricine, însă cei mai expuși sunt tinerii sau cei aflați în perioada adolescenței, când corpul trece printr-o transformare intensă.