Radiografia la plămâni (pulmonară) se află pe lista celor mai folosite examinări radiologice. Aceasta se realizează cu scopul de a reda imagini ale inimii, plămânilor, vaselor de sânge, căilor respiratorii, oaselor pieptului și ale coloanei vertebrale, pentru a depista eventuale afecțiuni.
Radiografia pulmonară reprezintă un procedeu neinvaziv și nedureros, care contribuie la diagnosticarea și tratarea anumitor boli. Mai mult, sprijină și diagnosticarea lichidului la plămâni sau a aerului care înconjoară plămânii.
Iată în ce situații este recomandat să faci o radiografie la plămâni și de ce.
Când este indicată radiografia la plămâni? Iată ce afecțiuni poate semnala
Radiografia pulmonară este recomandată de către medici din mai multe motive. Cel mai des întâlnit este verificarea stării plămânilor, pentru a exclude existența cancerului, a infecțiilor sau, chiar, colectarea aerului în spațiul dimprejurul plămânilor. Uneori, plămânii pot prezenta afecțiuni cronice, în special emfizem sau fibroză chistică, boli care pot genera numeroase complicații.
De asemenea, o radiografie la plămâni este indicată pacienților care se confruntă cu afecțiuni pulmonare, ce se află în strânsă legătură cu inima. Astfel, o radiografie de acest tip poate detecta schimbări apărute la nivelul plămânilor, care provin din afecțiuni cardiace, cum este lichidul la plămâni ca urmare al insuficienței cardiace congestive.
Se poate ca o astfel de radiografie să fie făcută pentru a afla mărimea și conturul inimii. Explicația rezidă în faptul că modificări ale dimensiunii și formei inimii pot indica insuficiența cardiacă, lichid în jurul inimii sau probleme ale valvei cardiace.
Cu ajutorul razelor X, sunt vizibile și contururile vaselor mari de lângă inimă (aorta, arterele și venele pulmonare). Acestea pot scoate în evidență anevrismele aortice, bolile cardiace congenitale sau alte probleme ale vaselor de sânge.
Alte probleme pentru care este recomandată radiografia pulmonară
Radiografia pulmonară, adică cea toracică, poate identifica prezența calciului în inimă sau în vasele de sânge. Prezența acestui element poate semnala grăsimi sau alte substanțe ori leziuni ale valvelor inimii, arterelor coronare sau sacului care îmbracă inima.
În urma unei radiografii la plămâni, pot fi descoperite fracturi ale coastelor sau ale coloanei vertebrale, ori alte probleme ale oaselor.
Totodată, cu ajutorul radiografiei pulmonare, poate fi supravegheată recuperarea unei intervenții chirurgicale la nivelul pieptului (inimă, plămâni sau esofag).
Nu în ultimul rând, radiografia pulmonară este indicată și pentru vizualizarea și monitorizarea unui stimulator cardiac, a unui defibrilator sau un cateter. În acest caz, radiografia este utilizată după plasarea unor astfel de dispozitive, pentru ca medicul să se asigure că sunt poziționate în locul potrivit.
După vârsta de 40 de ani, radiografia la plămâni este de o importanță majoră. Acest procedeu neinvaziv ajută la prevenirea cancerului pulmonar, afecțiune care este pe primul loc în rândul bărbaților, în special la cei care fumează.