Ce este Psaltirea și când se citește? Iată ce spune părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, despre puterea acestei cărți sfinte.
Psaltirea este o carte a Vechiului Testament care include rugăciunile atribuite regelui David, compuse sub inspirația Duhului Sfânt, în forma unor psalmi (stihuri în versuri fără rimă, inițial cântate la harpă). Psaltirea este alcătuită din 150 de psalmi, care au fost împărțiți în 20 de catisme pentru citirea ei în cult. Pe lângă Sfintele Evanghelii și Apostol, Psaltirea este cartea de cult cel mai des folosită în rânduiala bisericească. Important de precizat este că Psaltirea nu se citește în perioada cuprinsă între Miercurea Săptămânii Patimilor şi Sâmbata Tomii, cu excepţia Deniei din Vinerea Patimilor.
Ce este Psaltirea și când se citește? Părintele Calistrat Chifan: „Psaltirea este o bogăție”
Potrivit părintelui Calistrat Chifan, Psaltirea este o bogăție, deoarece poate fi citită oricând o persoană are o problemă. Acesta își amintește că în satul său natal erau femei care se ocupau cu citirea acestei cărți, pentru a ajuta pe oricine avea nevoie. De pildă, bunica îndrăgitului duhovnic a întâmpinat o pagubă în porumb, a mers la o „mare psalmistă de acolo” și, la scurt timp, unor vecini li s-a îmbolnăvit vaca și au fost nevoiți să o ducă la tăiat.
„Psaltirea este o bogăție. Din 1982, până când stau de vorbă cu dumneavoastră, eu am știut ce este Psaltirea. La noi în sat erau femei bătrâne, curate, văduve, care făceau și prescuri, care măturau și pe la biserică, care făceau curat și spuneau așa: „Mă duc eu la baba cutare, să-mi citească Psaltirea”. Și duceai la femeie o punguță de făină și o sticlă de ulei, 10 lei sau 5 lei și o pâiniță și ea îți citea pentru o problemă care aveai nevoie. Și îmi amintesc, cum bunica mea găsind o pagubă prin niște porumb a spus: „Lasă-mă, că mă duc eu să-mi citească nu știu care era mare psaltiristă acolo. Și nu la mult timp, cineva pățește o pagubă și bătrâna a spus: „Eu bănuiam că ei mi-ai făcut rău și mi-au băgat vaca în porumb, dar vezi cum i-au pedepsit, că vaca aia s-a îmbolnăvit și a trebuit să o ducă să o taie.”, a povestit părintele Calistrat Chifan, în emisiunea BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Psaltirea nu-i o spaimă, nu-i o pacoste”
Părintele Calistrat Chifan îi îndeamnă pe credincioși să citească Psaltirea și de două-trei ori, pentru a se izbăvi de păcate. Acesta susține că Psaltirea are o foarte mare putere, numai că oamenii nu-i înțeleg rostul. Psaltirea nu-i o spaimă, nu-i o pacoste pentru cei care cred în ea.
„Psaltirea are o foarte mare putere, numai că oamenii nu înțeleg rostul Psaltirii. Că mi-au și spus multe persoane: „Eu o citesc, dar nu înțeleg nimic”. Tu mergi înainte citind, așa cât nu înțelegi, că știe Dumnezeu ce citești acolo, dar nu o lăsa. Am sute de persoane pe care le spovedesc și pentru care Psaltirea este obiectul de lux al casei. Am câte una care îmi spune așa: „Părinte, știți, am mâncat o vinere de dulce, îmi dați vreun canon?” -„Da, citește o Psaltire” – „Asta e ușor, părinte. Dacă e nevoie, citesc și două”. Și vine și spune la trei-patru zile: „Părinte, am făcut Psaltirea, mi-am recuperat greșeala”. Adică omul o face cu plăcere. Psaltirea nu-i o spaimă, nu-i o pacoste. Dacă ești necredincios sau ești ateu, da.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.