Prima pagină » Sanatate » Ce este radiografia la plămâni? Află cum se realizează și când este recomandată

Ce este radiografia la plămâni? Află cum se realizează și când este recomandată

29 sept. 2022, 13:45,
în Sanatate

Radiografia la plămâni (pulmonară) se află pe lista celor mai folosite examinări radiologice. Aceasta se realizează cu scopul de a reda imagini ale inimii, plămânilor, vaselor de sânge, căilor respiratorii, oaselor pieptului și ale coloanei vertebrale, pentru a depista eventuale afecțiuni.

Radiografia pulmonară reprezintă un procedeu neinvaziv și nedureros, care contribuie la diagnosticarea și tratarea anumitor boli. Mai mult, sprijină și diagnosticarea lichidului la plămâni sau a aerului care înconjoară plămânii.

Iată în ce situații este recomandat să faci o radiografie la plămâni și de ce.

imagine cu o radiografie pulmonară

Radiografia pulmonară reprezintă un procedeu neinvaziv și nedureros, care contribuie la diagnosticarea și tratarea anumitor boli.

Când este indicată radiografia la plămâni? Iată ce afecțiuni poate semnala

Radiografia pulmonară este recomandată de către medici din mai multe motive. Cel mai des întâlnit este verificarea stării plămânilor, pentru a exclude existența cancerului, a infecțiilor sau, chiar, colectarea aerului în spațiul dimprejurul plămânilor. Uneori, plămânii pot prezenta afecțiuni cronice, în special emfizem sau fibroză chistică, boli care pot genera numeroase complicații.

De asemenea, o radiografie la plămâni este indicată pacienților care se confruntă cu afecțiuni pulmonare, ce se află în strânsă legătură cu inima. Astfel, o radiografie de acest tip poate detecta schimbări apărute la nivelul plămânilor, care provin din afecțiuni cardiace, cum este lichidul la plămâni ca urmare al insuficienței cardiace congestive.

Se poate ca o astfel de radiografie să fie făcută pentru a afla mărimea și conturul inimii. Explicația rezidă în faptul că modificări ale dimensiunii și formei inimii pot indica insuficiența cardiacă, lichid în jurul inimii sau probleme ale valvei cardiace.

Cu ajutorul razelor X, sunt vizibile și contururile vaselor mari de lângă inimă (aorta, arterele și venele pulmonare). Acestea pot scoate în evidență anevrismele aortice, bolile cardiace congenitale sau alte probleme ale vaselor de sânge.

imagine cu o radiografie pulmonară

Radiografia la plămâni este indicată pacienților care se confruntă cu afecțiuni pulmonare, ce se află în strânsă legătură cu inima.

Alte probleme pentru care este recomandată radiografia pulmonară

Radiografia pulmonară, adică cea toracică, poate identifica prezența calciului în inimă sau în vasele de sânge. Prezența acestui element poate semnala grăsimi sau alte substanțe ori leziuni ale valvelor inimii, arterelor coronare sau sacului care îmbracă inima.

În urma unei radiografii la plămâni, pot fi descoperite fracturi ale coastelor sau ale coloanei vertebrale, ori alte probleme ale oaselor.

Totodată, cu ajutorul radiografiei pulmonare, poate fi supravegheată recuperarea unei intervenții chirurgicale la nivelul pieptului (inimă, plămâni sau esofag).

Nu în ultimul rând, radiografia pulmonară este indicată și pentru vizualizarea și monitorizarea unui stimulator cardiac, a unui defibrilator sau un cateter. În acest caz, radiografia este utilizată după plasarea unor astfel de dispozitive, pentru ca medicul să se asigure că sunt poziționate în locul potrivit.

După vârsta de 40 de ani, radiografia la plămâni este de o importanță majoră. Acest procedeu neinvaziv ajută la prevenirea cancerului pulmonar, afecțiune care este pe primul loc în rândul bărbaților, în special la cei care fumează.

un medic care se uita peste o radiografie pulmonara

În urma unei radiografii la plămâni, pot fi descoperite fracturi ale coastelor sau ale coloanei vertebrale, ori alte probleme ale oaselor.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Horoscopul săptămânal 14 - 20 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Playtech.ro
Circulația corectă pe o stradă cu sens unic în România. Ce se întâmplă dacă dai cu spatele, ce spune Codul Rutier
observatornews.ro
Industria din România cu venituri de 23 de miliarde de lei. Constanţa şi Braşov, judeţele în care se obţine cel mai mare profit
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Schimbări importante la RAR. Rămâi imediat fără talonul mașinii
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
De Florii, a izbucnit la Patriarhia Română și a făcut un circ la TV. Ce i-a transmis lui George Simion în vederea alegerilor de pe 4 mai
Playtech.ro
Monedele de 1 euro ce valorează azi 4.500 de lei. Sunt și acum în circulație, un mic detaliu le transformă în comori
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 aprilie 2025
14 aprilie 2025