Această afecțiune pornește de la prostată, o glandă care are mărimea unei nuci și pe care numai bărbații o au. Afecțiunea este una benignă și nu are celule canceroase. Află ce este prostatita mai exact și de câte tipuri este.
Ce este prostatita?
Prostatita este diferită de prostata mărită, și apare atunci când prostata este umflată, sensibilă și inflamată. Prostatita afectează bărbații de toate vârstele, dar tinde să fie mai frecventă la bărbații de 50 de ani sau mai tineri. Afecțiunea are o serie de cauze. Uneori, cauza nu este identificată. Dacă prostatita este cauzată de o infecție bacteriană, poate fi tratată de obicei cu antibiotice.
Sunt 4 tipuri ale acestei afecțiuni: prostatita cronică sau sindrom de durere cronică pelvină, prostatita bacteriană acută, prostatita cronică bacteriană, prostatita inflamatorie asimptomatică.
Prostatica bacteriană apare atunci când ajung bacterii la prostată. Se manifestă prin: urinare frecventă, durere la urinare, cantitate mică de urină, disconfort în timpul urinării, febră, frisoane, dureri musculare/articulare. Afecțiunea este una severă și trebuie mers de urgență la medic.
Prostatita cronică bacteriană este mai frecventă la seniori și este puțin mai severă decât varianta acută, putând persista luni întregi.
Prostatita cronică sau sindromul de durere cronică pelvină se aseamănă cu prostatita bacteriană, doar că nu apar bacterii la analize.
Prostatita inflamatorie asimptomatică este, după cum îi zice numele, fără simptome, deși glanda este inflamată. Acest tip de prostatită nu necesită tratament, doar îngrijire căci poate duce la infertilitate.
Cum se manifestă afecțiunea
Principalul simptom al sindromului de durere cronică pelvină este disconfortul care poate dura chiar și trei luni. Durerea mai poate apărea în următoarele zone și activități: între scrot și anus, abdomenul central inferior, spate, în timpul sau după ejaculare, în timpul sau după urinare, la nivelul penisului în timpul sau după urinare.
Prostita bacteriană cronică se manifestă prin frecvența urinării, urgența urinară, senzație de arsură sau durere în timpul urinării, dureri în zona genitală, inghinală sau în abdomenul inferior, ejaculare dureroasă, retenție urinară, flux de urină slab sau întrerupt, blocaj urinar.
Prostatita bacteriană acută are următoarele simptome: frecvența urinării, urgența de a urina, febră, frisoane, senzație de arsură în timpul urinării, dureri în zona genitală, inghinală sau în abdomenul inferior, greață, vărsături, dureri corporale, retenție urinară (incapacitatea de a goli complet vezica urinară), flux de urină slab sau întrerupt, incapacitatea de a urina.
Bărbații pot face prostatită acută: dacă a avut recent o infecție recentă la nivelul tractului urinar, dacă a folosit un cateter urinar, dacă a avut o infecție cu transmitere sexuală, dacă are HIV sau SIDA, în urma sexului anal.
Prostatita cronică poate apărea la bărbați dacă: au vârsta între 50-59 de ani, au afecțiuni abdominale dureroase (sindromul colonului iritabil) sau au fost abuzați sexual.
Este bine să fiți informați și să știți ce este prostita și cum se manifestă din cauza faptului că, pe lângă că este o afecțiune frecventă, este și una severă ce necesită consultare medicală imediată.