Rinita cronică hipertrofică poate fi cauzată de anumiți factori ocupaționali, de mediu sau locali. Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt durerile de cap și de gât, amețelile sau diminuarea mirosului. În cazul în care vă confruntați cu afecțiunea va trebui să renunțați la fumat deoarece va poate agrava problemele respiratorii.
În prima fază, boala se poate trata prin administrarea unor medicamente, antiinflamatoare nesteroide, aerosoli sau imunostimulente. Dacă aceasta se agravează se poate apela la tratament chirurgical.
Rinită cronică hipertrofică: cauze și simptome
Rinita cronică hipertrofică se manifestă prin inflamarea mucoasei și a submucoasei de la nivelul nasului. Hipertrofia esta cauzată de mărirea mucoasei ce căptușește cornetele. Cele mai frecvente simptome ale afecțiunii sunt durerile de cap, gâtul uscat, amețelile, durerile de gât, mucus lipicios sau purulent. De asemenea, în cazul unor persoane, aceasta se poate manifesta și prin diminuarea mirosului. Cauzele rinitei nu sunt cunoscute cu exactitate, dar este asociată cu anumiți factori. Printre ei se numără cei locali, ocupaționali și de mediu. În cazul în care ați suferit de de rinită acută și nu a fost tratată corespunzător, aceasta poate influența boala. Totodată, afecțiunea poate fi determinată și de deviația de sept, leziuni infecțioase adiacente sau medicamentație nazală necorespunzătoare și îndelungată.
Boala se poate instala și din cauza unor factori ocupaționali și de mediu, precum expunerea la gaze chimice nocive sau inhalarea pe termen lung a unor prafuri cum ar fi varul, cimentul, făina sau praful de cărbune. De asemenea, rinita cronică hipertrofică se poate manifesta și din cauza unor factori sistematici generatori, precum sarcina târzie, pubertatea, tulburările endocrine, anemie, malnutriție, lipsa vitaminelor A și C, diabet, tuberculoză sau boli de inimă. Totodată, stilul de viață nesănătos poate provoca boala. Dependența de tutun, alcool și disfuncția imună pe fond de oboseală pot cauza rinita cronică hipertrofică.
Cum poți trata boala?
Pentru a preveni apariția bolii trebuie să evitați expunerea la noxe, fum sau alergeni. De asemenea, nu este indicat să abuzați de spray-urile nazale. În faza congestivă puteți apela la un tratament cu un antiinflamator topic nazal, la recomandarea medicului. Dacă boala este avansată, se recomandă mucotomia cu instrumente reci, turbinoreducția cu radiofrecvență, tratament chirurgical cu anestezie locală sau generală. De obicei, în faza incipientă a rinitei medicul specialist vă va indica să administrați medicamente precum antiinflamatoare nesteroide, antihistaminice, aerosoli, vitaminoterapie sau imunostimulente.
Pentru ameliorarea simptomelor puteți apela și la spălăturile nazale saline cu apă sărată. Aceasta va dizolva mucusul și va elimina bacteriile. Tratamentul naturist se poate cumpăra din farmacii sau se poate realiza acasă o soluție salină. Se va adăuga o linguriță de sare cu o linguriță de bicarbonat de sodiu la două căni de apă distilată. Ulterior, se va umple o seringă cu soluția creată, se va strânge vârful în nară, apoi se va sufla nasul. De asemena, nu este indicat să fumați deoarece acesta poate agrava problemele respiratorii.
Rinita cronică hipertrofică poate fi tratată și fără o intervenție chirurgicală dacă mergeți la medicul specialist cât mai repede. Aceasta se poate ameliora și prin folosirea unui umidificator în locuință.