Prima pagină » Local » Ce este ruptura de ligament și cum se manifestă? Iată explicațiile medicului Dan Cionca – VIDEO

Ce este ruptura de ligament și cum se manifestă? Iată explicațiile medicului Dan Cionca – VIDEO

09 nov. 2022, 13:28,
în Local

Conf. dr. Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre ruptura de ligament. Cum se manifestă și la ce riscuri se supun pacienții care nu solicită sfatul unui medic ortoped?

Ruptura de ligament constă într-o discontinuitate în structura acestuia, însoțită de alterarea stabilității și a funcției articulare. Printre cauzele care generează o astfel de ruptură se numără următoarele acțiuni, cum sunt: răsucirea unor segmente ale corpului peste limitele normale ale articulației, traumatisme severe sau leziuni la nivelul unei articulații anterior afectate.

Ce este ruptura de ligament? Conf. dr. Dan Cionca: „Orice afecțiune care destabilizează articulația genunchiului poate, în timp, determina patologia artrozică”

Chiar dacă ligamentele au o rezistență crescută, acestea pot fi rupte când sunt supuse unor forțe disproporționate. Severitatea leziunii se află în strânsă legătură cu gradul rupturii și cu durerea apărută. Din cauza lipsei de aprovizionare cu sânge a țesutului, în unele cazuri, rupturile devin permanente, fapt ce poate duce la necesitatea de îndepărtare a lor. Uneori, ligamentele suferă o întindere excesivă și riscă să nu mai revină niciodată la forma avută inițial.

„Sunt pacienți cu leziuni ligamentare sau leziuni meniscale care se adresează medicului ortoped la un interval destul de lung, uneori doi-trei ani. Sigur că orice afecțiuni care destabilizează articulația genunchiului poate, în timp, determina patologia artrozică. Evident, în funcție de profilul sportivului, dacă e un pacient activ, dinamic, chiar dacă nu e încadrat în liga întâi, poate dezvolta o patologie artrozică, în contextul acestor afecțiuni ligamentare sau meniscale.”, a declarat dr. Dan Cionca, pentru BZI LIVE.

Din aceste motive, este foarte importantă solicitatea sfatului unui ortoped. Astfel, pot fi luate măsurile terapeutice corespunzătoare, adaptate profilului sportiv al fiecărui pacient.

„De aceea e important să ceri sfatul unui ortoped. A te adresa ortopedului nu înseamnă neapărat a fi recrutat ca pacient, pentru o intervenție chirurgicală. Cred că mai important este să fii consiliat și să iei măsurile terapeutice corespunzătoare, adaptate profilului sportiv al fiecăruia dintre noi.”, a mai spus medicul.

Cum se manifestă ruptura de ligament? Dr. Dan Cionca: „Pacientul acuză o durere importantă la nivelul genunchiului”

Ruptura de ligament se manifestă prin durere, sensibilitate la palpare, tumefacție articulară, disconfort în efectuarea actului locomotor (în cazul rupturilor ligamentarea incomplete) sau prin pierderea funcției articulare (când ruptura ligamentară este completă).

„În momentul traumatismului, pacientul acuză o durere importantă la nivelul genunchiului, iar în funcție de ligamentul deteriorat, lucrurile pot evolua spre o simptomatologie locală. Genunchiul se deformează, se umflă, invalidând pacientul și împiedicându-l să-și desfășoare activitatea sportivă în continuare. Dacă ne referim la genunchi, sigur că putem discuta despre patru ligamente ale genunchiului, fiecare cu o importanță diferită.

Dacă ne referim la unul dintre cele mai afectate ligamente și mă refer la leziunea ligamentului încrucișat anterior, afectată atât la pacienții sportivi de performanță, cât și la oamenii obișnuiți, care execută o mișcare de pivotare. Leziunea aceasta înseamnă, în general, o compromitere totală a integrității liegamentare. În general, ruptura ligamentului încrucișat anterior compromite biomecanic, implică o deformare plastică, o ruptură completă, care îl determină să piardă funcția de stabilizator de pivot central.”, a completat medicul Dan Cionca, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`