Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Ce este rasismul? Care sunt cauzele unei gândiri rasiste
Ce este rasismul? Care sunt cauzele unei gândiri rasiste

Ce este rasismul? Care sunt cauzele unei gândiri rasiste

28 iul. 2020, 11:35,
BZI.ro, în Cultural

Ce este rasismul şi care sunt cauzele ce duc la o gândire rasială. În cazul rasismului oamenii sunt clasificaţi de la inferiori la superiori. Rasismul este văzut ca un grup de acţiuni, practici şi atitudini ce au ca sursa convigerea în faptul că diferenţele culturale dar şi sociale sunt datorate diferetenlor biologice şi ereditare dintre rasele umane. Mai pe scurt convingerea că popoarele sunt inegale.

De-a lungul anilor în istorie au fost intanite foarte multe cazuri în care oamenii au fost umiliţi din cauza culorii diferite a pielii.

Ce este rasismul?

Rasismul a luat naştere potrivit unor teorii din secolele XIX şi XX ce aparţin germanului nazist Alfred Rosenberg şi francezilor Charles Maurras, Jules Soury şi Joseph Arthur de Gobineau.

Concepţiile răspândite de aceştia în teoriile lor erau acele cum că oamenii sunt inegali în funcţie de etnia din care fac parte sau de culoarea pielii. Aceste concepţii au luat forme de-a dreptul aberante şi din cauza unor organizaţii rasiale extremiste precum Ku Klux Klan din SUA şi Apartheidul din Africa de Sud

Mulţi ideologi ai rasismului au folosit ideile lui Charles Darwin pentru a avea o justificare cu privire la opţiunile lor politice.

La baza rasismului sta convingerea în faptul că oamenii sunt împărţiţi în „rase”. Psihologii văd rasismul ca un „esențialism”. Mai exact gândirea umană tinde să acorde anumite aptitudini sau cunoaşteri în fuctie de naţie sau aspectul fizic al unei persoane. Totodată este văzut şi că un sistem de apărare al indivizilor ce i-a naştere din teamă de a-şi pierde identitatea.

Biologia comportamentală vede rasismul ca pe un epifenimen al dispozițiilor sociale și cognitive umane, pe care nu putem spera să le vedem vreodată dispărând.

Care sunt cauzele unei gândiri rasiste

În rasismul modern putem regăsi teorii ce îşi au originea în unele ideologii din secolul al XVIII-lea. Acea perioadă este considerată a fi perioada apariţiei unei noi gândiri, a unui curent de emancipare. Johann Gottfried von Herder, Immanuel Kant și Georg Wilhelm Friedrich Hegel au fost printre primii care au încercat să explice în mod ştiinţific care ar fi diferenţele de „rasă”.

Filozofi și teoreticieni acelor timpuri au luat în cosiderare nu doar caractiristicile corporale ale diferitor oameni ci şi carecterul indivizilor. Odată cu dezvoltarea geneticii şi a biologiei după elaborarea teoriei evolutionste a lui Darwin s-au creat anumite baze ale teoriilor rasiale.

UNESCO, prin Declarația de la Schlaining din anul 1995, presupune că teoriile rasiste consideră că sunt nu numai diferențe genetice, dar și diferențe sociologice între rase. Prin studii științifice s-a determinat că diferența de culoare a pielii sau fizionomie nu oferă nici un indiciu pentru a putea stabili diferențe calitative dintre râse

Putem scăpa de ură rasială?

Ce este rasismul în zilele noastre se poate observa cu usurinta prin acțiunile, practicile si convingerile raspandite din nefericire tot mai mult. Influenţele ultimilor ani au făcut ca acest fenomen să pară un aspect normal si partial promovat chiar de unii sefi de stat.

De foarte multe ori ura rasială din zilele noastre are la baza cauze pur imaginare, gândirea umană fiind foarte greu de combătut prin instrumentele puse la dispoziţie de societatea modernă şi anume educaţia şi legislaţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *